Вече все по-често срещам оферти за закупуване на стоки с лихва 0%, предоставяни от различни финансови институции. Какви са подводните камъни при тези договори за лизинг и как финансовата институция печели от тази сделка?
Вече все по-често срещам оферти за закупуване на стоки с лихва 0%, предоставяни от различни финансови институции. Какви са подводните камъни при тези договори за лизинг и как финансовата институция печели от тази сделка?
Търговията на финансовите пазари е силно рискована, но може да носи допълнителни приходи с правилния подход. Избирайки надежден брокер (например ИнстаФорекс), можете да получите достъп до международните финансови пазари и да отворите пътя към финансовата си независимост. Можете да отворите акаунт точно тук.
При стоковите кредити с 0% лихва на клиента му се предлага най-често стока, която дълго време не си е намерила купувач. Това може да е стар модел пералня, печка или телевизор - в повечето случаи едро габаритна техника. Често подобна промоция се среща в големите вериги за електроуреди, където е нерентабилно да залежава стока на склад, при положение, че вече има излезли нови модели, които конкуренцията вероятно предлага на пазара. Магазинът се споразумява със определена банка да отпусне безлихвен заем, който трябва да бъде изплатен на равни вноски за фиксиран срок - обикновено 6 месеца. Всички са доволни - магазинът се освобождава от техника, макар и с по-малка печалба, банката прибира някакви лихви - не от крайния клиент, но това е без значение за нея, клиентът получава не точно последният писък на технологията, но все пак нов работещ уред с гаранция и то на разсрочено изплащане. Подобни промоции често се рекламират на първите страници на рекламните брошури на търговските обекти.
Ако клиентът изплати стоката в срок не би трябвало на има подводни камъни с изключение на това, че предварително някой е избрал вместо него кой точно модел перална машина да си купи. Дребният шрифт би трябвало да се отнася единствено за случаите, в които банката не може да си събере вноските, но това са стандартни процедури.
... написаното не е сигнал, нито препоръка, а само мнение.
kypa (14-10-2020)
Не мисля, че има подводни камъни в стоковите кредити без оскъпяване.
Още повече, ако офертите са от нормални финансови институции.
Визирам Банка ДСК(DSK Bank), ОББ(UBB), УниКредит Булбанк(UniCredit Bulbank) и други подобни.
При необходимост от покупка на по-скъпа стока винаги съм се възползвал от подобни предложения с нула процента лихва.
Не съм имал никога никакви проблеми нито изненади. Уредите, които купувам обикновено са от висок клас, последните излезли на пазара.
Не съм забелязал по големите вериги да продават залежала стока с подобни кредити, но аз и не съм гледал за такава, та нямам наблюдения в тази посока.
Последното, което си купихме с подобен стоков кредит от Технополис(Technopolis) беше пералня със сушилня с термопомпа AEG L9WBC61B.
https://forum.bg/showthread.php?7889...=1#post1888200
Отлична машина закупена на прекрасна цена.
Как печели финансовата институция ли - тя си взема лихвата, но не от нас, а от търговската верига.
Познавам някое и друго шефче от Технополис и Техномаркет и от тях го знам това.
Срещу което, аз пък от своя страна, нямам нищо против.
Дори го адмирирам.![]()
Последна редакция от Emil Enchev : 13-10-2020 на 19:25
minkov (13-10-2020), gambletrade (13-10-2020), kypa (14-10-2020), Нерегистриран (1)
Според мен основният т. нар. подводен камък, свързан със закупуването на някакъв вид стока или услуга чрез разсрочено плащане, включващо 0 (нула) процента лихвено оскъпяване е несигурното бъдеще и вероятността - понякога по-висока, понякога съвсем ниска, но никога нулева - да забатачим семейните финанси до положение на млад заек, току що извършил флатуленция в рамките на някакъв вид тръстикови насаждения. Опасността е значително по-голяма при оферта с 0 (нула) процента лихвено оскъпяване, понеже по-ниският номинален разход вече не е фактор за избор на плащане на стоката и/или услугата в брой и вероятността да предпочетем разсрочено плащане с участието на банка или друг вид кредитна институция е много по-голяма.
По отношение на договор с 0 (нула) процента лихва спрямо такъв с положително число според мен в днешно време няма от какво да се притесняваме - каубойският период на т. нар. микрофинансиране в България е (почти) приключил, но все пак когато става въпрос за парични средства особено такива, които не притежаваме и/или не можем да си позволим в момента да отделим е добре да прочетем договора внимателно.
Относно стоките, които се предлагат с такъв вид финансиране - те могат да бъдат както стари и залежали, така и нови обект на маркетингова стратегия тип промоция на търговеца целяща продажбата на голямо количество от съответната стока и/или услуга за кратък период от време и специализирани договори между него и кредитната институция и (между него и) производителя. Макар и малко вероятно все пак е възможно качеството на стоката обект на т. нар. промоция да се различава от това на обикновено предлаганата под това име и модел. Ако имаме такива съмнения, а т. нар. промоция включва фиксиран период е добре да закупим нещото в края на този период, понеже тогава е възможно количествата с промоционално качество да са изчерпани и на тяхно място да иам със стандартно.
Най-тъмно е преди да изгрее слънцето.
Kikos (14-10-2020)