Българските банкери не са случайни. Имат ли полза те, ще имат полза и всички, на които са раздали "лоши" кредити.
Търговията на финансовите пазари е силно рискована, но може да носи допълнителни приходи с правилния подход. Избирайки надежден брокер (например ИнстаФорекс), можете да получите достъп до международните финансови пазари и да отворите пътя към финансовата си независимост. Можете да отворите акаунт точно тук.
Посрещаме 2014 г. с по-малко песимизъм. Домакинствата са малко по-оптимистични относно промените във финансовото им състояние. Въпреки че по-голямата част от потребителите продължават да оценяват икономическата ситуация в страната като неблагоприятна за спестяване, като цяло потребителите са по-малко негативни спрямо общата икономическа ситуация в България.
----------
И още нещо – ако потребителите наистина оценяват икономическата ситуация в страната като неблагоприятна за спестяване, то от данните на Българска народна банка се вижда, че размерът на депозитите остава висок, въпреки че темповете на спестяване намаляват. Несъотвествието може би означава, че гражданите са готови да вложат свободните си парични средства в по-рискови инвестиции.
----------
Допитване на НСИ показва, че гражданите са по-склонни да правят разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба през следващите дванадесет месеца. Това е добра новина, имайки предвид, че нагласите на потребителите подсказват готовност за повече разходи, което, съответно, би следвало да съживи потреблението.
Търговията на финансовите пазари е силно рискована, но може да носи допълнителни приходи с правилния подход. Избирайки надежден брокер (например ИнстаФорекс), можете да получите достъп до международните финансови пазари и да отворите пътя към финансовата си независимост. Можете да отворите акаунт точно тук.
"Спестяванията в банките скочиха с нови 650 млн. лв. само за месец"
Пореден огромен ръст на спестяванията отчете вчера БНБ. Само за месец депозитите на населението са се увеличили с 648 млн. лева и в края на януари сумата е 38.346 млрд. лева. Това е с 3.7 милиарда лева повече от януари 2013 г., когато сумата бе 34.6 млрд. лева. Като се добавят и средствата на фирмите, спестяванията в банките достигат рекордните за държавата ни 57.582 млрд. лева. Според всички експерти това означава, че фирмите и гражданите още не се чувстват сигурни в бъдещето и се въздържат да харчат и инвестират. В същото време кредитирането остава във фризера, показват данните на БНБ. Единствено при потребителските заеми има лек ръст, но кредитите за бизнес и за покупка на жилище намаляват.
Най-видимият резултат от рекордното натрупване на ресурс в банките е свалянето на лихвите по депозитите. Трезорите дават все по-ниски проценти на вложителите и в момента средната лихва е рекордно ниска - около 3%. Финансистите отдавна чертаят този развой. При слабо търсене на заеми от гражданите и при малко бизнес проекти, които искат и получават финансиране, банките логично все по-малко са склонни да привличат нови депозити с атрактивни лихви. Към края на 2013 г. населението е влагало парите си на левов банков депозит при лихва 3.76%. Година по-рано лихвата е била далеч по-голяма - цели 4.84%. С близо процент е паднал лихвеният процент и при депозитите в евро - от 4.33% в края на 2012 до 3.43% към края на декември 2013 г.
Да съгласен съм че им високи лихвите за кредитите ама ако ти потрябват повече пари от къде ще ги вземеш все пак е решение до някъде на проблема.Аз лично няколко пъти съм вземал солено ми излиза ама сам си вършил работа и съм си ги връщал..........................
и пак е в тяхна полза, а и тези кредити на са достъпни за цялото общество, а някои от условията са им направо безумниДа съгласен съм че им високи лихвите за кредитите ама ако ти потрябват повече пари от къде ще ги вземеш все пак е решение до някъде на проблема.Аз лично няколко пъти съм вземал солено ми излиза ама сам си вършил работа и съм си ги връщал..........................
Ами винаги е било така хора ,ощетени са хората които опират до самите банки но е неизбежно.На днешно време на всеки му трябват пари.
"Стари заеми ще се предоговарят"
Очаква се да има преразглеждания на стари договори за кредит в резултат на промените в Закона за потребителския кредити. Това каза депутатът от БСП Румен Гечев на заседание на икономическата комисия към парламента. Вчера депутатите приеха на първо четене промените в закона, предложени от група депутати. Според Гечев промени като отпадане на наказателната лихва при рефинансиране на жилищен кредит и прозрачното определяне на лихвите ще окажат натиск, който ще доведе до преразглеждане на вече сключени договори между банки и потребители. Самите промени в закона обаче ще важат само за нови банкови кредити. Сред проблемите, които посочиха представителите на потребителски организации, бяха нуждата от въвеждане на финансов омбудсман и закон за гражданския фалит.
Не е хубаво да пестят хората, така икономиката се свива и се влиза в порочен кръг. Няма кой да консумира."Спестяванията в банките скочиха с нови 650 млн. лв. само за месец"
абе така е до някъде, ама ако няма и спестявания значи изобщо няма народа пари, а за икономически растеж да не говорим...
Това, че народа има пари, не означава че ще има икономически растеж, ако народа не харчи парите, които има, няма как да има растеж.абе така е до някъде, ама ако няма и спестявания значи изобщо няма народа пари, а за икономически растеж да не говорим...