anonimen komardjia, Разбирам, че не одобряваш неговите идеи.
Понеже книжката ми е под ръка ще отговоря с друг негов цитат.
"Идеите на икономистите и политическите философи били те правилни или погрешни, са много по могъщи отколкото обикновено се смята.Всъщност едва ли нещо друго управлява света.Практичните люде, които са убедени, че са неподвластни на интелектуални влияния, най-често робуват на някой покоен икономист.
Лудите във властта, на които им се чуват гласове свише, извличат безумието си от някой академичен драскач, споминал се преди време".
Та някои теории живеят защото са добри, други лоши продължават да живеят, някой остават само като идеи, но не успяват да се приложат на практика.
Еднозначно не можеш да дадеш определение на една прилагана икономическа теория дали е добра или лоша, повече е навредила или е била добра.
В определен икономически цикъл някои идеи са добри но няма да работят в друга ситуация.
А познаването на повече такива и най-вече на тези, които са наложени и си действат добри или лоши дава някаква представа за очакванията на участниците на този пазар- особено тези търгуващи по фундамент.
Австрийската школа са пълна противоположност на Кейнс, но техните идеи, така и не грабват никой политически ръководител, че да ги приложи напълно, може би Тачър го прави в най-голяма степен.
За надуването на балони.
Рационалния субект в рамките на надуването на балона ирационално може и да губи пари , може да разбере, че е сгрешил и да се свени позицията , може само си бърка в носа и т.н.
да постъпи
Балана може да е реален, но пък може да няма мотив да бъде спукан и да продължи да се надува, която примерно ирационалност пък буди някакви безпокойства за бъдещето.
Други пък смятат, че балоните са полезни, тъй като освен да водят до огромни загуби, балоните генерират и най-различни иновации, така че в крайна степен ефектът им е благотворен.
Някои пък пренаписват историята и смятат най-големите балони за рационална реакция на пазара към новите пазарни условия.
Та просто и накратко добра лоша теория в употреба ли е, не и пука за моето мнение по въпроса нито на пазара, отчита я.Та ако не искам да съм от тия дето си бъркат в носа трябва съм наясно.
Хайде стига засега.
П.с. Да ти кажа доскоро ми беше интересен точно поради различното мислене от мойто.
Но напоследък те забелязвам, че повтаряш само едно и също за ирационалния пазар и май си зациклил само на тая фаза.