Вероятно на всеки в някакъв момент му се е случвало да премине през тази неприятност, наречена конюнктивит, която се изразява в различно по степен зачервяване, сърбеж, повишена секреция на очите. Нерядко след прекарана остра форма се случва тя да остане като по-трайно последствие под формата на хроничен конюнктивит, когато неприятните признаци се проявяват в не толкова силна форма, но периодично, като е доста трудно да се отървете от него напълно.
Тъй като развих хроничен конюнктивит в ранна юношеска възраст, дълги години винаги си имах очни капки за лечение при първи признаци. В някакъв момент препатили хора ме посъветваха да опитам с Розова вода, която се оказа изключително ефикасно средство.
Използва се по същия начин като очните капки, но можете да я употребявате без ограничения, тъй като не притежава никакви вредни свойства и странични ефекти. До този момент не бях обръщала внимание на този прост природен продукт - оказа че той има редица полезни свойства и въздействия, противовъзпалителни и антисептични, съдържа част от характерните за розовото масло витамини, минерали, антиоксиданти и дълъг списък полезни вещества, които го правят перфектно средство за почистване, овлажняване и регенерация на тъканите както на окото, така и на кожата.
Мога да кажа, че напълно се справих с конюнктивита, откакто използвам розова вода. Това вероятно се дължи и на факта, че я прилагам всекидневно, защото я възприех и като подходящо почистващо средство за лице. Промиването на очите веднъж дневно с няколко капки от нея доведе до това, че повече никога нямах конюнктивит. Съвсем просто и лесно. Повлиява и остри форми на конюнктивит - знам го от познати, които съм съветвала относно употребата на розовата вода с тази цел - в този случай е нужно да промивате очите през няколко часа.
Има един важен момент при купуването на розова вода, която ще ползвате за очите си - съществуват продукти под името Розова вода за почистване на лице, които съдържат добавени вещества, понякога и някакъв процент алкохол, което би било опасно за приложение върху очи. Така че - повишено внимание при покупка - необходима е чиста розова вода без никакви примеси! За щастие в нашата страна има достатъчно традиционни производители и можете да си я набавите от всяка аптека - ползвала съм розова вода от много различни производители, без да имам забележки към продукта. Някои опаковки са удобни за директно ползване, ако предпочитате може да си вземете капкомер или шишенце с пипета /най-удобен вариант, въпреки че не се продават навсякъде/. Промиването с розова вода действа много благотворно и при уморени от дълго взиране в компютъра очи, при нужда от овлажняване на очите, може да се използва при деца и бебета. При накапване в окото, не може да се твърди, че съвсем не се усеща, има лек дискомфорт и парене, но много по-минимален от този при очните капки.
Мога само да препоръчам на всеки, който се нуждае, този ефикасен, лесен и достъпен начин за ежедневна грижа за очите.