Предимства:
- Лесно и бързо оформяне на цигари
- Място за съхранение на тютюна
- Компактни размери, приблизително колкото кутия цигари
- Относително дълъг период на ползване
- Възможност за регулиране на дебелината за 6 и 8мм цигари.
Недостатъци:
- Износване на ролера след известен период на употреба
- Не може да се купи от всеки щанд за цигари
От десетина години преминах от готови цигари към така нареченото “свиване” на цигари от тютюн. Това доколко е по-евтино, зависи от тютюна, който се ползва, но друго преимущество е липсата в чистите тютюни на добавени химически вещества, което е характерно за цигарите - те се обработват с химикали, ароматизатори, вещества, които ускоряват горенето и т.н. Сега, ако понякога ми се наложи да си взема готови цигари, почти не мога да ги пуша, дотолкова ми е станал непривичен вкуса им.
Има различни присобления за правене на цигари, но аз използвам този тип табакера от самото начало, според мен е най-удобна и бърза за употреба.
Френската компания OCB, чиято история е почти 200 годишна, е световен лидер в производството на хартии, филтри, гилзи и всякакви аксесоари за пушачи, които сами оформят цигарите си. Установих, че действително техните табакери с ролер за свиване са с най-добро качество на пазара. През годините съм купувала табакери с напълно идентична конструкция от различни марки, но някои от тях бяха съвсем неизползваеми, а други - за доста кратка употреба. По външен вид почти не се различават и можете да установите тези неща само в процеса на ползване.
Този модел на OCB, освен че свива качествени цигари, е и максимално дълготраен. Може да срещнете реклама на такива продукти, която ви уверява в това че те са вечни поради стоманената си конструкция, но това е напълно недостоверно. Текстилната част на ролера, в която се слага тютюна, за да се оформи впоследствие като цигара, въпреки устойчивия си вид, се износва след време и се налага да си купите нова табакера. Накратко - моята дълга практика показва че това е най- качествения продукт от този вид, но средно 1 път годишно се налага да си купите нов, защото текстилната вложка се прокъсва и разнищва след някакъв период, който зависи от качеството на тютюна и интензивността на използване.
Въпреки че този тип табакера за свиване на цигари на OCB е може би най-скъпото изделие от този вид на пазара, то стойността му не е висока, защото това са елементарни механични продукти, които не струват много, продава се в повечето от специализираните магазини за такива артикули.
![]()