Бихте ли си купили електромобил?
Има ли конкретен модел, който харесвате?
Бихте ли си купили електромобил?
Има ли конкретен модел, който харесвате?
Търговията на финансовите пазари е силно рискована, но може да носи допълнителни приходи с правилния подход. Избирайки надежден брокер (например ИнстаФорекс), можете да получите достъп до международните финансови пазари и да отворите пътя към финансовата си независимост. Можете да отворите акаунт точно тук.
Предимствата които имат електромобилите са много, замърсяването при движение е нулево, не се отделят никакви вредни емисии,още повече няма и шумово замърсяване, тъй като електромобилите са изключително тихи и дори понякога се налага инсталирането на допълнителни системи за издаване на звук с цел предпазване на пешеходци. Електромобилите не отделят и големи количества топлина за разлика от автомобилите с ДВГ които са крайно неефективни и при които голяма част от енергията на горивото се губи под формата на топлина.
Електромобилите също така са много по-евтини и лесни от към поддръжка, като не се нуждаят от почти никакво обслужване поради ниският брой движещи се части.
С електеомобил, ползвате данъчни облекчения и спестяватае най-големият разход този за гориво, тъй като може да зареждате напълно безплатно. Заради тези и други причини аз избирам да карам електромобил.
Търговията на финансовите пазари е силно рискована, но може да носи допълнителни приходи с правилния подход. Избирайки надежден брокер (например ИнстаФорекс), можете да получите достъп до международните финансови пазари и да отворите пътя към финансовата си независимост. Можете да отворите акаунт точно тук.
Аз само веднъж съм се качвал на такова чудо на техниката. Комфортно е шофирането, но според мен е за по-богати от мене.
Доста по-скъпо от нормален автомобил подобен клас. Доста по-евтина е експлоатацията, но въпреки икономията, трябват поне 7-8 години за оправдае разликата в цената, поне на база километрите които аз карам на година, а аз карам доста.
Дали е по-еко - съмнително е, защото и за производството на ток се замърсява, просто е друг вид замърсяването. Батериите също са сериозен екологичен проблем.
Понеже напоследък става все по-масово производството на електромобили, предполагам, че до десетина години ще станат съвсем масови, но засега поне аз не замислям смяна на текущия ми автомобил.
Голям недостаък е цената на електомобилите и той може да е причина много хора да не си купят такъв.
Електромобилите са действително по-скъпи за закупуване като в някои случаи разликите са почти двойни за един и същи модел във варианта ДВГ и електро. За пример може да дадем един от най-евтините електромобили на пазара към момента, а именно моделът на Фолксваген UP и електрическият му вариант e-UP. Цената на моделите с ДВГ се движи между 24000 и 28000лв в зависимост от конфигурацията, цената за e-UP e 44500лв.
Освен прединствата със поддръжка, спестяване ан разходи по данъци и паркиране в централните части на някои градове, значима разлика е и поведението и усещането за колата, което може да е по-важно за много хора, от другите предимства.
От няколко години насам се извършва активно разработка на алуминиеви батерии, като разработките показват сериозен потенциал в близко бъдеще да заместят литиевите поради два основни фактора:
1. Цена - алюминът е значително по-евтин и широкодостъпен отколкото литият.
2. Тегло - литият макар и по-лек от алуминият изисква по-голямо тегло от него за един и същ заряд.
Когато това се случи - примерно след 5 или 10 години и изминат още 5 или 10 докато стигне като технология и цена до България яз вероятно може би ще закупя някакъв вид електрически автомобил. Дотогава по-скоро бих наблегнал на по-директно изгаряне на някакъв вид течни въглеводороди.
Най-тъмно е преди да изгрее слънцето.
Литиево йонните батерии наистина са голям проблем за електромобилите и поставят на карта тяхното еко. Щото нито производството, нито утилизацията впоследствие са толкоз еко. Но щото става някъде далече от нас та не му отдаваме голямо значение. Също така самата електроенергия, ако идва от близкия ТЕЦ също не е най чистата ел енергия. Но дано в близко бъдеще тези проблеми бъдат решени и тогава ел мобила ще е наистина една прекрасна играчка. То и сега си е доста добра играчка. Софиянци пак са с привилегии, щот вместо такси, винаги могат да възседнат некое спарк и да се накефят. Очаквам спаркитата да станат сериозна конкуренция на такситата, ако не измислят нещо че да компрометират проекта. За младото поколение дето навлиза тепърва в живота предполагам и притежанието на собствен автомобил няма да е от особено значения, когато по всяко време могат да ползват тази услуга на територията на столицата.
Много хора мислят, че електромобилите са нова и недоразвита технологии, в реланост те са дори по стари от двигателие с вътрешно горене, като първите електромобили са изобретени през 1837 г.
Самият Фердинант Порше разработва електромобил
За съжаление автомобилите с вътрешно горене взимат превес и са занчително по-популярни през следвашите десетиелтия. Все пак съвременното общество е електрифицирано до много висока степен и мисля, че промяната се случва и остава още много малко до масовото преминаване към електромобили. Разбира се сигурно още дълго ще се срещат консервативни мнения и речерви, аз лично се сблъсках с достта такива когато реших да си взема електромобил. "Къде ще зареждаш , има ли изобщо къде","ами ако батерията ти падне на път "," след 3 години батерята ще е за боклука" това са най-често срещаните изказвания от скептици.
Всеки трябва да изгледа рекламният клип който Нисан пускат за реклама тяхното популярно EV, освен че е забавен, той може да накара много хора да се замислят за технологията
Карал съм хибридна Тойота. Страхотно усещане. Понеже карах в сутрешния трафик реално си карах на батерия - то и анимацията това показваше )
И все пак си мисля, че хибридната форма е по-приемлив вариант, че не е гот да останеш на пътя.
Другото съществено в структурата на българския автомаркет е структурата му и най-вече огромния дял на употребявани явтомобили. А когато цебата на новите електрички стартира горе-долу колкото прилично жилище в провинциален град, то очакванията за покупки не може да са кой знае какви.
Иначе и аз като БАчи Георги съм на мнение, че ползването на общи екектрички от типа на Спарк е голямо предимство и съчетано с трудното паркиране в мегаполиса, все по-развиващата се мрежа на удобен, качествен и лесен за планиране градски транспорт, както и залитането на младите по Еко и Хелт идеите, спокойно може да повлияе върху нагласата им за купуване на автомобил
Аз харесва мног идеята, но бих карал само ако е нещо от солиден клас т.е. минимум модел 3. По евтините и хибридите са интересни като технология, но на усещане са като супер нисък клас коли, което рялно ти убива кефа от от това, което технологията предлага под дифолт.
Хибридите на тойота имат стандарните предимства като малко повече торк в ниските обороти и една идея по-добър разход. Обаче проблема е че колите пак си остават шумни, друсащи, посредствен вървеж. Познвам много хора, които ги купуват заради идеята и технологията ....каквото пише на хартия
Последна редакция от Orion : 19-07-2020 на 13:20 Причина: 500 символа
Хибрида е най-неприемливия от всички варианти. Подръжката му е като на обикновен автомобил, икономията под формата на гориво е мит, който лично съм опровергал с тестове, а цената му е по средата между електичките и нормален автомобил от същия клас.
Комфорта при шофиране не е толкова голям, че да си струва инвестицията.
Наблюденията ми са върху хибридите на тойота, а те поне се рекламират като лидери. Предполагам при другите хибриди да е и по-зле от гледна точка на съотношение цена/качество.
Докато се продават други мисля да прескоча хибридите.
Ама едно време така говорех и за дизелаците и те взеха та ги спряха, та не се знае за напред какво ще се случи.