Хубава дискусия, но спазвайте добрия тон. Не искам, а пък и не ми се трие.
Хубава дискусия, но спазвайте добрия тон. Не искам, а пък и не ми се трие.
Търговията на финансовите пазари е силно рискована, но може да носи допълнителни приходи с правилния подход. Избирайки надежден брокер (например ИнстаФорекс), можете да получите достъп до международните финансови пазари и да отворите пътя към финансовата си независимост. Можете да отворите акаунт точно тук.
lyubo (04-09-2020), Emil Enchev (04-09-2020), kypa (04-09-2020)
Тях и когато ги газеше руския бутуш бяха по-добре от нас , както и чехи ,унгарци ..Пука ли ти от кога съм? Форума го следа периодично от над 10 години но не пиша постове и какво от това??? Кажи по кое искаш да се сравняваме с Полша? Защо трябва да гледаме територия и настояща численост а не БВП на човек, покупателна способност? Качество в образованието, здравеопазването? Уж и там е газил руският ботуш а са 2 пъти по добре от нас.. как така? По какво се различаваме? Само с това, че там приеха лустрацията? Не мисля.. Тук ако се приеме лустрацията вожда-тиква ще трябва да ходи да сее картофи... СакънПосле тикво-поклонниците няма да има кого да възхваляват
И пак се бунтуваха срещу тези на които ние слугувахме - руснаците
Търговията на финансовите пазари е силно рискована, но може да носи допълнителни приходи с правилния подход. Избирайки надежден брокер (например ИнстаФорекс), можете да получите достъп до международните финансови пазари и да отворите пътя към финансовата си независимост. Можете да отворите акаунт точно тук.
Да не се повтаря, ама сравненията с най-богатите и равити страни в света са абсолютно нелепи и безсмислени. Нали имаше една приказка видяла жабата как подковават коня и тя вдигнала крак. Няма как ограбена след планова икономика в продължение на 45 години държава, която малко преди това е излезла от 500 години робство да се сравнява с държави колонизирали по-голямата част от света и ограбвали колониите си в продължение на столетия и развити индустриални гиганти. Така, че ако искаш да нпаравиш смислено сравнение и да докажеш твърденията си (които са невярни) трябва да извадип данни за БГ прди 10, 15, 20 години и да ги сравниш със последните години. Тогава ясно се вижда на къде се движи държавата.Ти сериозно ли ще ни сравняваш с Германия?![]()
![]()
)
първо: Ако ще сравняваш заплатите трябва да отчетеш и инфлацията! Стигаш до паритет на покупателната способност - ППС където за последните 10г Германия издуха Великобритания! При базови 100 пункта за ЕС в бг сме с 53 а Румъния 70.. България влезе в ЕС от много ниско стъпало и милиардите в подаянията който получи имат своето незначително влияние!
второ: Дадох пример за сравнение държави със сходна съдба! Но ти явно не си го прочел за това пак....
Измежду 10-те страни, с общо комунистическо минало, които изброих. Ти реши с 11-тата ГДР
Да ти кажа и аз съм със същите впечатления.На мен понеже служебно ми се налага да контактувам с чужденци от всякакви породи, категорично мога да кажа няколко неща - по-големи пияници от немците няма, въпреки славата на руснаците в това отношение, и от французите по-малоумни са само англичаните, въпреки славата на белгийците в това отношение
В някои от тях да, в повечето не... Но това няма общо.. 31 години без комунизъм и пак е любима дъвка.. защо? Ааа да, за оправдания.. В България без да се оправдаваме с другите трудно преживяваме.. Няма как да приемем, че само сме си виновни, по лесно да обвиняваме лошите.. комунисти, демократи, комшии, евроатлантически империалисти, китайци и извънземните дори... Как да си признаем, че сме си избрали мафиоти да ни управляват... няма как! Ние сме най умните, най великите и не грешим!![]()
gambletrade (04-09-2020), Нерегистриран (4), kypa (04-09-2020)
Викаш да сменим плочата - комунисти, комшии и .... и да включим на оправдания с Мафиоти, мутри и еничари, а ?
Е това защо ти се струва модерно ?
Филма Октопод го даваха миналия Век, през 90-те години. Там останаха и мутрите, но щом още еничари бълнувате, явно тези са още са мода, но само по кабеларките.
За какво ни внушаваш, че се оплакваме от нещо ? Оплаквача си ти - имаш проблеми с Мафията, Новак се оплаква от стандарта на живот и т.н. Нали четеш Форума от 10г.
Последна редакция от lyubo : 04-09-2020 на 17:25
Зарежи тези проценти. Поне разбираш от форекс да ти го обясня по ясен начин:Интересно ми е като гледаш статистика цифрите гледаш ли или само мястото? В последните 10 годнини ръста на средната работна заплата в БГ е 90% в Германия 10%, кое население забогатва с по- бързи темпове, проста задача е ?
Това с Хиполенд е наистина много глупаво не знам на кой му е хрумнало но явно няма много акъл. Шефа на фиполенд се излага с постовете си не им е мястото в ФБ на фирмената страница но явно си е прост човек. Аз лично няма да стъпя в магазините им заради това. От друга страна проверките са глупав ход...
Ако аз съм със сметка 200 долара и я удвоявам всяка година, а ти имаш сметка от 100К и правиш 10% на година, аз след колко години ще те стигна с парите?
А хиполенд е частен случай, ама е много показателен за саморазправата с неудобните бизнеси.
Тов е практика на тези управляващи, а не единичен случай.
Подобни саморазправи са ежедневие и ако наистина не си го разбрал до сега, вече е време да го разбереш, а не да твърдиш, че се подобравял бизнесклимата.
K_W (04-09-2020), gambletrade (04-09-2020), ndimitrov73 (04-09-2020), kypa (04-09-2020)
Реално точно сами са си виновни мрънкащите, въпреки че аз около мен виждам няколко мрънкащи и недоволни, на които никой за нищо не е попречил, развиват си бизнес и никой не им пречи и аз преди години имах бизнес и никой не ми е искал пари за нищо, не чух и тук някой да каже конкретен случай на корупция или че благодарение на правителството не свързва двата края. Гледам статистиката на НОЙ заплатите нарастват и са прилични, гледам автопарка хората масово карат нови и искъпи коли, масово пътуват по почивки. Явно масата не преживява зле и си е доволна защото не протестира и не е сред 3-4 хилядите недоволни. Кой им е виновен на тях, щом другите са ок а те не са?В някои от тях да, в повечето не... Но това няма общо.. 31 години без комунизъм и пак е любима дъвка.. защо? Ааа да, за оправдания.. В България без да се оправдаваме с другите трудно преживяваме.. Няма как да приемем, че само сме си виновни, по лесно да обвиняваме лошите.. комунисти, демократи, комшии, евроатлантически империалисти, китайци и извънземните дори... Как да си признаем, че сме си избрали мафиоти да ни управляват... няма как! Ние сме най умните, най великите и не грешим!
Спомена се Париж/Франция еми повече бездомници, просяци и измамници аз не съм виждал в друг град, страна. Само Брюксел се доближава. В САЩ също е пълно с гета и мизерстващи. Поне в БГ не ме е страх да мина и през фаултета, по което и да е време. В другите страни лесно може да не излезеш като влезеш.
Само че разликата не е 200$-100 000$ а доста по-малка, но така или иначе изобщо подобни сравнения със други страни не са уместни и лесни за извъртане.Зарежи тези проценти. Поне разбираш от форекс да ти го обясня по ясен начин:
Ако аз съм със сметка 200 долара и я удвоявам всяка година, а ти имаш сметка от 100К и правиш 10% на година, аз след колко години ще те стигна с парите?
А хиполенд е частен случай, ама е много показателен за саморазправата с неудобните бизнеси.
Тов е практика на тези управляващи, а не единичен случай.
Подобни саморазправи са ежедневие и ако наистина не си го разбрал до сега, вече е време да го разбереш, а не да твърдиш, че се подобравял бизнесклимата.
Колкото до другото, познавам доста хора с голям бизнес не съм чул от някой да е рекетиран или тормозен, така че не мога да преценя до колко е практика. Не е ок, независимо колко ме дразни този от Хипо, но и не твърдя че всичко е идеално, просто че положителното е повече от отрицателното.
Последна редакция от K_W : 04-09-2020 на 17:23
lyubo (04-09-2020), ndimitrov73 (04-09-2020), kypa (04-09-2020), jivko78 (04-09-2020), Нерегистриран (4)
Ти наистина нямаш представа за това каква е корупцията в държавата.Реално точно сами са си виновни мрънкащите, въпреки че аз около мен виждам няколко мрънкащи и недоволни, на които никой за нищо не е попречил, развиват си бизнес и никой не им пречи и аз преди години имах бизнес и никой не ми е искал пари за нищо, не чух и тук някой да каже конкретен случай на корупция или че благодарение на правителството не свързва двата края. Гледам статистиката на НОЙ заплатите нарастват и са прилични, гледам автопарка хората масово карат нови и искъпи коли, масово пътуват по почивки. Явно масата не преживява зле и си е доволна защото не протестира и не е сред 3-4 хилядите недоволни. Кой им е виновен на тях, щом другите са ок а те не са?
Спомена се Париж/Франция еми повече бездомници, просяци и измамници аз не съм виждал в друг град, страна. Само Брюксел се доближава. В САЩ също е пълно с гета и мизерстващи. Поне в БГ не ме е страх да мина и през фаултета, по което и да е време. В другите страни лесно може да не излезеш като влезеш.
Не става въпрос за катаджийски рушвети - това ще го има винаги.
Става въпрос за сливане на държавата с мафията и глобална кражба на обществен ресурс.
Искаш пример, ще ти дам, при това от първо лице.
Та, бях консултант по изготвяне на една документация за обществена поръчка за т.нар. електронно правителство. Малка поръчка за нищо работа.
По нашите сметки максималната допустима цена за поръчката трябваше да е 50К лв, като бяхме калкулирали прилични печалби за изпълнителя.
Приеха работата, благодариха ни, платиха ни и след месец и нещо поръчката беше обявена официално с максимално допустима цена 180К лв.
До тук добре, стана ми интересно и проследих процеса по избор на изпълнител.
Явиха се 7-8 кандидата, и всички без един бяха отстранени поради някакви формални причини.
Та нещо, за корто държавата трябваше да плати 50К, тя плати 180К. Това беше преди около 2 години. Това за което бяха платени тези пари все още не работи и вероятно никога няма да заработи.
И моя пример е един, но бъди сигурен, че този филм се играе ежедневно и със суми много по-големи от тези конкретните. Та това е корупция, а не че минал някакъв данъчен през офиса и искал 100 лв или катаджията искал 20 лв че да се почерпят с колегата.
Бих искал да ти наредя поне няколко лайка за този пост, но за съжаление не става. Нямам особена представа относно кой какъв пияница е, но със сигурност твърдя, че имаме огромен интелектуален потенциал да им скъсаме шортите на много от "силно развитите". Имайки предвид чудесата, които сме способни да сътворим с ограничена информация и техническо оборудване, каква е причината за това е съвсем друга бира, малко нации могат да ни се опрат. Трябва да имаме самочувствие, да си повярваме във възможностите, да спрем да мрънкаме и да се самосъжаляваме и да работим. Работим - борим, както искате така може да се разбира. Не сме калпави със сигурност!На мен понеже служебно ми се налага да контактувам с чужденци от всякакви породи, категорично мога да кажа няколко неща - по-големи пияници от немците няма, въпреки славата на руснаците в това отношение, и от французите по-малоумни са само англичаните, въпреки славата на белгийците в това отношение![]()
К_В, неудобния бизнес не се рекетира, не е модерно. Затрива се. Директно. Знаеш ли, че в момента икономическа полиция и прокуратура имат право да влезнат в кой да е офис и с фалшив предлог примерно за проверка за незаконен софтуер да ти изземат цялата техника за проверка, без право да архивираш, без право да вземеш информацията, която ти е необходима за управление на бизнеса. И това се прави. И няма срок в който да ти ги върнат.Реално точно сами са си виновни мрънкащите, въпреки че аз около мен виждам няколко мрънкащи и недоволни, на които никой за нищо не е попречил, развиват си бизнес и никой не им пречи и аз преди години имах бизнес и никой не ми е искал пари за нищо, не чух и тук някой да каже конкретен случай на корупция или че благодарение на правителството не свързва двата края. Гледам статистиката на НОЙ заплатите нарастват и са прилични, гледам автопарка хората масово карат нови и искъпи коли, масово пътуват по почивки. Явно масата не преживява зле и си е доволна защото не протестира и не е сред 3-4 хилядите недоволни. Кой им е виновен на тях, щом другите са ок а те не са?
Само че разликата не е 200$-100 000$ а доста по-малка, но така или иначе изобщо подобни сравнения със други страни не са уместни и лесни за извъртане.
Колкото до другото, познавам доста хора с голям бизнес не съм чул от някой да е рекетиран или тормозен, така че не мога да преценя до колко е практика. Не е ок, независимо колко ме дразни този от Хипо, но и не твърдя че всичко е идеално, просто че положителното е повече от отрицателното.
Представи си да имаш магазини като хиполенд и да ти изземат техниката. Нямаш информация за налична стока, за оборот, за нищо.
По този повод има хора, които си архивират базите на сървърите на амазон и гугъл, въпреки, че според българското законодателство от около година и половина това е забранено (меко казано диктаторска забрана) и плащат холяди долари на месец за тази услуга.
От пишещите тук оставам с впечатление, че разговора е на ниво агитките на левски и цска и много са малко тези, които са имали възможност да се запознаят с реалните проблеми.
kypa (04-09-2020), Нерегистриран (1)