Първоначално написано от
balcon
След не малко години на форекс пазарите съм стигнал до извода, че всичко е психология, която няма научаване. Ние сме хора, не алгоритми, а в повечето случаи трябва да се борим за няколко пипса печалба именно с алгоритми. Това не трябва да ни отчайва. Със сигурност и те имат слаби места, но в много отношения ни превъзхождат. Следят без емоция за пазарите 24/5, при крипто пазарите 24/7 само срещу ток за 10 лв. на месец. Търпеливи са - следват зададената стратегия до край, без значение какъв е той. Ние това не го можем. Аз се опитвам да комбинирам най-доброто от тях, алгоритмите, с опита, който съм натрупал до момента. Имам няколко експерта, които следят за тренд обръщащи фигури, други, които сами чертаят тренд линии, трети, които следят баланса по сметката и затварят, когато определен процент печалба или загуба бъде достигнат.
Пазарите са непредвидими и неповторими, защото историята никога не се повтаря с точност, но до известна степен "се римува" с предходни събития. Стратегия, която ми носи печалба от известно време е нещо като теория на хаоса, без да е съвсем хвърляне на зарче. Търгувам четен брой валутни двойки на основни валути с USD и няколко от по-известните кросове - EURCHF и EURGBP например. Спреда е нисък, трендовете не са толкова дълги и затормозяващи като при GBPCAD например. Отварям сделки с минимален обем на поне 10 валутни двойки. Спазил съм поне някакво минимално изискване за вход - например пробив на МА200 на поне М30, неуспешен тест на съпротива на Н4, червена или синя стрелка на някой от индикаторите, които следя. Стоп не ползвам. Задавам примерно 5% печалба и 35% загуба на експерт, който следи баланса, а аз следя как се развиват позициите. Печалбите са минимални и понякога отнема седмица, докато нещо се случи. Ако има събитие, експерта изпраща емайл. Тънкия момент е например дълго ози да се комбинира с късо киви, ако съм си харесал да купя EURUSD, задължително продавам GBPUSD и т.н. според това, коя двойка с коя корелира. Идеята не е да се спечели много от тази система. Идеята е да имам отворени позиции. Аз поне по-лесно се ориентирам на пазара през отворени позиции. Така примерно виждам, че цяла седмица помпят долара преди важна новина, изчаквам да мине новината и тогава влизам с "правилния" обем в "правилната" сделка и дори и тогава се случва обратно на очакваното.
Светия граал се крие в търпението.