Може ли да споделиш с какви методи си мъчил пазара през годините и колко най-дълго е продължил успешен за теб период?Моите очаквания бяха, ако не натрупване на богатство, то поне финансова независимост. За съжаление след 15-16 години аз така и не успях да постигна очакванията си. Много пъти съм се отказвал и много пъти съм се завръщал към пазара, дали като участник или наблюдател. Ако не пари, поне научих много неща от пазара. Пазара е един модел на живота - живота е като поредица от сделки, добри и лоши. Един портфейл, който накрая със сигурност ще бъде занулен - за това трябва да играем играта не заради резултата, а заради самата игра!
Търговията на финансовите пазари е силно рискована, но може да носи допълнителни приходи с правилния подход. Избирайки надежден брокер (например ИнстаФорекс), можете да получите достъп до международните финансови пазари и да отворите пътя към финансовата си независимост. Можете да отворите акаунт точно тук.
Какво разбираш по "направя система"?По скоро да не избираш такова, те реално всичко системи са това, но въпроса е колко е голям периода. Ако направя система за 6 месеца мога да правя 50% на месец примерно, ако е за 2 години ще стане 25% и за 5+ години вече месец може и да няма 10% средно. Горе долу за такива разлики говорим и разбира се супер трудно се приема факта, че оцеляващите системи са всъщност най-мизерните като показатели. Всеки се бори за повече и повече печалба, което и директно и косвено го отдалечава от шанса да оцелее дългосрочно.
Това което аз взизирам в поста си е следния метод на работа : търсиш системи които да са работили в последните месеци или година две, не те интересува 10-20 години назад (те са и губещи обикновенно с това кеоето си намерил) . Пусакаш системите и ако виждаш че зациклят и губят ги спираш, непрекъснато подменяш.
Има причини дългосрочно успешните системи да са донякъде "мизерни". Пазара си има автоматични системи за преспазване от масова експлоатация на неефективности
Търговията на финансовите пазари е силно рискована, но може да носи допълнителни приходи с правилния подход. Избирайки надежден брокер (например ИнстаФорекс), можете да получите достъп до международните финансови пазари и да отворите пътя към финансовата си независимост. Можете да отворите акаунт точно тук.
Много хубав коментар и на мене ми хареса. Това показва, че си помъдрял. Мнозина си мислят, че смисъла на живота е да натрупат пари, да ядат, да пият и да правят други неща, свързани със забавление. А истината е, че ние идваме тук с основната идея да трупаме опитност в различни области. А се учим когато ни е трудно и гадно. Забавленията са приятно нещо, но от тях полза има само тялото ни, а то е само една опаковка. Временна опаковка.Моите очаквания бяха, ако не натрупване на богатство, то поне финансова независимост. За съжаление след 15-16 години аз така и не успях да постигна очакванията си. Много пъти съм се отказвал и много пъти съм се завръщал към пазара, дали като участник или наблюдател. Ако не пари, поне научих много неща от пазара. Пазара е един модел на живота - живота е като поредица от сделки, добри и лоши. Един портфейл, който накрая със сигурност ще бъде занулен - за това трябва да играем играта не заради резултата, а заради самата игра!
Нерегистриран (10)
Пазара си има собсвените системи за защита по всички фронтове за които можеш да се досетишКакво разбираш по "направя система"?
Това което аз взизирам в поста си е следния метод на работа : търсиш системи които да са работили в последните месеци или година две, не те интересува 10-20 години назад (те са и губещи обикновенно с това кеоето си намерил) . Пусакаш системите и ако виждаш че зациклят и губят ги спираш, непрекъснато подменяш.
Има причини дългосрочно успешните системи да са донякъде "мизерни". Пазара си има автоматични системи за преспазване от масова експлоатация на неефективности![]()
А иначе и аз имах предвид същото нещо, избираш система която работи за кратък период и естествено, че като спре да работи то ще е рязко спиране заради големия риск. Тогава нямаш избор освен да приложиш следващата фитната по новите 6месеца или 2 години. Това е което сме правили години наред като по-зелениНо проблема на тези схема че няма как да приловиш голям капитал и съответно въпреки повечето печалба процентно пак не можеш да изкараш колкото с дългосрочни усилия и "нормална" търговия. Отделно и че риска е много голям, защото подобен род търговия е като да се мъчиш да нацелиш границата между тренд и рейндж.
minkov (11-05-2020), K_W (11-05-2020), Нерегистриран (3), gambletrade (11-05-2020), alba (11-05-2020), mutsi (11-05-2020)
Идеята е да имаш много такива системи да ги търгуваш в портфолио и нон стоп да ъпгрейдваш портфолиото с нови попълнения (кървфитнати за мен) и да махаш тези които са се провалили. Махането естествено става чрез смислени методи, примерно анализ на Монте Карло симулации и worst case scenario.Пазара си има собсвените системи за защита по всички фронтове за които можеш да се досетиш![]()
А иначе и аз имах предвид същото нещо, избираш система която работи за кратък период и естествено, че като спре да работи то ще е рязко спиране заради големия риск. Тогава нямаш избор освен да приложиш следващата фитната по новите 6месеца или 2 години. Това е което сме правили години наред като по-зелениНо проблема на тези схема че няма как да приловиш голям капитал и съответно въпреки повечето печалба процентно пак не можеш да изкараш колкото с дългосрочни усилия и "нормална" търговия. Отделно и че риска е много голям, защото подобен род търговия е като да се мъчиш да нацелиш границата между тренд и рейндж.
Основният проблем е че на база изследваняита които съм чел, опит и елемнтарната логика всяка система която се е представяла много добре през последния период е най-вероятно да ъндърперформа в слващият, т.е. да миин ревъртва подобно на онструмент който само се е покачвал без корекция. Обратното също е валидно, печелиша система която е била в дроудаун има най-висока вероятност за печалб след този дроудаун.
Може ли някой да обясни какво значи "дроудаун", защото това не е българска дума? Директният превод ми дава, че значи "усвояване", но си мисля, че това не е точната дума в този случай. Ако греша ме извинете. Аз по принцип знам, че валутната търговия е чужда приумица и затова там е пълно с непознати термини. Обаче ако има добър български заместител ще е улеснение да се ползва.
Нерегистриран (11)
К_В, тези ти твърдения са почти равнозначни на твърдението, че колкото повече е паднал един инструмент в един период, толкова по-сигурно е, че ще качи в следващия - и двамата би трябвало да знаем, че това обикновено не е вярно.Идеята е да имаш много такива системи да ги търгуваш в портфолио и нон стоп да ъпгрейдваш портфолиото с нови попълнения (кървфитнати за мен) и да махаш тези които са се провалили. Махането естествено става чрез смислени методи, примерно анализ на Монте Карло симулации и worst case scenario.
Основният проблем е че на база изследваняита които съм чел, опит и елемнтарната логика всяка система която се е представяла много добре през последния период е най-вероятно да ъндърперформа в слващият, т.е. да миин ревъртва подобно на онструмент който само се е покачвал без корекция. Обратното също е валидно, печелиша система която е била в дроудаун има най-висока вероятност за печалб след този дроудаун.
Ако това, което казваш, приемем, че е вярно, би следвало да приемем, че ако системата е добра, трябва да ползваме обратен ММ, т.е. колкото повече губи, толкова повече да увеличаваме обемите.
Всъщност истината е, че не знаем със сигурност, дали ще е така, както казваш и затова не се счита за нормална практика такъв ММ.
Може ли някой да обясни какво значи "дроудаун", защото това не е българска дума? Директният превод ми дава, че значи "усвояване", но си мисля, че това не е точната дума в този случай. Ако греша ме извинете. Аз по принцип знам, че валутната търговия е чужда приумица и затова там е пълно с непознати термини. Обаче ако има добър български заместител ще е улеснение да се ползва.
Използва чуждици, които са общоприети термини и повечето търгуващи ги знаят по с тези наименованя, при превод, нещата може да се размият и фда стане объркване.
Дадох инструмент за пример за да стане по разбираемо за по-малко запознатие с термините и тези които не са наясно какво се разбира под mean reversion. Няма какво да обсъждаме инструментите, не е това идеята, но заключението ти е правилно. Само ще кажа че така търгуват почти всички при индексите, индексите са типа инструмент който е най-близо до "трейдинг стратегия", зщото има long bias. В този случай и при стратегиите, основната идея е да имат възходяща крива, всички отклонения от тази крива може да се очаква да миинревъртват, т.е. да се връщат към средостатистическата стойност, когато ръста е по-висок от нормалния за системата може да се очаква, че тя ще ъндърперформва(ще се представя по зле от обичайното в близко бъдеще) и когато тя е ъндърперформвала се очаква, че тя ще се представя по-добре от обичайно в следващия период. Разбира се може стратегията да се е "счупила" и да продължи да си губи (ъндърперформва), да разберем кое от дете неща е, бързо и рано е въпрос за много милиони.К_В, тези ти твърдения са почти равнозначни на твърдението, че колкото повече е паднал един инструмент в един период, толкова по-сигурно е, че ще качи в следващия - и двамата би трябвало да знаем, че това обикновено не е вярно.
Ако това, което казваш, приемем, че е вярно, би следвало да приемем, че ако системата е добра, трябва да ползваме обратен ММ, т.е. колкото повече губи, толкова повече да увеличаваме обемите.
Всъщност истината е, че не знаем със сигурност, дали ще е така, както казваш и затова не се счита за нормална практика такъв ММ.
Относно ММ, ами да то има такъв ММ, любимата на Матеев Оптимал Ф, методите на Ралф Винс, Критерии на Кели, правят точно това, вдигат обема при загуби на база вероятностни модели.
Последна редакция от K_W : 11-05-2020 на 12:58
Това по прицнип си е точно така, но проблема е че не може да стане в реални условия освен ако не си започнал да търгуваш с наистина нищожен риск. Просто едва ли ще има място да рискуваш по този начин ако трбява да изпълни условието ДД да не е повече от 30%.К_В, тези ти твърдения са почти равнозначни на твърдението, че колкото повече е паднал един инструмент в един период, толкова по-сигурно е, че ще качи в следващия - и двамата би трябвало да знаем, че това обикновено не е вярно.
Тези системи, които са подбрани на база последен добър пърформанс реално мога да изкарат и още някой месец преди да дойде лошото, но ако част от тях се издънят то пара в доста голяма степен и уж по-голямата печалба спрямо нормалната консервативна търговия. Губи ми се смисъла ако само ще креташ с този така и така по-рисков метод.