За спазването на карантината нямам лични впечатления, защото много рядко излизам. Основно каквото гледам от балкончето докато пия кафе - рядко има хора по улицата, основно пенсионери, някои коли трайно изчезнаха от междублоковото пространство, гледам доста мъже си ровичкат по гаражите и колите. Една жена два дена подред, екипирана изчисти цялото междублоково пространство от боклуци, подряза храстите, днес гледам шкури има една метална маса за тенис зад блока.
Като излизах от колата ми направи впечатление опашките пред банковите клонове, вероятно заради мерките. Центъра е определено доста празен, за маските сега нямам наблюдения как се нося, но преди въвеждането им за задължително повече от половината хора имаха, но масово се носеха под брадичките.
По въпроса за щаба и за плашенето се получи следния парадокс. Създаде се медицински съвет, който реши да не открива топлата вода, а да препише смятаната за добра практика в света на Южна Корея и Тайван, масово тестване, ранно откриване на заболелите и карантиниране само на т.нар. огнища, пълната им дезинфекция и започване на ранно лечение, а не при влошаване вече и още няколко неща.
Опозицията срещу масово тестване беше голяма, ако помнят някои, имам някои предположения, но засега ще ги задържа.
Ако искате прочетете за Виетнам, които са решили още в началото да следват корейската практика, а не китайската, какво е положението там.
В Европа , Германия седи добре по смъртност, Италия и Испания зле.
По въпроса за последните две кой ще зададе въпроса на правителствата при този огромни скъпи гълтащи страхотно много пари публични здравни системи защо имат такава смъртност и как се управляват тези здравни системи и къде потъват тези пари.
Нас ни плашат от тивито и някои съфорумци със камиони за трупове по Великден, както и че до 2 седмици щяла да се срине здравната система.
Та ми изниква и на мен въпроса имаме ли въобще здравна система след като при 300 приети по болниците в цялата страна вече чакаме да се срине.