Когато аз бях студентка, имахме един преподавател, който позволяваше да си носиш лекции, учебници - каквото си искаш, на изпитите. Темите не бяха от теорията, а задачки. И той казваше така: цял живот ще ви се налага да решавате казуси и задачи. Няма как да научите наизуст всичко, но ако от това висше научите, какво ви трябва, за да решите проблема и кое къде да намерите, значи ние, преподавателите сме си свършили работата

..... за съжаление, той беше единствен с такова мислене. Но пък беше супер прав

.
Техническия анализ не е толкова проста наука, колкото някои си мислят

. И има различен подход при него - и графичен, и математичен, и физичен. От години споменавам по форумите отвреме-навреме за формулата за енергията, за първата ѝ производна, за втората ѝ производна, но така и никой дасега не е обърнал внимание. Затова и не се разбират някои много основни неща - цената е нещо, което се движи, движението има скорост, ускорение и т.н. и т.н. Цената рисува и графики, при които се виждат интересни неща от динамиката, статиката и кинематиката ..... на мен лично, знанията ми от института точно това ми помогнаха - но знания, които са следствие от теория и после практика. Или по-скоро практика, базирана на теория (има разлика между двете).