По-скоро граалове много, но само докато човек търгува с малки суми. С нарастването на сумата се появяват все нови и нови фактори, стараещи се да ограничат печалбата - първо брокера, а после и самия пазар, който се пренастройва така, щото да убие ПМО-то на граала.
Има обаче една особеност - поддържането от страна на пазара на 100%-ова чиста случайност е много трудна и почти невъзможна задача. Винаги ще има някакви зависимости, и ако пазара затвори една зависимост, веднага ще се появи друга.
Същия проблем го има и при генераторите на случайност или на бял шум. Оказва се, че постигането на истинска случайност е една много много трудна задача. Дори и в природата е много трудно да се намери източник на чиста случайност. Винаги има някаква закономерност, и един добър алгоритъм би трябвало да е в състояние да я намери.
Аз в момента пиша код за нещо подобно. Всички предполагам вече знаят, че всяка една вероятност може да нарисува всеки един маршрут (някакво движение на някаква крива в плоскостта на графиката). Въпросът обаче е коя вероятност е най-вероятно да нарисува този маршрут? Тоест търсим ВЕРОЯТНОСТ НА ВЕРОЯТНОСТ. Открих как да го сметна това и трябва да ви кажа, че се получиха много интересни резултати. Например два много приличащи си визуално един на друг трендове се оказва, че единия най-вероятно е изгенериран с например 50.1% вероятност, а другия - с да кажем 65% вероятност. Този втория можем смело да го следваме, докато първия всеки един момент може да ни изиграе курвенски номер и да влезе в дълбока корекция. Разликите не могат да се видят визуално, защото баровете скриват от трейдера какво точно се е случвало вътре в тях, но математиката успява да ги открие тези разлики чрез анализ на по-малките таймфреймове. Мисля че от тука може да изскочи някаква стратегия с много добро ПМО, но това все още не съм го пробвал.