Първоначално написано от
Mateev
Мисля че тука му е мястото да спомена за един много сериозен проблем, който представлява поредния подводен камък, на който може да се натъкне един разработчик на търговски стратегии. До момента си изяснихме, че съществуват много добри критерии за подбор на стратегии, базирани на доверителния интервал или на SQN, които пък от своя страна се базират на Expectancy (ПМО), Standard Deviation (средноквадратично отклонение) и броя на сделките.
Проблемът се състои в това, че всичките тези критерии са СТАТИСТИЧЕСКИ КРИТЕРИИ, които се интересуват от параметрите на сделките, но не и от тяхната ПОДРЕДБА ВЪВ ВРЕМЕТО. Тоест дори и да разместваме числата в цифровите редици, статистическите критерии пак ще дават един и същи резултат. Да, ама ако сделките се разместят така, че всички губещи сделки се наредят една след друга, то това ще фалира акаунта въпреки перфектните статистически оценки на стратегията.
Проблемът ПОДРЕДБА НА СДЕЛКИТЕ може да се прояви и по друг начин. Например статистическите оценки са супер, но при разглеждане на Equity-то се забелязва, че стратегията е печелила много например само през 2010-та година, а във всички останали години е търгувала някъде около нулата. На практика аз попаднах на такава стратегия и именно затова пиша този постинг.
По разрешаването на този проблем не съм мислил много, но на първо четене се досетих за възможноста да се изследва числовата редица PL by Years или PL by Months, и да се търси минимално средноквадратично отклонение в тази редица. Може да има и друг, по-добър начин, но той пак ще е изследване на някаква СЛЕДСТВЕНА ЧИСЛОВА РЕДИЦА.
За съжаление нито един готов програмен продукт не предлага вградени средства за изследване на следствени цифрови редици, което автоматично означава, че пак ще трябва кода да си го пишем сами. Другия вариант, който в момента може да се приложи, е визуално наблюдаване на графиката на Equity-то, с цел субективна преценка на точно този аспект.
Все пак в стандартните продукти има няколко критерия, които грубо могат да преценят за наличието на този подводен камък. На първо четене се сещам за Stability и Z-Score. Тяхната интерпретация обаче е много трудна и не е така очевидна, щото смело да можем да кажем, че отхвърляме дадена стратегия, ако фактора е под/над някаква дадена стойност.