Твърде убеден съм, че знам какво говоря и не теоретизирам след 7 години в играта.
1. Стратегия е точно описани вход и изход, такива които не можеш да объркаш и са абсолютно обективни. И такива, които позволяват да се бактестват. Примерно вход само на затворил бар, фиксирани работни часове и т.н. Трябва да са ти пределно ясни тези неща, не съм сигурен защо питаш честно казано?
2. Оптилност значи да изкарваш възможно повече с цената на повече работа и управление на позициите. С робот не можеш лесно да копираш ръчна интрадей търговия с 2% риск на сделка.
3. Нискорисковия робот би бил такъв, който работи с 3-4 пъти по-малко риск, респективно печалби, колкото бих си позволил ако търгувам по гореописания ръчен метод. Идеята е че с робота няма да търся голяма прецизност, защото такава не е възможна, ще търся автоматизация на работната ръка целяща прехвърлянето на повече обем за да направи разумни печалби. Това естествено значи по-малко риск. Единствените роботи, които съм виждал да оцеляват по-дълго са тези със скромните цели.
4. 6 успешни месеца са 6 месеца в които виждаш добра корелация между тест и търговия наживо и прилични резултати на края. Т.е. 6 месеца в които си търгувал добре, имаш същите сделки като на тест, резултатите са близки до тест, няма технически проблеми с изпълнението и периода е бил достатъчно показателен т.е. не си нацелил някакви ексцесии.
5 - Тук се повтаряме