Ми поинтересувай се сега колко струва подобен имот в същия район в момента. Ще си приятно изненадан.
Във всеки случай за 10 години цените на масовите имоти са се удвоили в България. Поне в по-големите градове, където следя пазара. Реална пазарна информация - жилище закупено за 72 хил. евро от моите деца преди 10 години в София, Младост 3, точно до метростанцията и кауфланд, преди няколко месеца го продадоха за 159 хил. евро.
Наистина нямам пряка информация за цени на жилища в големите градове в Европа, но от разговори с приятели съм разбрал, че в малък град в Италия и Испания можеш да закупиш имот на по-ниска цена отколкото в България.
Във всеки случай според разни публикации в медиите цените имотите в България от няколко години нарастват значително по-бързо от цените в Евопа, което ще рече, че даже и все още да са по-ниски, ги догонват с бързи темпове.
То си има и причина де - лихвите по ипотечните кредити в България са значително по-ниски от аналогичните лихви по кредити в еврозоната.
Другата причина за голямото търсене и съответно нарастване на цените е амортизирания социалистически жилищен фонд - панелките строени преди 50-60 години просто не стават за живеене, поне според съвременната представа за нормален живот и всеки, който може да си го позволи бяга от там.
Така да се каже поне по цени на имотите сме я стигнали Европата, въпреки, че за мен е необяснимо кой и как ги купува тези имоти като се имат предвид официалните статистики за доходите на българското население. Ама явно някоя статистика не е вярна - или тази за доходите, или тази за цените на имотите.