Не ме учудва виждането ти, защото познавам и други подобни. Дори сред приятелите ми.
1. Да си "фил" не е слабост, въпреки разбиранията на "фобите". Това е сила, защото означава, че имаш поглед към бъдещето, че търсиш решения и виждаш възможности, а не само проблеми.
Филът е човек, който обича, търси доброто, вижда позитивното и се стреми да обединява.
2. Фобът, от своя страна, е изпълнен със страхове и омраза, създава разделения и вижда света през мрачни очила. Да си фил, означава да градиш, да вдъхновяваш и да даваш пример.
Относно историята ... хм, драги ми "фобе"

Всяка империя следва своите интереси —
това е основата на международната политика. Но тук е ключовият момент. Интересите на Русия като империя често са съвпадали с тези на България. Каквото и да бълва пропагандата, както и да въртят историята, ясно е че без руската подкрепа през 1878 година, България нямаше да възстанови своята независимост. Да, всяка велика сила има свои собствени мотиви, но действията на Русия в ключови исторически моменти са работили в полза на Родината ни.
3.
От 1944 до 1989 България постигна невиждан икономически, социален и културен напредък, който е без аналог от 14 век насам. Индустриализацията, образованието, науката, здравеопазването и социалната политика бяха на нива, които бяха невъзможни преди.
Този растеж се дължеше на сътрудничеството с тогавашния Съветски съюз, който ни предоставяше възможност да развиваме своята икономика и култура в рамките на един огромен пазар.
И ТОВА СА ФАКТИ
Така че, вместо да се затваряме в омраза, по-добре да видим къде са били ползите за страната ни. Няма нужда да идеализираме или демонизираме никого, но е важно да оценим фактите. А фактите показват, че именно благодарение на отношенията си с Русия, България е имала най-успешните си години в съвременната ни история.