Благодаря, Руми, дано да го спази, че откак се занимавам с форекс слушам за тоя превод на Ал Брукс и той все не идва.
Благодаря, Руми, дано да го спази, че откак се занимавам с форекс слушам за тоя превод на Ал Брукс и той все не идва.
Търговията на финансовите пазари е силно рискована, но може да носи допълнителни приходи с правилния подход. Избирайки надежден брокер (например ИнстаФорекс), можете да получите достъп до международните финансови пазари и да отворите пътя към финансовата си независимост. Можете да отворите акаунт точно тук.
Здравейте,
Ratetouilli благодаря, но предпочитам хартиения вариант. По принцип с английски и руски се справям в различна степен добре и аз знам много места с е-книги, но отдавна съм се убедил, че да чета на компа не се получава. А и да спомена, че книгата мога да я разнасям навсякъде, а моя над 10 години комп едвам стои от тежест и обем на малката масичка на която съм го сложил
![]()
Търговията на финансовите пазари е силно рискована, но може да носи допълнителни приходи с правилния подход. Избирайки надежден брокер (например ИнстаФорекс), можете да получите достъп до международните финансови пазари и да отворите пътя към финансовата си независимост. Можете да отворите акаунт точно тук.
Слагаш си ги на флашка, аз не държа книги на компа, не мога да чета от комп и си принтя,
Добра идея Novak, но по този начин имам около 200 листа по C++ и Web програмиране и се чудя къде да ги сложа, а не ми се хвърлят.![]()
На мен ми е полезно, така започнах да разпознавам моделите по графиките, неудобно е да превключваш от екран на екран и с два лаптопа пробвах, за мен най-удобния вариант се оказа този с копията или от книгата.
Залепваш нежно с тиксо тоалетна хартия върху стандартен лист А4 и тогава пускаш на принт. После лекичко отлепваш тоалетната хартия. И ето, че отпада проблема с излишната хартия.
Така е! Аз също ми е по - лесно да си отворя книжката на определената страница в место да отварям документ след документ или не дай си боже сайт след сайт за дадено определение или нещо друго. А и като се има в предвид, че монитора ми е 17 инча - се налага да скролирам като побъркан ... даже някога когато гледам някаква графика на монитора, уголемена после не мога да "намеря" как да я затворя. после книжката може да се чете в транспортно средство, на работа дори в WC
![]()
Svilen, така....от това което прочетох от твойте постове и ми направи доста впечатление е, че прекалено много обръщаш внимание на това към каква платформа да се насочиш...Аз на твое място бих избрал като за начало брокера, и от там бих си свалил мт4(най-опростената платформа за мен). След като започнеш да цъкаш по нея и свикнеш с нея, след това като преминеш към професионалните(даже незнам дали мога да ги нарека и така)платформи , от това което си научил на мт4 ще ти е като основа за професионалната такава. Аз като пример ще ти кажа за мен....избрах бенчмарк свалих си мт4 започнах да търгувам на демо сметка с по-голяма сметка за да видя как се случват нещата на пазара....след няколко месеца си свалих и трейдъра на бенчмар и ми се стори супер сложна и ако трябва да съм честен грам не ми харесва като за мен единствената разлика е, че тейдъра на бенчмар предлага много повече инструменти за търгувия(които аз не ползвам и от там за мен се обезмисля ползването и)а ако трябва да съм честен за мен мт4 е доста по-функционално от трейдъра....хванисе и разучи мт4 тя е като основа за останалите(или поне на мен така ми се струва)и дори след време да ти се наложи да ползваш друга платформа ще имаш една доста добра основа...
относно валутата....мисля, че ти сам трябва да си прецениш коя за теб е по-добра...моята сметка е доларова и съм доволен
относно книгите...и аз като новак бих искал да прочета някоя книга за вълнова теория, а от тези на бг пазара имам следните:
Приложен форекс-Св. Минев
Стратегии за търговия-Св Минев
формации на японските свещи-Р. Тодев (благодарение на hanuman)
финансови ли са финансовите пазари-Ив. Груев
борсата война или флирт-Ив.Груев
доста съм научил от всичките, без четене няма как да стане...за това съм ги препрочитал многократно...това което бих добавил за тези които аз имам е, че във всичките има доста графики и обяснение по тях което мисля, че е доста важно
относно новините....на този сайта на трейдър.бг има икономически календар и от там гледам всеки ден новините за съответният ден, аз се старая да правя анализите с технически анализ, но не бива да се пренебрегват и новините, защото около важни новини пазара понякога "полудява" на по малките фреймове, което не се отразява на големите, но аз входа го преценявам на малките фреймове и понеже те се влияят понякога доста от новините именно заради това не ги пренебрегвам, но пак ти казвам тях ги ползвам просто като някакъв малък ориентир
така...аз как започнах взех си една книжка и започнах да си я чета, и въпреки, че ама грам си нямах и понятие за какво иде реч и графиката ми изглеждаше като някаква драсканица от малко дете, си направих демо сметка и започнах да следя пазара...и въпреки, че нищо не разбирах с течение на времето малко по малко започнах да виждам някакви неща и расканиците започнаха да се избистрят с течени на времето...
това което бих те посъветвал е да се заредиш с огромно търпение, защото нещата тук хич не се случват толкова бързо както ни се иска на всички нас, но това е чара на пазара...също така силно се надявам еуфорията от новото занимание да не се изпари бързо, защото всяко начало е придружено от ентусиазъм който се изпарява с всяка срещната труднос...та за да стане нещо трябва много търпение, огромна дисциплина към ММ и избраната стратегия от теб, никакви емоции на пазара, много четене и препрочитане на всевъзможни четива и хиляди часове пред графиките и разбирасе трябва да ти е интересно това с което се занимаваш....аз за себеси мога да кажа, че със всеки изминал ден, търговията ми допада все повече и повече и желанието ми да се занимавам с това се засилва, не ми омръзва да се занимавам с пазара дори и през събота и неделя това са дни за анализ на гршките от седмицата....
на мен ми харесва това кето правя и се чувствам много добре от това, а това, че борсата предлага възможност да си определяш сам работното време е един огромен плюс....според мен за да се успее в дадено начинание, на първо място трябва да ни харесва това което правим.
п.с. ако съм изпуснал нещо ще добавя
----------
бих те насочил да започнеш от тук....
https://forum.bg/showthread.php?438-...BE%D1%82%D0%BE
мисля, че и колеги преди мен също те посъветваха същотоподкрепям ги
а относно форума, и това, че в доста пъти темите се "размиват" да това е така, но мога да ти кажа, че има и много полезни теми от които може да се научи много особено за начинаещи, и че към когото съм се обърнал за помощ или да коментира мой анализ и да ми покаже неговото виждане за нещата никога не съм удрял на греда и всички към които съм се обръщал са ми помагали, за което съм много благодарен!и все пак тук е форум за да си помагаме взаимно![]()
някой веднъж беше ми казал, че времето е като чук който винаги е смазвал! пътя е показвал дълъг или кратък, дори в гъстата мъгла служи за проблясък!
прайх всяка усмивка на любима, всяка китка на градина, всяка п*тка на богиня! но откакто огъня замина и утихна в пепел, при всяка една възможност прая п*тка на робиня!
добре дошъл...ела, последвай ме....по пътя крив през лабиринта тъмен...на прав път бил съм кривнал съм, а сега и следвай ме по баира стръмен!..и ако тряа да съм честен, за всеки пик тряа да ми давате минимум петстин!!...
и нека смисъла в живота ми да бъде да ги движа тия всичките!...и нека мишките плетът интрижките аз сгъвам книжките, да гледат на гърба на блузата ми нижките!..
каквото е било е било, посоката е винаги нагоре!.....пътя ми е винаги напред, а зад мене всичко чупи се!
няма нищо случайно, ситoaции навързани!....как трябва да има и за теб, щом те няма вечно никъде?!?
напред и само нагоре.......или надолу ?!?
хубава аритметика, дали е вярна не знам, понеже не познавам много умни жени. Единствената която ме е убедила, че покрива показателя е балдъзата ми. страхотна е, в това число от глезена като започнеш до косата. За корелацията - има хора на които е променил живота, обаче каква част от масата са не знам.
----------
исках да кажа, че освен компютър, интернет , платформа, Минев, Брукс , трябва и още нещо - пари и душевен мир. Ти какво си мислиш е без значение, щото сам казваш, че си се "омазал". Има една мисъл на Анон от инвестора, но ще я спестя. Да не говорим, че си некакво инженерче.
Гледам Брукс излиза на български август - с интерес чакам септември, месеца в който ще се разбере дали форекс системата ще издържи на придобитата компетентност от бг търговците.