Здравейте всички, отварям тази тема за да споделя някой лични разсъждения относно форекс търговията.
Както обещах на Матеев преди няколко дена, ще развия моята теория за това какво е пазара, как работи, (как функционира механиката на пазара) и по какъв начин ние като дребни търговци можем да спечелим от движението на цените. (И дали изобщо това последното е възможно )
Важно! Още в началото искам да заявя че идиотщината която е типична за някой форуми няма да я толерирам. Ако нямате нищо смислено което да кажете по темите които ще развивам - по добре изобщо не коментирайте!
Иначе приемам критики, но само когато са добре аргументирани! Аз във никакъв случай не твърдя че знам всичко и допускам че може да греша във моите разсъждения. А и съм сигурен че има какво ново да науча от почти всеки във този форум.
Ето и едно кратко представяне за да добиете представа какво може да очаквате от мен:
Занимавам се със форекс от около 10 години, преди това съм се занимавал и със други пазари. Като цяло за мен това е едно много увлекателно хоби, и страхотно предизвикателство за ума. Но подобно на много други трейдъри имам и надеждата че в даден момент това хоби може се превърне във основния ми източник на доходи.
През годините съм изследвал най различни аспекти на пазарите и съм тествал какви ли не стратегии. В началото като всички започнах със демо, четене на книжки, ръчна търговия, класически технически анализ, проба грешка......и така. (знаете как е).
После натрупания опит и новите знания ми промениха вижданията и "еволюцията" ме принуди да започна да програмирам и така докато се усетя за нула време разработих към 30-40 различни автоматизирани технически стратегии със MQL4. Някой стратегии съм ги измислял аз, други са от книги и форуми.... Една от първите стратегии които автоматизирах беше стратегията на Richard Dennis която я има описана в много книги.
Естествено стратегиите не бяха нищо особенно и всичките имаха нулево ПМО но ми дадоха нов силен старт и ми отвориха очите за много неща. На база на всички "открития" които направих за себе си, започнах да разработвам собствени концепции като на принципа на изключването в началото целта ми беше да открия и да елиминирам всички популярни методи и стратегии за търговия които лично съм доказал (чрез тестове) че не работят.
В последствие направих някой други открития, знанието ми за пазара се разшири и "еволюцията" отново ме принуди да променя курса. Сега автоматизираните системи са само една част от цялата ми стратегия.
През последните години продължих да наблягам на програмирането и успях да разработя някои собствени софтуерни прототипи които нямат аналог във света.
Разработих и собствена платформа за търговия, която е оборудвана със графичен интерфейс, програмен интерфейс, и модул за изпълнение на автоматизирани стратегии. В момента всъщност тази платформа автоматично ми върши 90% от работата която преди я правех ръчно. Графиките вече изобщо не се налага нито да ги гледам нито да ги анализирам, да чертая линийки.. и да правя други такива примитивизми.
Платформата ми сама анализира в реално време основните валутни двойки и ми показва точните технически зависимости които ме интересуват.
По нататък може да създам отделна тема където ще ви представя платформата в детайли. Може и да кача демо версия за да я пробвате. (Зависи как ще се развият нещата в този форум).
ОК! Сега да преминем конкретно към темата.
Както заглавието подсказва, тук ще си говорим за пазарна механика.
Какво значи пазарна механика? Ами най просто казано, това са писаните (и неписаните) закони и принципи по които се движат цените.
Всъщност да ги наречем закони може би е малко пресилено....
Да кажем че това са разни зависимости. Някой от тях са известни, доказани и описани, но повечето са неизвестни и много малко хора ги знаят. А и със сигурност има хиляди зависимости които още никой не ги е открил.
Аз ще пиша за това което аз знам, и това кoето сам съм открил за себе си.
Надявам се че и други колеги със опит ще споделят нещо което аз не знам.
Ако се получи ползотворна дискусия - добре! Ако ли не - здраве да е....
В следващия пост ще започна от самата нула (абсолютната основа на пазара) и ще обясня какво е Order Book и как работи.
Знам че за много колеги това сигурно е ясно, но аз подозирам че поне 60% от трейдърите във форума нямат базови познания за пазарите.
А без тези базови познания няма как човек да разбере това което ще пиша по нататък защото всичко е свързано!
Къщата се строи от основите! А много колеги още не са направили първата копка а си мечтаят за покрива и се чудят защо губят. Общо взето това е моето виждане.
Това е засега, останалото в следващия пост!