Първоначално написано от
Mateev
Ще ти разкажа накратко в какво се състои експеримента. Наричам го експеримент, защото написания код е претупан и много се различава от това, което ще изглежда в завършен вид. Правилата за търговия също са смешни, но такива успях да ги претупам набързо за 15-20 минути време.
Та стратегията се базира на съотношенията на цените и размера на последните 2 завършени бара, както и на тяхното разположение и размери един спрямо друг. Състои се от 13 логически правила, всяко от които гласува от своята гледна точка. Гласът му може да бъде положителен, отрицателен или нулев (въздържал се). Също така на всяко едно правило може да се присвоява тегловен коефициент на неговия глас.
Решение за търговкса операция се взема само по време на първия тик на всеки един бар. В този тик може да се затвори старата позиция и респективно да се отвори нова. Самото решение е равно на сумата от всички гласове. Ако е положителна се отваря Buy позиция. Ако е отрицателна се отваря Sell позиция. При нулева сума нищо не се прави, освен да се затвори наличната позиция, ако има такава.
Тегловни коефициенти на различните логически правила:
=0 - даденото правило не участвува в гласуването
>0 - даденото правило гласува за сделка Buy със съответния тегловен коефициент
<0 - даденото правило гласува за сделка Sell със съответния тегловен коефициент
Тези тегловни коефициенти ги проигравам на тестера в пълната тяхна комбинаторика. При 3 възможни стойности на всеки един коефициент (-1,0,1) се получават около 1.5 милиона теста на 1 стартиране. Всяко стартиране е на различни финасови инструменти и различни таймфреймове, като общото време за изчисляния с 1000 процесорни ядра е около 30 минути. И вчера и днес само това правя, докато разцъквам форумите - пускам за тестове различни символи и различни таймфеймове.
Бързо бързо забелязах, че дневната графика е най-оптимална. При нея масово се получават стратегии с ПМО около 2 пъти разходите за брокера (5-6 десетохилядни). Тук-там излизат и по 9-10 десетохилядни. Тази, която изскочи, е 12 десетохилядни и ме впечатли, затова и писах във форума за нея.
На седмични барове излизат още по-добри ПМО-та, но сделките при тях са още по-малко. Там съм виждал ПМО-та по 25-30 десетохилядни. Надолу по малките таймфрейнове нещата бързо се влошават. Някъде при H4 баровете ПМО-то на стратегиите се изравнява с разходите за брокера, а по-надолу става още по-лошо. Тоест ако ще се залага на търговия с такива сурови стратегии, то трябва да се търгува на дневни или седмични барове. Седмичните обаче могат да объркат нещата със суапа, така че най-добре да се търгува на дневни барове.
Утре или в други ден ще модифицирам малко кода, за да може позициите да не се отварят и затварят точно в полунощ, защото тогава спредовете са много разкрачени. Засега обаче това е положението, и най-добрата новина е, че зависимости има под път и над път, въпреки елементарните и глупави правила, които набързо ги измислих. Това ми дава големи надежди, че с по-сериозните фрактални сигнали от концепцията ще имам доста голям шанс да открия нещо по-значимо.