Малко по-сериозно да я подхванем темата, ако може, разбира се.
@wannabe е в правото си да оборва някакви твърдения, а другата страна да ги защитава. Това нито е заяждане, нито офтопик, за спам да не говорим...
Малко по-сериозно да я подхванем темата, ако може, разбира се.
@wannabe е в правото си да оборва някакви твърдения, а другата страна да ги защитава. Това нито е заяждане, нито офтопик, за спам да не говорим...
wannabe нямам причина да те обиждам.
Пък и темата е братство....но виж за равенство.....не може да говорим...
Нали пиша от твоя профил
Търговията на финансовите пазари е силно рискована, но може да носи допълнителни приходи с правилния подход. Избирайки надежден брокер (например ИнстаФорекс), можете да получите достъп до международните финансови пазари и да отворите пътя към финансовата си независимост. Можете да отворите акаунт точно тук.
Търговията на финансовите пазари е силно рискована, но може да носи допълнителни приходи с правилния подход. Избирайки надежден брокер (например ИнстаФорекс), можете да получите достъп до международните финансови пазари и да отворите пътя към финансовата си независимост. Можете да отворите акаунт точно тук.
При превземането на Константинопол безвъзвратно били унищожени и разрушени множество християнски църкви (и нито едно синагога!), а най-красивите и внушителни от тях, като „Св. София“ например, били превърнати в джамии. Изгорени били множество безценни библиотеки и ръкописи и поругани и осквернени редица християнски ценности и реликви. По същия начин турците и техните наставници – евреите, действали и в България.
Според Куев турците, а по-късно и гръцките фана-риоти, командвани от Цариград (Константинопол, Истанбул) целенасочено първо унищожавали културните средища и книжовните ценности, преди всичко български ръкописи и книги. „Сякаш целта е да се заличи от лицето на земята всичко чуждо, всичко немохамеданско, всичко българско, всичко християнско. Във връзка с посещението си в Търново през 1838 г. френският пътешественик Ами Буе пише, че там мохамеданите са унищожили всичко, което би напомняло за българската народност. А казаното от Ами Буе за Търново важи и за много други градове, села и области у нас и изобщо на Балканския полуостров…“ (82).
Куев описва също, че много манастири, църкви и книгохранилища по време на турското робство били опожарени и хиляди български ръкописи и старопечатни книги били унищожени и безвъзвратно загубени за народа ни. Това се случвало и по вре-ме на многобройните бунтове и въстания на българите срещу османската власт. Пострадали много и манастирите в Атон („Света гора“), сред които българският манастир „Зограф“.
Според Куев систематично и организирано унищожение на българските писмени паметници започва от втората половина на XVIII в., когато цариградският патриарх Самуил успява да закрие през 1766 г. сръбската Ипекска патриаршия и на следващата 1767 г. и българската Охридска архиепископия. От друга страна, той нарежда да се горят българските и славянските книги и да се служи в черквите само на гръцки. Тази задача се възлага на калугерите таксидиоти от Атон, които биват изпращани по различни краища на Балканския полуостров. Някои специалисти приемат не без основание, че гръцките фанариоти с подмолните си действия са унищожили в този по-късен период много повече български писмени паметници, отколкото турците (82).
Следва продължение...
По този повод Иван Селимски пише следното: „Те, фанариотите, дори дирят навсякъде и в манастирите, и в черквите, и в частните къщи да открият остатъци от стари съчинения, които като някогашните книги на уж неблагочестивите ни прадеди, не са свещенни, а са противни на нашата православна религия, та ги хвърлят в огъня. Така подобно нещо се случи и в мое време в Стара Загора по заповед на фанариота Иларион, търновски митрополит. Поради подобните безбожни постъпки на гръцките владици не е било възможно да се запазят досега освен твърде малко части от най-скъпоценните остатъци на нашата предишна слава, които остатъци тук-таме се намират в тъмнината…“ (82).
След османското нашествие повечето големи български книгохранилища и библиотеки били унищожени. Една малка част от това безценно духовно богатство била спасена, главно чрез изнасяне в чужбина – основно в Румъния, Молдова и Русия. В един по-късен период чужди агенти слагат ръка на някои от оцелелите в България и в Атон ръкописи. В това дело се включват лицата Арсений Суханов, лорд Роберт Кързон, Павел Йосиф Шафарик* (1815-1876 г.), Порфирий Успенски (1804-1885 г.), Александър Феодорович Гилфердинг* (1831-1872 г.), Вукол Михайвич Ундолски (1815-1864 г.) и други „изследователи“, които слагат ръка на стотици безценни средновековни ръкописи (82).
Физическото и духовно унищожение на българите в Османската империя вървели ръка за ръка. Една от най-страшните гав-ри била системата на еничерите (от турското „йени чери“ – „нова войска“), която би могла да се роди само в нечий чифутски болен мозък.
Следва продължение....
kypa (30-07-2017)
Какъв е смисъла , на части да се копи пействат статии от анонимните
Пак ще се разбеснееш, обаче това все едно аз сега да спретна една статийка по някой исторически въпрос, тъй неподкрепена с доказателствата, да я пусна в някое сайтче.
Ще вкарам малко елементи на радикализъм, малко екзотика с градация към страх, тъй де ще си поиграя предимно със семантиката, за да предам достоверен ореол на историйката и съм готова. За достоверност ще вметна тук там някое събитие с различна интерпретация, обслужваща хипотезата ми.
Ако искаш да те приемем поне малко насеризно не е това начина да ни заинтригуваш.
[SIGPIC][/SIGPIC]Small, small but a shark
Ма чЕки ся ..... как да знае че си правИменно. Ако наистина имаше свестни аргументи зизка досега да ме е навряла в на кучето гъ.а и да съм млъкнал. Ама не можеИ друг път съм забелязвал, че простите хора ако не могат да извадят аргументи ги заместват с порои от думи и крясъци
И не зизка. Не съм злобен. На теб ти се струва така защото не можеш аргументирано да ме обориш и това те вбесява. Щото дълбоко в себе си знаеш, че съм прав.....
Тя в нейния си свят е институция ....
ИЗУЧИЛА им ги е тайните на СИЧКИТЕ ......
И ги фАща ооооще щом и заговорят .....
Щото Нейното е истина ..... а всички УЧЕНи през създаването на човечеството (вкл нея и роднините и) .... и играят на вЪпреки ......
kypa (30-07-2017)
У Русията формирали и министрество за борба с лъженауките
Уффффф тия дни изостанах ..... и ся чета на 18-та страница още....
Виновен съм ..... че съм оставил Уонъби самичък .... ма се забелязва и подкрепа от други НЕВЯРВАЩИ)
) ....прагматици некви
![]()