Когато доскоро сме се подигравали на румънците, колко са гладни, голи и боси, а за 20 години са
дръпнали две обиколки преди нас, явно при нас нещо не е както трябва с управлението.
Търговията на финансовите пазари е силно рискована, но може да носи допълнителни приходи с правилния подход. Избирайки надежден брокер (например ИнстаФорекс), можете да получите достъп до международните финансови пазари и да отворите пътя към финансовата си независимост. Можете да отворите акаунт точно тук.
„Японците на Европа“ — така чух многократно галисийци, румънци и хървати да наричат българите, и когато по пътя за София прекарах няколко дена в Румъния, там ми разправяха големи неща за тези „японци“. Някои румънци откровено признаха, че оценявали българите високо над своите сънародници по образование, трудолюбие и скромност. Колко много тези добри качества били резултатни, щял съм да видя, казаха ми, щом стигна в тази чудна страна. Не дойдох, значи, неподготвен, но все пак ми се случваше отново и отново да се учудвам на огромните постижения на този млад народ. Трудно ми беше да повярвам, че се е освободил от турското иго само преди тридесет и шест години.
https://bulgarianhistory.org/koi-opr...-na-balkanite/
Е, някога е било друго поколение, друга генерация, други политици, не като сегашното джендърско, кекаво, за нищо не става, от където и да го погледнеш.
Търговията на финансовите пазари е силно рискована, но може да носи допълнителни приходи с правилния подход. Избирайки надежден брокер (например ИнстаФорекс), можете да получите достъп до международните финансови пазари и да отворите пътя към финансовата си независимост. Можете да отворите акаунт точно тук.
Тридесет и шест години след 1878 г. политиците ни пак не са били стока - за справка Алеко Константинов, но народа не е бил толкова заспал, а българското село е било живо, макар и земята да се е обработвала с примитивни средства.„Японците на Европа“ — така чух многократно галисийци, румънци и хървати да наричат българите, и когато по пътя за София прекарах няколко дена в Румъния, там ми разправяха големи неща за тези „японци“. Някои румънци откровено признаха, че оценявали българите високо над своите сънародници по образование, трудолюбие и скромност. Колко много тези добри качества били резултатни, щял съм да видя, казаха ми, щом стигна в тази чудна страна. Не дойдох, значи, неподготвен, но все пак ми се случваше отново и отново да се учудвам на огромните постижения на този млад народ. Трудно ми беше да повярвам, че се е освободил от турското иго само преди тридесет и шест години.
https://bulgarianhistory.org/koi-opr...-na-balkanite/
Е, някога е било друго поколение, друга генерация, други политици, не като сегашното джендърско, кекаво, за нищо не става, от където и да го погледнеш.
Имаше такъв момент. Аз не съм ходил никога в Румъния, но съм слушал много разкази на хора, които са минавали от там. За времето на соца говорим. Например тираджиите казваха, че не смеят да спрат сами, защото може да ги налази тумба гладни хора и да ги обере. Шофьорите на коли разправяха, че ако карат бавно веднага ги наобикалят хора и молят за цигари. Един приятел си носеше кашончета евтини цигари и ги хвърлял на румънците, за да може да мине.![]()
Мога да потвърдя от първа ръка, че беше така.Имаше такъв момент. Аз не съм ходил никога в Румъния, но съм слушал много разкази на хора, които са минавали от там. За времето на соца говорим. Например тираджиите казваха, че не смеят да спрат сами, защото може да ги налази тумба гладни хора и да ги обере. Шофьорите на коли разправяха, че ако карат бавно веднага ги наобикалят хора и молят за цигари. Един приятел си носеше кашончета евтини цигари и ги хвърлял на румънците, за да може да мине.
Едно време ходех пеша през Дунав мост да правя търговия в Гюргево - ние носехме нататък сапун, цигари и дафинов лист,
а румънците обратно яйца, порцелан и китайски дрехи. Насякъде в Румъния пропуска беше една кутия БТ и всички врати се отваряха.
Това в зората на демокрацията . . .
След краха на комунизма, такава беше картината в почти всички вече бивши соц. страни ... в кои по-зле , в кои малко по-добре ....Мога да потвърдя от първа ръка, че беше така.
Едно време ходех пеша през Дунав мост да правя търговия в Гюргево - ние носехме нататък сапун, цигари и дафинов лист,
а румънците обратно яйца, порцелан и китайски дрехи. Насякъде в Румъния пропуска беше една кутия БТ и всички врати се отваряха.
Още дълги години ще сърбаме попарата на това , че комунизма ни върна десетилетия назад ...
Да, през последните 10-15 години румънците доста дръпнаха напред. Чаушеску, преди да го отрепят успя изцяло да изплати външния държавен дълг на Румъния. Плюс по-адекватно от нашето управление на страната, плюс наличие на природни ресурси, плюс повече външни инвестиции. Всичко на куп даде резултат. А иначе не бих казал, че румънците са по-работни от нашенците...Мога да потвърдя от първа ръка, че беше така.
Много дръпнаха и в автомобилостроенето и отделно са много по голямо население и там има много емигранти които пращат пари в къщи.
Румънците някак се събудиха по-добре от нас след 1989 г. и скъсаха завинаги със социалистическото си миналото, което със сигурност е било по-незавидно от нашето. При тях не е имало носталгия по "едно време", може и затова толкова дръпнаха пред нас, докато ние 45 г. преход няма да ни стигна да се отървем от носталгията по предните 45 г.
Нерегистриран (11), kypa (03-08-2019)
По време на социализма медицината ни беше една от малкото професии,които се признаваше по света,но тогава нямаше частни клиники,които да гледат на пациентите си само в портфелите им и как да им измъкнат повече пари.И днес медицината ни е на сравнително добро ниво заедно с постиженията в научно техническият прогрес,но в повечето случаи на здравето се гледа ,като стока и за разлика от бакалията ,в която ако си платиш за сирене получаваш сирене,то в клиниката си плащаш за решаване на даден здравословен проблем ,често сериозни суми ,тровят те с лекарства и други манипулации и резултатът е нулев,всичко остава за своя сметка и отново се озоваващ в изходна позиция с отънял джоб.
Последна редакция от Jack : 13-07-2019 на 18:28
kypa (03-08-2019)