Да. България е единствената държава от ЕС, в която няма закон за фалит на физическо лице.
Такива закони има почти навсякъде. Дори в Япония, Бразилия и забележете - Русия.
Искаха да въведат 10 годишна давност, но лобито на банките е много силно и не позволи.
А банките са недосегаеми и явно пълни с некадърни служители . Имам съвсем пресен личен пример.
Обаждат ми се от колекторска фирма, че дължа на банка 42 лв. по някаква кредитна карта.
Тази карта обаче е изтекла и надлежно закрита от мен още преди 6-7 години. Отидох в офис на
банката, но дори нямаше как да вдигна скандал, защото служителката няма никаква вина и информация.
Звъня по някакви вътрешни отдели (до които обикновен клиент няма връзка) и накрая се разбра, че
при закриването служител е оставил дребна сума и с годините тя е трупала лихва и станала 42 лв.
Но кой е виновен и дали мога да предпиема нещо в моя защита никой не казва? Адвокатът ми каза, че
не си струва и по-добре да си платя и да забравя. Ок. Платих, но освен вносната бележка нямам друг документ и
какво ми гарантира, че след 5-6 години пак няма да ме подгонят за нови 42 лева? Не са много, но ако бях болен
пенсионер с 200 лева пенсия кво правим и
защо клиентите трябва да плащат за грешките на некадърни служители.