GiorgioNeshev, добронамерен съм и ще обясня, макар че е доста досадно да обясняваш каквото и да е на човек, който не е положил и минимално усилие да се образова по темата(един ден ще ти е достатъчно да почетеш, за да се ориентираш) и чака другите наготово да му обяснят всичко.
Първо според мен не е правилен термина "да затвориш позицията си". За каква позиция става дума- ти си купил акции и си собственик. Следващата стъпка е да ги продадеш- това е отделна сделка, не е затваряне на съществуваща позиция. Друг е въпроса ако си бил с "къси", тогава можеш да говориш за отворена позиция, която искаш да затвориш. Но тази позиция се затваря с покупка, а не с продажба, за каквато говориш.
Второ, защо да не можеш да продадеш акциите, които имаш? Ако дадена акция е струвала 40$ и почне да пада и примерно стигне 35$, заяви продажна цена на твоите акции, от които искаш да се освободиш цена 20$, убеден съм, че бързо ще ги продадеш.
И все пак да обобщя, ако си обърнал внимание на един от моите постове, в него говорих, че едно от преимуществата на Форекса пред Фондовите Борси е ликвидността, т.е. във всеки един момент отсреща на твоята позиция " има участик на пазара", затова и винаги можеш да затвориш позицията си, докато при акциите не е така.
И наистина вземи и почети малко, няма да ти коства много усилие.