Търговията на финансовите пазари е силно рискована, но може да носи допълнителни приходи с правилния подход. Избирайки надежден брокер (например ИнстаФорекс), можете да получите достъп до международните финансови пазари и да отворите пътя към финансовата си независимост. Можете да отворите акаунт точно тук.
ontar (30-01-2024), Нерегистриран (1)
Тази сутрин си позволих да купя малко от валутната двойка евро/долар, защото според моите скромни прогнози предстои ръст до около 1.08600 на първо време. Разбира се моите очаквания може да се окажат грешни и поскъпването на еврото да продължи дори до 1.0880 и нагоре. Макар че като гледам новините от Европа положението хич не изглежда розово. Не знам дали причината е високите лихви, които държи Европейската централна банка, но на практика в Европа се очертава спад на БВП и се коментира възможна рецесия. Не съм икономист и може би затова тези понятия мене не ме впечатляват и една от причините е, че твърдо вярвам в цикличността на икономиката т.е. няма как да има само спад или само растеж. Особено в тези тежки времена на войни и всякакви други кризи (дори тази на моралните ценности не трябва да се пренебрегва). Много бързах тази сутрин да си купя от евро/долар, защото ми се стори, че още вчера мина теста на подкрепата при 1.0796 и тя показа сила поне на този етап. Днес обаче отново имаше натиск надолу и се радвам, че нивото около 1.0815, което го водят пивот издържа. Честно казано аз очаквах покрепата при 1.0830 и 1.0825 да дадат по-голям отпор и когато я пробиха вече ми се визуализира в съзнанието силен спад на еврото спрямо долара. Имам предвид, че си представях как валутната дойка евро/долар минава трайно под 1.0800 и тръгва на тест към 1.0730. Слагам една картинка от дневна графика, където съм очертал рейнджа, който се получи при евро/долар. Отдолу подкрепата е при 1.0400, а горе съпротивата е при 1.1200 с леко фалшив пробив за няколко часа. Тука ще е интересно колко време ще е нужно за да се излезе от този на практика широк рейндж при тази валутна двойка? Естествено остава открит въпросът в коя посока ще продължи движението на евро/долар колкото и да е ясен в момента тренда в полза на американския долар. Намеквам, че наближават президентскит избори в Сащ и това може рязко да промени настоящата картинка или поне така обещават политическите анализатори. Докато пишех този коментар за съжаление ми замина плюсовия стоп, който доста непредпазливо преместих почти до текущата цена. Това ми е стара грешка, но имам и опит от резки спадове на евро/долар, когато се ядосвам защо не съм затворил ръчно докато съм бил на плюс. Всички трейдъри добре разбират за какво говоря.
Ето я и обещаната дневна графика на валутната двойка евро/долар:
Търговията на финансовите пазари е силно рискована, но може да носи допълнителни приходи с правилния подход. Избирайки надежден брокер (например ИнстаФорекс), можете да получите достъп до международните финансови пазари и да отворите пътя към финансовата си независимост. Можете да отворите акаунт точно тук.
Не съжалявай, че ти е заминал плюсовия стоп. По-добре врабче в ръката, отколкото орел в небесата.
ontar (30-01-2024)
Цената вече упря до 200-периодната експоненциална средна, или накратко дългосрочната средна, и около нея цената вече втори път обръща. Възможен е обратен курс, аз ще внимавам какво правя. Около 1.08 е и психологическото ниво на подкрепа, което съвпада със средната. Въпреки това, аз още не бих купил.
Нерегистриран (2), ontar (15-02-2024)
Бях прав, цената отскочи от средната и си тества 1.0880 и ме кара да се замисля дали няма да се тества 1.10.
ontar (15-02-2024)
Има едни дебели КАКИ, които ще са проблем. Аз предполагам вариант да забием ново дъно.
Нерегистриран (5), ontar (15-02-2024)
При тази основна валутна двойка евро/долар нещо рейнджа много се стесни или поне на мене така ми се струва. Някъде бях чел, че по официални статистически данни евро/долар прави средно движение от около 80 пипса на ден. Само че преди няколко дни дневната волатилност беше около 30-40 пипа преди да последва ден, в който имахме около 100 пипса спад. Сега пак движението при евро/долар е ограничено в дневен рейндж от около 20 пипса, но все пак едва сме преполовили този четвъртък. Освен това следобяд се очакват важни икономически данни от Сащ и това може да пораздвижи положението. Не знам дали съм споделял, че един преподавател по форекс ми беше казал, че на финансовия пазар няма нищо сигурно? Неговата теза е, че ние участниците на валутния пазар на практика търгуваме вероятности и това е напълно логично разбира се. Според мене в толкова тесен рендж може да се печели или с отварянето на големи обеми, което предполага солидна сума във форекс сметката или с автоматизирани системи (така наречените роботи). Вероятно точно такива сделки движат специално валутната двойка евро/долар. Нямам лични наблюдения, но предполагам, че хората с големи суми в совите форекс сметки залагат изцяло на автоматична търговия. Ние дребните трейдъри се опитваме да скалпираме в тази ситуация, но е трудно да се спечели нещо сериозно като сума и риска, който поемаме изобщо не е оправдан. Искам да прибавя една моя теория за търгуването на тази валутна двойка. След силния спад оня ден се създаде едно много натрапчиво впечатление, че под нивото 1.0700 има силна подкрепа. Сега два дни сме в някаква корекция при валутната двойка евро/долар и впечатлението, което витае е, че около 1.0735-40 се е оформила силна съпротива. Може и да греша, но на този етап такива са на практика реалностите и сухата статистика ги потвърждава. Затова ще си позволя да кажа, че освен верояности трейдърите търгуват и на базата на впечатления. Иначе аз много бих се радвал ако съпротивата вземе, че поддаде за известно време, но за съжаление това не се получава.
Това, че е тесен рейнджа, аз мога да го определя като "добро". Покрай данните за заетостта е достатъчно луд пазара. Ако се търгува с ниски обеми и близки стопове, така, както правят повечето трейдъри, защото уж в скалпинга била истината, или интрадневната търговия, тези пипсове са достатъчни.