Колежката Fafa е специалист по харминичните модели.Тя търгува по тях. За по-компетентно мнение се обръщайте към нея.А имаш ли идея откъде може да се изтегли безплатно и дали си заслужава да се ползва за валутни двойки и злато? В смисъл, че като картинка изглежда атрактивно, но дали дава верни сигнали за търгуване или се случва да подвежда? С индексите трябва много да се внимава, защото тях май най-много хора и компании ги търгуват и логично движенията са доста динамични. Преди време един известен трейдър беше казал, че ако човек иска да печели повече пари на финансовите пазари то е задължително да се насочи към търговия с индекси и в частност с американски такива. Напълно съм съгласен с неговото мнение и това го казвам и от лични наблюдения. Разбира се различни са условията за търгуване на индексите при повечето брокери. Имам предвид, че някъде е прекалено скъпо и става недостъпно за хора като мене с малки суми в сметките си, но има и изключения, където цените на индексите са приемливи. Да не кажа, че са примамливи и аз веднъж фалирах една сметка, защото отворих поръчка при индекс Насдак с малка сума. Не съобразих, че всяко малко движение срещу мене гълта голям процент от парите ми. Няма да разкрия голяма тайна, ако кажа, че новините и икономическите данни оказват най-голямо влияние върху движенията точно на индексите. Тези изказвания на всякакви централни банкери и особено на тези от Федералния резерв обаче не ги одобрявам изобщо. Те отлично знаят какво влияние имам върху финасовите пазари, но това не им пречи да се изказват все по-често публично или чрез социалните мрежи. Дори като конспиративна теория може да се каже, че тези хора вероятно печелят от тези движения, които предизвикват или правят услуга на големи фирми! Защото иначе няма логично обяснение как уж сериозни и овластени финансисти се изказват доста спекулативно (да не кажа в стил на улични сарафи) и често в противоречие с официалната позиция на институциите на които служат. Може би това обяснява защо след няколко смели опита просто спрях да търгувам индекси и дори не ги следя. Може да е атрактивен и много печеливш пазар, но си мисля, че ако човек няма предварителна информация е доста рисковано да се бута между шамарите на големите акули.![]()