И аз бих бил така, но в момента, когато капитала ми е вече 6 цифрена сума. Със сегашната наличност може да се каже, че все още съм в процес на натрупване, както на авоари, така и на знания![]()
ДИСЦИПЛИНА - щото г*з глава затрива!!! В г*з насила може да вкараш, но в главата не!!!
"Може да решава тоя, който има пари, бе! Щом немаш пари, какво ще решиш ти, бе? Ти немаш право да решаваш!" - Тато
"Интелигентният инвеститор е реалист, който купува от песимистите и продава на оптимистите." - Бенджамин Греъм
“Големите умове обсъждат идеите, средните - събитията, а дребните - хората.” - Елинор Рузвелт
"Вие като сте толкова умни, защо аз съм толкова богат?" - Уорън Бъфет
"Пазете си капитала, защото без капитал на борсата е като без к*р и капитал в бардак!" - Доктор-Ът
"Докато маржин кольо е далеч всичко е под контрол!" - Дизела
2014 "-18.4%"; 2015 "-1,4%"; 2016 "-48,6%"; Келепир 2017 "+9,9%"
Емо, постни на наново индикатора ако не ти е проблем.Аз ползвам индикатор, дето при зададен % риск и размер на стопа ми плюе обема, ... мързелива работа ...
Имам подозрение, че даже го бях качвал и тука по темите за индиците ...
Това го разбирам, че за всяка сделка си преизчисляваш 2% във възходящ ред.Аз лично съм на фиксиран % от капитала, но само във възходяща посока. Т.е. докато печеля, вдигам лотовете. При загуби обаче не ги намалявам в следващи сделки, а оставам на най-високия достигнат лот. Преди ги и намалявах, но се оказа, че съм сбъркал, поне в моята стратегия на търговия. Абса ми беше направил забележка за това и след като извърших малко калкулации, разбрах че той е прав, а аз греша
Но аз лично играя с маржин от 2% от капитала на всеки инструмент при рамо 1:100
Не чакаш, примерно този месец да ти се удвой капитала и да подкараш новия с нов по голям лот търговията, разбира се пак 2%.
Питам, защото в момента риска ми е 1% на сделка от капитала, системата ми дава да кажем 20% на месец
и за да удвоя ми трябват 5 месеца, обаче чак като удвоя преизчислявам риска.
И май прекалено консервативно действам, трябва по на често да капитализирам и преизчислявам риска.
Търговията на финансовите пазари е силно рискована, но може да носи допълнителни приходи с правилния подход. Избирайки надежден брокер (например ИнстаФорекс), можете да получите достъп до международните финансови пазари и да отворите пътя към финансовата си независимост. Можете да отворите акаунт точно тук.
Ако имаш 1000$ и рискуваш 2% с увеличение при печалба и без намаление при загубите;
1ви вариант с 2та%: +20 + 20.40 - 20.80 + 20.80 = +40.40 с еднакъв риск от 20$: +20 +20 - 20 +20 = 40.00 (първия модел е по-печеливш в това разиграване)
2ри вариант с 2та 2%: +20 - 20.40 - 20.40 + 20.40 = -0.40 с еднакъв риск от 20$: +20 - 20 -20 + 20 = 0.00 ( този път втория е по-добър)
и т.н. всеки може да си ги сметне и да разбере за какво иде реч
трейдъра никога не знае в каква последователност ще му се наредят печеливши и губещи сделки за това такива модели не се прилагат![]()
"Не ме е страх от този, който е тренирал 10 хиляди удара с крак по веднъж, а от този, който е тренирал един ритник 10 хиляди пъти!" - Брус Лий.
INedelchev (21-03-2014)
Да, аз прилагам втория вариант, въпроса е кога аджебада преизчисля на ново този риск 2%
като направя от тези 1000$ на 1200, 1500 или 2000$![]()
Търговията на финансовите пазари е силно рискована, но може да носи допълнителни приходи с правилния подход. Избирайки надежден брокер (например ИнстаФорекс), можете да получите достъп до международните финансови пазари и да отворите пътя към финансовата си независимост. Можете да отворите акаунт точно тук.
Това зависи и от това колко можеш да отделиш за увеличение. Това според мен е наистина индивидуално решение и най-верен отговор на въпроса ти няма
D-12 а да питам примерно ако имаш печалба/загуба/печалба/ следващата пак ли е с увеличение или започваш пак от начало с първоначалния риск ?
"Не ме е страх от този, който е тренирал 10 хиляди удара с крак по веднъж, а от този, който е тренирал един ритник 10 хиляди пъти!" - Брус Лий.
D-12 (21-03-2014)
Здравейте, най-накрая да тръгне интересен разговор в тази тема.
Аз наскоро преработвах ММ-а с цел да вдигна дохода и капиталовото натрупване.
Сега съм с плаващ риск между 0.4% и 1.2%. Основно се движа на риск 1-1.2% на позиция.
Когато расте капитала преоценявам лота на всеки 5% нарастване.
Когато пада ще преоценя чак на 20% спад.
Пазя се от така наречения "обратен лост"
Защото при фиксиран процент, ако загубя няколко поредни сделки, после ще трябва направя същите пипсове + още заради по-малкия процент.
Реално ако риска ми е 1% и загубя 20% от капитала , то риска ми вече ще стане 1.2% към текущия момент.
Надявам се все пак това да не се случва.
Преди бях с 0.4% риск и много по-бавно растеше капитала. Сега на 1% с капитализация ми идва супер.
Съобразил сум различен риск за различните кросове, някои по-малко-волатилни (евро/франк) са с макс риск. Други като ДАКС са с минимален.
Как сте агънца???
Зарадвахте ли нечия трапеза?
INedelchev (21-03-2014), D-12 (21-03-2014), L1914 (21-03-2014)
Започнал съм примерно с 1000 лв. И хипотетично играя само един инструмент и влизам в позиция са маржин 2%. Правя късметлийско 1000 пункта и вече имам 1200 лв. Следващ вход е съответно 2% от 1200 лв . Губя 1000 пункта (240 лв) и вече съм 960 единици. Следващ вход е отново 2% от 1200 единици. И печеля примерно 2000 пипса (480лв) и вече имам 1440лв. Следващ вход е 2% от 1440лв вече. Това е само примерен вариант.Това зависи и от това колко можеш да отделиш за увеличение. Това според мен е наистина индивидуално решение и най-верен отговор на въпроса ти няма
D-12 а да питам примерно ако имаш печалба/загуба/печалба/ следващата пак ли е с увеличение или започваш пак от начало с първоначалния риск ?
При моята стратегия на търговия съм разглеждал проиграване от 2008г вкл насам с 6 валути, 4 индекса и златото и около 200+ сделки годишно. В дългосрочен период дава по-добър резултат, отколкото примерно да си преизчислявам обема на риск на всяка година.
Но при всеки ще е абсолютно различно, така че в тази полемика няма вярно и грешно, както ти самият упомена. Всеки си преценява индивидуално и си прави съответните изчисления и последващи корекции![]()
ДИСЦИПЛИНА - щото г*з глава затрива!!! В г*з насила може да вкараш, но в главата не!!!
"Може да решава тоя, който има пари, бе! Щом немаш пари, какво ще решиш ти, бе? Ти немаш право да решаваш!" - Тато
"Интелигентният инвеститор е реалист, който купува от песимистите и продава на оптимистите." - Бенджамин Греъм
“Големите умове обсъждат идеите, средните - събитията, а дребните - хората.” - Елинор Рузвелт
"Пазете си капитала, защото без капитал на борсата е като без к*р и капитал в бардак!" - Доктор-Ът
Новобранец (21-03-2014)
А ако си с еднакъв риск на сделка как би бил резултата ? Това не е ли една постоянна въртелешка на увеличения и намаления. Логически ако използваш увеличение след всяка печеливша сделка , а при загуба не намаляваш(то и така трябва да бъде) - за да печелиш е необходимо да разчиташ да имаш по-дълги периоди на печалби от колкото със загуби
Абса благодаря за споделянето, много ми е ценно
само имам 1 въпрос.
Съобразяваш ли ММ-то с Maximal Drawdown и как по точно го правиш.
В смисъл кое по точно бараш по ММ-то за да намалиш Maximal Drawdown
Да кажа как се опитвам да се боря с това.
Броя мах. бр. поредни губещи сделки по системата, намалявам риска на сделка до толкова, че сбора на който да не превишава 5%
При мен е по-скоро, както казах по-рано, еднакъв брой печеливши и губещи сделки. Съответно губещите са със стоп средно 50-60 пипса, т.е. 1% от капитала. Реално разчитам на 1-3 сделки от инструмент годишно, които да ми донесат по няколко стотин пипса. Останалите дребни печеливши сделки са за уравновесяване на губещите. Доходността, която търся от инструмент е 5-10% годишно.А ако си с еднакъв риск на сделка как би бил резултата ? Това не е ли една постоянна въртелешка на увеличения и намаления. Логически ако използваш увеличение след всяка печеливша сделка , а при загуба не намаляваш(то и така трябва да бъде) - за да печелиш е необходимо да разчиташ да имаш по-дълги периоди на печалби от колкото със загуби
За протокола, от началото на тази календарна година, все още нямам това сериозно движение при нито един инструмент и доходността ми гравитира около 0 +/-2%. Така че ще мога да твърдя, каквото и да е, едва в края на 2014-та. Дотогава само си лаладжийствам във форума![]()
Новобранец (21-03-2014)