Според мен основната пречка за успеха на реална сметка, е че хората приемат парите именно за пари и в главата си непрекъснато ги обръщат в техните алтернативи - дали ще е храна, техника и каквито и да са продукти, включително ги сравняват с месечните си възнаграждения, независимо дали е умишлено или несъзнателно. Това може да навреди изключително на действията ни, поради причините, които вече всички са изброили. Ако ги сравним и с демо сметките, можем да ги обобщим:
- най-честата причина демо сметката винаги да печели (за мен), е че в нея хората могат да изчакват позиция колкото желаят дълго време и не ги притеснява моментната загуба и големината на тази загуба.
Те просто могат да чакат, докато излезе на плюс и да затварят всяка сметка на плюс. В реалната сметка (някой беше написал обратното, с което не съм съгласен) хората са по-склонни да затворят позицията, когато мине психологическата граница на загубата (тяхната индивидуална граница),
независимо дали има данни, че цената ще се върне обратно. Не казвам, че е лошо да има стопове и да затваряме позиции на загуба, но в демо сметката мнозинството дори не поставят стопове. И разликата е очевидно в начина, по който приемаме числата (парите) в сметката си - в демото ги приемаме буквално за числа, ненужни, в реалната ги приемаме за алтернативите им в живота.
- същото важи и в обратната посока - когато сме на печалба в демо сметка, това ни харесва, не е проблем да я оставим и да видим до къде може да стигне (и аматьори, и професионалисти винаги ще поискат повече), но в реалната сметка веднага приемаме печалбата в паричната ѝ стойност и мнозинството от хора биха затворили позиция с по-малка печалба, не биха чакали с риск да я загубят.
Тук говоря в чисто психологически аспект, не конкретно и само за форекс търговията. Така че според мен трябва първо да спрем да приемаме тези пари като реални средства, с които можем да си купим нещо от магазина, трябва да ги приемем за изгубени (все едно играем просто с числа и целта е да ги увеличим, което е именно демото) и както казват много автори -
да се научим да спираме от рано загубите (но истинските загуби, а не моментните) и в обратния случай - да чакаме достигането на възможно най-голяма печалба от определена позиция.
И за последния пост - и аз имам такива познати, с голямо его, които направиха милиони на демо, а после започнаха да затриват хиляди на реални сметки. Може би някои хора могат да се пригодят, но аз мисля, че по начало има типове хора, които просто не стават за търговия - каквато и да е. Те гледат само себе си, имат свръх високо напомпано самочувствие и дори отстрани да е очевидно, че ще се провалят (например на пазара), никой от тях няма да обърне внимание на предупрежденията. Просто ще го направят и когато се провалят, ще търсят други причини, извън себе си и съответно пак ще инвестират в това или друго начинание, докато могат