Eдин малко старичък:
Голям глад в Русия в началото на миналия век. Въвежда се сух режим, подобен на САЩ, и всеки хванат да употребява, носи и разпространява алкохол се разстрелва на улицата. Петка обаче докопал 2-3 бутилки водка, дълбока резерва, и леко си направил главата. Среща го на улицата Чапаев:
- Стой, пил си! Отивай на стената за разстрел!
- Чакай бе Чапаев, ортаци сме от много време! Глад, студ, война, радости...всичко сме споделяли.
- Законът си е закон, марш на стената!
- Добре бе, но нека ти задам две гатанки. Ако отговориш и на двете, ме разстреляй. Ако обаче не успееш, ще си допиваш с мен.
- Казвай! - казал Чапаев.
- Без прозорец, без врата, пълна къща с деца. Що е то?
Чапаев си помислил: "Тоя Петка си е много прост, пък и е пиян сега!" Отговорил:
- Гъз!
- Гъз, гъз ама не е гъз, а е краставица. Ето и втората: Има си две рамена, закачени на две колела. Що е то?
- Хм, глупости!
- Не са глупости, а е ножица.
Нямало как и Чапаев започнал да пука с Петка. ИзПоНасрали се порядъчно и тръгнали да клатушат по улицата и да се прибират. Насреща им Бородин, и той националист, да си ебе мамата!
- Стойте, пияндурници! На стената и двамата за разстрел!
- Задръж бе Бородин, познаваме се от сто години, що неща сме преживели. А пусни ни сега, няма да се повтори!
- Не може, има си закон и аз го спазвам. Ръцете горе и на стената!
Чапаев не се сдържал:
- Бородин, ай ще ти задам една гатанка, ако отговориш, ще ни разстреляш. Ако ли не, идваш да поркаш с нас.
Петка го сръчкал, че гатанките били две, ама Чапаев пиян като търмък и хич и не разбрал какво му говорят.
Бородин се съгласил и Чапаев:
- Без прозорец, без врата, пълен гъз с краставици. Що е то?
- Глупости! - казал Бородин.
- Абе и аз му казвам на Петка, че са глупости, ама той твърди, че било ножица!
![]()