Мога да споделя и малко опит, относно роботите или автоматизираните системи и момента на затваряне на позициите. Имам доста часове анализ и съм превъртял доста тестове със различни комбинации от правила.
Първо важно е да се осъзнае, че роботите улесняват процеса на работа, но не са много по различни в действията си от повечето пазарни участници. Печелившите роботи са малко а тези, които печелят дългосрочно, често имат повече губещи от печеливши сделки. Така, че нека не хиперболизираме и преувеличаваме способностите им.
За последните 6 години съм намерил 4-5 работещи стратегии за роботи, сред десетки хиляди, даже милиони ако броим автоматичното търсене. При всичките печалбите се получават от движения, които траят часове и дори дни. Загубите стават за минути, понякога секунди. Като цяло загубите са много по-бързи, съвсем банално, но реално нещата са такива.
Тествал съм и много системи разработени от различни хора, не съм видял такава, която да скалпира или прибира бързо печалби и да не фалира за по-дълъг период. Понякога нещата с прибиране на печалби са много контраинтуитивни. Слагането на по- малък стоп, често може да влоши значително резултатите и дори да направи системата губеща. Брейк ивън стоповете и особено местенето на стопа на печалба почти винаги влошава и дори прави губеща системата дългосрочно. Същото важи и за трейлинг стоповете, прибирането на малко по-малка печалба, и тн. Все неща, които може да си въобразиш, че са много необходими и добри за прилагане, когато гледаш графиките. Голямото предимство на роботите е че могат да се бектестват и тези неща са много лесни за разбиране, с лекота за няколко минути или часове може да откриеш коя стойност на параметрите и настройка е добра идея и коя не. Заблуждавал съм се стотици пъти, гледам графиката имам хрумване тествам и се оказва, че влошава нещата дългосрочно.
Истината излиза само след хиляди сделки и десетилетия превъртяни котировки. Такъв трябва да е подхода, изхода от сделката се определя на база правила, които са статистически значими и на база хиляди сделки. Анализа на единични дни и движения обикновенно води до заблуди и погрешни заключения.