пак са малко протестиращите -всички трябва да сме там и да убиваме..
Търговията на финансовите пазари е силно рискована, но може да носи допълнителни приходи с правилния подход. Избирайки надежден брокер (например ИнстаФорекс), можете да получите достъп до международните финансови пазари и да отворите пътя към финансовата си независимост. Можете да отворите акаунт точно тук.
Търговията на финансовите пазари е силно рискована, но може да носи допълнителни приходи с правилния подход. Избирайки надежден брокер (например ИнстаФорекс), можете да получите достъп до международните финансови пазари и да отворите пътя към финансовата си независимост. Можете да отворите акаунт точно тук.
Нека изясним въпроса със срока, понеже информацията е различна из това, което аз четох.
''Според поправките новопостъпилите на пазара на труда от 1 януари 2015 г. трябва да посочат в едногодишен срок дали ще ползват пенсионен фонд. Ако не го направят, вноските им автоматично ще отиват в НОИ. Този избор ще се прави еднократно.
Родените след 1959 г. ще могат да заявят дали ще се откажат от втория стълб на пенсионната система, като така партидите им ще преминат в НОИ. За този избор няма краен срок, но той също може да бъде направен само веднъж.''
то доста хора се объркаха за крайния срок ..... но това е най малкия проблем - проблема е от НОИ да можеш пак да си прехвърляш парите в пенсионния фонд. Е това, е недомислие. А също така и решението от днес за утре.Нека изясним въпроса със срока, понеже информацията е различна из това, което аз четох.
''Според поправките новопостъпилите на пазара на труда от 1 януари 2015 г. трябва да посочат в едногодишен срок дали ще ползват пенсионен фонд. Ако не го направят, вноските им автоматично ще отиват в НОИ. Този избор ще се прави еднократно.
Родените след 1959 г. ще могат да заявят дали ще се откажат от втория стълб на пенсионната система, като така партидите им ще преминат в НОИ. За този избор няма краен срок, но той също може да бъде направен само веднъж.''
kmv (18-12-2014)
До колкото познавам пенсионната система, в текущата й форма, тя е базирана на три стълба. Ето моята проста трактовка за това какво представляват те. Кажете ако не съм разбрал нещо, както трябва:
1. Вноски към общата система - тези пари отиват, за плащане на пенсиите в момента. Те никога не достигат и вноските там са наливане в бездънна яма.
2. ДЗПО - оксиморон само по себе си - как хем ще е задължително, хем доброволно. Там внасяш някакви пари, някой ги инвестира (търгува на финансови пазари ?), и в последствие някога ще вземеш някакви пари. Хубавото е че те са на лична сметка и могат да бъдат наследени.
3. Допълнително внасяне в други фондове - това би трябвало да няма нищо общо с пенсиониране, а да си е инвестиране, което хората да правят принципно. Тези пари обвързани ли са с пенсионна възраст? Според мен не би трябвало да са.
Обсъжданите промени касаят втория стълб - ДЗПО. Дава се "избор" на хората, нямащи доверие на фондовете, които управляват парите им, да отидат пак към стълб номер едно. Аз лично НИКОГА, не бих направил този избор. Проблема е, че искат да те задължат да декларирараш отново в кой фонд искаш да отидат парите ти (което правиш до 3 месеца, след започване на първата си рабта). Очакването е, че много хора няма да го направят и вноските им "автоматично" ще бъдат прехвърлени.
Знам каква е системата в САЩ (учил съм за Series 7). Там вноските се събират в сметки, които хората сами управляват - ако искат купуват взаимни фондове, ако искат сами търгуват акции, облигации, ETF-и и т.н.. Тази система звучи по-добре, но истината е че повечето хора не знаят къде да инвестират. Както повечето трейдъри те губят пари. Другият проблем е, че парите могат да бъдат теглени предварително (с наказателни таксички) и хората масово го правят. Това е нещо близко до третия стълб в България, макар никой да не ти дава да управляваш толкова активно парите си.
Правилно ли съм разбрал? Може ли някой да даде линк към сайт за сравняване на фондовете за ЗДПО? Скоро почнах първата си работа (на договор де) и се колебая между два. За да не им правя реклама ще кажа, че първия има за лого едно лъвче, а на втория е спонсор на построяването на един стадион, на известен немски футболен отбор и в момента стадиона носи неговото име.
Последна редакция от PiPPoI : 19-12-2014 на 00:24
.................................................. ............................
[SIGPIC][/SIGPIC]Small, small but a shark
И сега понеже искат да прилапат едни пари на едни хора , които са по-немарливи към нещата си, наново всеки ако иска дас и остане там където си е трябва да декларира,
[SIGPIC][/SIGPIC]Small, small but a shark
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4494900 - Кънев: Ако не оттеглите предложението за пенсионна реформа, кабинетът е обречен на неуспех
Реформаторите започват да ми харесват.
малко е боя, ама айде като на първо време,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Системат в щатите е несравнима с тази в европейските страни, а с БГ е неприложима поради липсата на развити финансови пазари. Пенсионната система е на принципа на "солидарността", затова и държавата е "прибира" парите и ги разпределя "справедливо" .И сега ако вкараш пари в "третия" стълб може да си ги изтеглиш предварително.Знам каква е системата в САЩ (учил съм за Series 7). Там вноските се събират в сметки, които хората сами управляват - ако искат купуват взаимни фондове, ако искат сами търгуват акции, облигации, ETF-и и т.н.. Тази система звучи по-добре, но истината е че повечето хора не знаят къде да инвестират. Както повечето трейдъри те губят пари. Другият проблем е, че парите могат да бъдат теглени предварително (с наказателни таксички) и хората масово го правят. Това е нещо близко до третия стълб в България, макар никой да не ти дава да управляваш толкова активно парите си.