Може би си струва да се прочете.
Интервю с Васил Банов за трейдърската професия:
http://trade4win.info/?p=1699#more-1699
сайта бил със защитено съдържание
ГРЪНЦИ
Много колеги дадоха отговор на този въпрос. Ето и мнението на Васил Банов: „Според мен отговорът е да, трейдингът е професия. Това, че не присъства никъде подобна професия не ме учудва. Причини за това могат да се изтъкнат много, но бих посочил една от тях, а именно средната продължителност на една трейдинг кариера. Както знаеш тази продължителност не е особено голяма. След като много голям процент от хората престават да упражняват тази професия още през първата година, тя няма как да попадне в полезрението на институциите и да предизвика промяна. Замисли се, ако всички програмисти преставаха да бъдат такива след 6 месеца, дали щеше да има професия програмист Затова има дилър, инвестиционен консултант/анализатор или брокер ценни книжа, а трейдър няма.“
Това мнение на Васил ме провокира да продължим по-подробно с него разговора за трейдърската професия:
Как, според теб, може да се увеличи средната продължителност на трейдинг кариерата?
Всичко започва със самото разбиране, че е възможно човек да направи кариера в търговията с финансови инструменти. Трейдингът не е мимолетно занимание и не следва да се третира като такова. Както никой не става голфър с идеята да спечели „Мастърс“ турнира след няколко удара на топчето, така и в трейдинга не следва да се очаква, че резултатите ще дойдат след две-три сделки. Кариера в трейдинга означава отдаване в продължение на 20-30, дори повече от 50 години в този бизнес, било то като индивидуален трейдър или в рамките на финансова институция.
След осъзнаването на възможността за кариера, за да бъде продължителна тя, трябва правилно обучение и практикуване.
Смяташ ли, че е възможно човек да се издържа САМО от трейдинг?
Определено, да!
В общественото пространство непрекъснато се говори за перспективите пред малкия и средния честен бизнес. Частното трейдърство НЕ е ли също частен бизнес? Дай да поговорим за това!
От части засегнах тази тема в предишните въпроси. Аз лично възприемам трейдинга като дългосрочен бизнес. Такава нагласа е препоръчителна за всички трейдъри.
Като всеки бизнес и тук се започва с първоначална инвестиция за обучение и захранване на трейдърска сметка. Има текущи разходи, свързани с дейността, като брокерски комисионни, такси за различни борси (CME, NYSE и др.), софтуер. Тези разходи не са за пренебрегване. Тук следва да се причислят и средства за допълнителна квалификация, задължителна по мое мнение. Като всеки бизнес, трейдингът също генерира и финансов резултат. Големината на този резултат дава оценка за това как ръководим своя бизнес и до каква степен са необходими промени.
От какво е зависим независимият трейдър?
Въпросът ти засяга едно от най-важните направления в развитието на един трейдър – независимостта. Мое лично убеждение е, че всеки трейдър, освен развивайки способностите си като такъв, трябва да се стреми да остане максимално независим от всички елементи на трейдърския бизнес.
Следва да се работи върху елиминиране или поне значително ограничаване на влиянието на брокер, платформа, точно определена стратегия, конкретен финансов инструмент или времеви период, ментор и др. Да си представим, че даден брокер увеличи спреда или комисионните, ако трейдърът търгува на много малка графика негативната промяна в брокерските условия би могла тотално да го извади от бизнеса. Спирането на дадена платформа или налагането на такси за нейното използване създава сериозни проблеми на трейдърите, свикнали с нея. Основен проблем тук е зависимостта от точно определен финансов инструмент или механична стратегия. Търгуването само на EUR/USD на 60 мин. графика, с помощта на два точно определени индикатора с фиксирани параметри е като бомба със закъснител. В един момент тази „прекрасна“ система ще спре да работи и трейдърът може да остане безработен! До същия резултат е възможно да доведе и сляпото следване на сигнали от някой ментор.
Колкото по-независим е един трейдър, толкова по-големи шансове за дългосрочен успех ще има. Има една единствена зависимост, на която никой от нас не може да влияе – това е самият пазар!
Готов ли си да препоръчаш трейдърската професия. С какви аргументи ще го направиш?
Готовност за препоръка изисква и готовност на отсрещната страна. Аз съм препоръчал тази професия на себе си, но за да я препоръчам на някой друг трябва да съм убеден, че е подходяща за него. От друга страна, търговията на финансовите пазари може да се разглежда не само като начин за получаване на доходи. Запознаването с тази сфера крие в себе си много предимства. Това е начин човек да обогати сериозно общата си култура, да разбира правилно случващото се по света, да управлява по-добре собствения си бизнес и др. Спомням си как благодарение единствено на познанията ми тази област съм взимал не един или два изпита в УНСС. Изобщо трейдингът може да бъде и начин за личностно развитие и себеопознаване.
Ти си един от малкото ученици на Лари Уилямс в България. Разкрий нещо от секретите на този велик трейдър?
Според мен, учениците на Лари Уилямс са много. Той е спомогнал много за развитието на трейдърството в световен мащаб и едва ли има трейдър, който да не се сблъсквал с някоя от неговите разработки, било то и само индикатора Williams %R. В една или друга степен всички трейдъри са научили нещо от него. Аз просто съм се задълбочил повече в изучаването на неговите техники, които, за съжаление, не мога да разкрия от чисто морална гледна точка. За да ми бъдат показани, той ми е гласувал доверие, че няма да ги разглася, още повече, според мен е редно единствено авторът им да ги разкрие, ако пожелае.
Това, което мога да кажа е, че Лари Уилямс притежава едно изключително разбиране за пазарите. През годините съм имал възможността да общувам с много трейдъри, известни и неизвестни, но при никого не съм срещал толкова дълбоко вникване в пазарите. Бих препоръчал на всички занимаващи се с търговия, да се запознаят, поне малко, с неговата методология. Дори прочитането на една негова книга ще е изключително полезно.
Все пак ще си позволя да кажа тук една моя сентенция, валидна и надявам се полезна за читателите : „Трейдър, изтъргувал правилно поне един тренд, никога повече няма да помисли за „контрене“.“
Коя е най-голямата пречка, според теб, пред разрастване на индивидуалното трейдърство в България?
Тук ще бъда кратък. Без да навлизам в подробности ще кажа, че според мен най-голямата пречка е начинът на мислене на хората.
Интервюто взе: Стефан Трашлиев
* Васил Банов се занимава активно с търговия на финансовите пазари през последните 12 години. Освен реалната търговия, в биографията му присъстват и други дейности, свързани с финансовата сфера. В периода 2009 – 2014 г. е бил директор на българския клон на ИП Адмирал Маркетс. Автор е на многобройни анализи и статии, публикувани в едни от най-популярните медии. Обучил е стотици трейдъри. Участник в редица международни проекти, целящи развитието на валутната търговия. Съавтор е в преведената на над шест езика книга „100% Форекс. Учим и Печелим Заедно“. През юни 2013 г., Васил Банов зае второ място в турнира назвездите „ALL STARS”, организиран от Forexduel.com. Определя себе си като последовател на Лари Уилямс, краткосрочен трейдър на валута, стоки и акции.