Е как ще е крил, човек който обявява кабинет по фейсбук и не е стъпвал нито веднъж в парламента , няма как да се криеАз пък смятам, че Слави постъпи достойно и не се е скрил за никито когато бяха първа политическа сила. Уважавам че има правилна самооценка за себе си, че не става за премиер.
Сега 2 години по-късно след като го оплюха, че не може да състави правителство въпреки, че е спечелил се оказа, че никоя друга партия не може да състави правителство и политическата криза си продължава. Тогава го упрекваха за нещо, което се оказва че и другите не могат да направят.
Днес слушах за кратко някаква жена по радиото, която обясняваше, че не е редно партиите да отнемат гражданската инициатива на гражданите за провеждането на референдумите и е права, така е. Желанието трябва да дойде от хората, а партиите, общините, управляващите и т.н. да го изпълнят, ако хората са гласували, че желаят дадено нещо. На прима виста така изглежда.
Друга гледна точка обаче може да бъде, че това е заобиколен начин за партии, които не си говорят въпреки, че имат сходни виждания, но поради личностни различия и борба за кокала да не желаят да прокарват определени политики, стария номер на баце - така наредиха от Брюксел.
Може пък да е завоалиран начин тези две партии да видят накъде духат обществените нагласи и според това да определят политиката си. Има ли такъв мотив това бие по ПП и ДБ, чиято позиция по поставените въпроси е, че не е работа на хората да определят, а на политиците, за които са гласували.
От цялата работа нищо няма да излезе само ще се пълни телевизионно време с празни говорилни далеч от реалността.
Крият се ония дето се показват пред хората и ходят в парламента
Търговията на финансовите пазари е силно рискована, но може да носи допълнителни приходи с правилния подход. Избирайки надежден брокер (например ИнстаФорекс), можете да получите достъп до международните финансови пазари и да отворите пътя към финансовата си независимост. Можете да отворите акаунт точно тук.
Нерегистриран (3), Antonia (12-02-2023)
Не знам за какво плащане говориш и всъщност вероятно не си запознат с преоцедурите, по които се подготвя и прави един референдум? Предварителните подписки, които се организират и събират на масички по улици и магазини са изцяло разход и отговорност на тези партии или организации, които искат да има референдум. Освен това по закон референдумите се провеждат заедно със следващите избори т.е. държавата няма да й се наложи да се бърка за допълнителни разходи. Може би единствено така наречените бюлетини за националното допитване струват нещо, но това едва ли е кой знае колко голям разход. Държавата харчи толкова много пари за какво ли не и затова е смешно да се изтъква, че провеждането на референдуми е скъпо и сложно. Не знам защо си решил, че е безсмислено само защото на тебе ти се виждат така нещата. Според мене и а и стотици хиляди граждани на тази държава смятат, че тяхното мнение по важни за България въпроси е хубаво да се чуе и най-важното - мнозинството да има тежест. Още повече, че в Народното събрание влизат партии, които нямат кой знае каква подкрепа от избирателите и отделно не си спазват предизборните обещания. Имам предвид, че за последните парламенти са гласували само около 40 процента от имащите право на глас. Това значи, че над 60 процента от хората (а с непълнолетните те стават доста повече) в България нямат свое представителство в Народното събрание. Трябва да има начин гласът на това огромно мнозинство от народа да може да се чуе. Ако някой пита защо толкова много хора не гласуват на парламентарните трудно може да се отгорори еднозначно. Аз например не виждам достойни политици, които да спечелят моето доверие. Партиите нямат идеология и вече дори не си правят труда да съставят сносни предизборни програми, а само въртят някакви клишета. До втръсване писнали лозунги за евроатлантически ценности, съдебни реформи или нормалност в политиката. Стигна се дотам, че последното редовно правителство с мандата на Продължаваме промяната (дето беше коалиция от няколко партии) и премиер Кирил Петков нямаше управленска програма. Това си беше пълен абсурд и тези хора управляваха или по-точно се опитваха да го правят на парче без да имат никакъв ясен план какво следва. Сетиха се да правят упрвленска програма чак след като им гласувах вот на недоверие в парламента, което направо си беше като виц.Като замисъл е ОК. Лошото е първо, че се плаща, второ се губи време за обработка като цяло накрая се оказва напълно безмислено. Като гледам всички референдуми резултатите винаги са в полза на политиците и никога за масата (мисля, че ме разбирате за коя маса става въпрос). Лично аз не знаех, че се е провеждало референдум за задължително гласуване и за електронно гласуване. Лично аз съм твърдо за двете. Но за съжаление никога няма да стане по понятни причини както и референдумите. Ама карай да върви нали друг плаща сметката, а не мазния депутат всичко си върви по план. Всички тези описани средства ще развалят рахатлъка на депутатина.Подписвате ли се за референдуми? Нека ги има, че в това сиво ежедневие поне да се произвеждат новини.
Светльо Витков много добре обяснява как се крадат гласове по време на избори. Подписката за референдума на Има такъв народ тръгна преди малко повече от половин месец и няма как да са събрани толкова много подписи. Знам че на предишния референдум организиран от тогавашното Шоу на Слави бяха събрали доста подписи, но в никакъв случай не бяха 700 - 800 хиляди. Факт е, че при броенето на гласовете от референдума имаше затрити хиляди гласове и Трифонов дори беше подал жалба в съда, но това не му помогна. Оказа се, че при гласуването за референдум бюлетината трябва да е поставена в плик за разлика от другите изборни бюлетини, които се пускат директно в урната. Това обаче не беше обяснено на хората, а и на някои места не са давали пликове ако човек не се сети изрично да си поиска. После при броенето намерените бюлетини за референдума без пликове са обявени за недействителни. Говореше се, че такива анулирани бюлетини има хиляди и ако бяха признати щеше да е задължителен референдума и тогавашните депутати нямаше да могат да го неглижират.Светльо Витков беше гост при Карбоски вчера. Някъде към средата на интервюто се прокрадна с половин уста твърдение, че Слави прекалено бързо, само за месец е събрал 700 или 800 хиляди подписа за провеждането на референдум. Има ли резон в твърдението, че не всичко е точно със събирането на подписи тогава, или просто Светльо има особено мнение за Слави?![]()
Търговията на финансовите пазари е силно рискована, но може да носи допълнителни приходи с правилния подход. Избирайки надежден брокер (например ИнстаФорекс), можете да получите достъп до международните финансови пазари и да отворите пътя към финансовата си независимост. Можете да отворите акаунт точно тук.
"После е ред на доброволките, които вече са запитали и получили отговор, че подкрепям и еврото, и Истанбулската конвенция, също и ваксините. “Жал ми е за Вас, не знам как се гледате в огледалото, защото няма нищо национално, което да защитите”, казва едната, която се представя като счетоводител на голяма компания. “Всичко е ясно - тя е ваксинирана”, тържествуващо казва другата, като пита с колко бустера съм. “Ще Ви питам след две години как ще сте - всъщност, няма да Ви питам, защото ще сте умряла”, следва разказ за познати, разболели се тежко след ваксиниране. Всички ще умрем, казвам." - Да ви напомня на някой от тук изявяващите се патрЕоти/ възрожденци?
https://www.dw.com/bg/koj-i-zaso-se-...fia/a-64643059
Четох го този материал и мога да кажа, че специално на мене ми стана жал за тази псевдожурналистка, на която й е платено да лансира идеята колко лошо било да има референдуми. Целият материал е написан с идеята да се изкарат хората подписващи се в подкрепа на референдумите като някакви неориентирани лумпени или нещо подобно. Самата журналистка няма как да е безпристрастна, защото стана ясно, че преди време е подкрепяла Демократична България. Затова никак не се учудвам, че по свобода на медиите и словото България е на доста незавидно място в международната класация. Живял съм във времената преди така наречените демократични промени от 1989 година и помня, че нямаше как да се изразява мнение различно от официалната линия на партията. Само че нямам как да не ми прави впечатление, че след известно време на пълна свобода на изразяването отново започна да се спуска мрачна цензура. То дори не си струва да се коментира, защото интелигентните хора у нас много добре правят разликата и разбират за какво става дума. Покрай тези референдуми много пъти слушам как защитници на идеята България да приеме еврото говорят по националните телевизии, че официалната власт не провежда кампания в полза на тази важна стъпка. Може би има нещо вярно в това, но е вярно и твърдението, че обратната теза в защита на българския лев също не е застъпена в публичните медии. В смисъл, че имам усещането как повечето хора имат страхове и съмнения как ще ни се отрази премахването на лева и въвеждането на еврото, но за това не се говори по националните медии. Пак повтарям, че няма нищо лошо в пряката демокрация и нека да има референдуми, където хората да си кажат мнението по важните за страната въпроси."После е ред на доброволките, които вече са запитали и получили отговор, че подкрепям и еврото, и Истанбулската конвенция, също и ваксините. “Жал ми е за Вас, не знам как се гледате в огледалото, защото няма нищо национално, което да защитите”, казва едната, която се представя като счетоводител на голяма компания. “Всичко е ясно - тя е ваксинирана”, тържествуващо казва другата, като пита с колко бустера съм. “Ще Ви питам след две години как ще сте - всъщност, няма да Ви питам, защото ще сте умряла”, следва разказ за познати, разболели се тежко след ваксиниране. Всички ще умрем, казвам." - Да ви напомня на някой от тук изявяващите се патрЕоти/ възрожденци?
Както се казва, ако с гласуване или референдуми нещо се променяше щеши да ги забранят със закон.
Ето го основния проблем на България.......
И още по темата.....
Както се вижда от статиите ккорупцията е най-големия проблем на България не евро или устройство на България. ВСички бивши комунистически държави имат този заложен от старата комунистическа власт проблем.
Един прост пример защо няма референдум за Лустрацията например? Защо всички нормални държави след падането на комунизма въведоха такъв закон и дръпнаха напред?
Отговора на първия въпрос е много ясен защото никоя политическа партия няма никакъв политически интерес да има такъв закон. Няма нужда да обяснявам защо. И както каза и Новак всички референдуми са спуснати от партии и политически организации и се губи просто смисъла на референдумите. Референдумите защитават интересите на политическите сили ,а не решават проблемите обществото и на държавата. Така, че Нито Еврото нито Лева нито Президенската република ще решат проблемите пред България. Просто забравете. Референдумите са просто метод да покажат, че нещо зависи от народа. Но на практика не е така. Какво се губи от референдумите време за обработка на резултатите най-малко което е безмислено.
"Бедността е най справедливото наказание за глупостта на един народ!"
Роналд Рейгън
Antonia (12-02-2023)
Нямам нищо лично против Слави, но ако правилно е преценил, че не става за премиер, защо въобще се захвана с политика? Много по-добра работа вършеше и върши екипа му чрез политическата сатира. Възможно е и е напълно разбираемо ако междувременно се е появила друга причина да се откаже от кандидатурата за премиер - например здравословен проблем. И все пак Николай Василев ли беше най-доброто предложение?Аз пък смятам, че Слави постъпи достойно и не се е скрил за никито когато бяха първа политическа сила. Уважавам че има правилна самооценка за себе си, че не става за премиер.
Сега 2 години по-късно след като го оплюха, че не може да състави правителство въпреки, че е спечелил се оказа, че никоя друга партия не може да състави правителство и политическата криза си продължава. Тогава го упрекваха за нещо, което се оказва че и другите не могат да направят.
Днес слушах за кратко някаква жена по радиото, която обясняваше, че не е редно партиите да отнемат гражданската инициатива на гражданите за провеждането на референдумите и е права, така е. Желанието трябва да дойде от хората, а партиите, общините, управляващите и т.н. да го изпълнят, ако хората са гласували, че желаят дадено нещо. На прима виста така изглежда.
Друга гледна точка обаче може да бъде, че това е заобиколен начин за партии, които не си говорят въпреки, че имат сходни виждания, но поради личностни различия и борба за кокала да не желаят да прокарват определени политики, стария номер на баце - така наредиха от Брюксел.
Може пък да е завоалиран начин тези две партии да видят накъде духат обществените нагласи и според това да определят политиката си. Има ли такъв мотив това бие по ПП и ДБ, чиято позиция по поставените въпроси е, че не е работа на хората да определят, а на политиците, за които са гласували.
От цялата работа нищо няма да излезе само ще се пълни телевизионно време с празни говорилни далеч от реалността.
...
Не само, че нищо няма да излезе, а и много пари ще се похарчат за поредната разходка до урните. В такива случаи, когато е ясно, че след 6 месеца ще има нови избори, обикновено подкрепям с преференция някой малко известен кандидат-депутат, който преценя, че заслужава и обикновено се предполага, че ще съм единствения, който ще го подкрепи. Всеки може в сайта на ЦИК да провери протокола от секцията, в която е гласувал. Като си избера някой, за когото е малко вероятно друг да е гласувал, а той има само един глас в протокола (моят), следователно изборите не са чак толкова фалшиви. Ако гласа ми го няма обаче (не се случвало досега) - лошо.
Все пак някаква малка част от населението, но не толкова малка, вероятно очаква предстоящите избори с чисто користна цел. Преди няколко години даваха по 50 лв. на наблюдател/застъпник. Тези пари ги плащат партиите, предполага се с парите, които са получили като субсидия от държавата. Дотук добре. Държавата дава едни пари на партиите, които е събрала от народа, а партиите ги разпределят на определени от тях хора. Те предполага се ще ги похарчат на следващия ден и косвено ще стимулират икономиката. Това са няколко милиона лева. По-голямото перо са премиите на участниците в комисиите, в СИК, РИК, ЦИК, които предполагам вземат поне по 100 лв., но и те ще ги похарчат почти веднага за стоки или услуги, което също не е толкова лошо за икономиката.
Апропо, колкото и да се коалират, предполагам, че докато не приключи пушилката в Украйна, никоя от партиите няма да пожелае да състави правителство.
... написаното не е сигнал, нито препоръка, а само мнение.
Вече сме си говорили тука, че закона за референдумите е така направен, че на практика все едно тези допитвания до хората са забранени. Звучи малко грубо, но за съжаление е така и мене доста ме е яд колко енергия на хората се разпиля през годините. Имам предвид, че на протестите участват десетки хиляди хора, но после малцина печелят от това. Сега например ни става ясно, че от последните протести срещу Герб най-много спечелиха основателите на партия Продължаваме промяната. За съжаление те не оправдаха надеждите на хората и се провалиха с гръм и трясък и това е най-малкото което може да се каже за тяхното управление. Съгласен съм за лустрацията, но в България това няма как да се случи по простата причина, че комунистите никога не са спрели да управляват. Огледай хората от миналия парламент и ми намери партия или депутат, в която не се вижда наследството на БКП? Намери ми поне един подобен депутат, който да не зависи от бившите управляващи от преди десети ноември 1989 година. Пак повтарям, че все пак е добре да се провеждат референдуми, защото с тях се показва каква е волята на хората. Дали обаче с това може да се промени нещо в нашата клета държавица е трудно да се отговори еднозначно и аз лично вече престанах да съм чак толкова голям оптимист.Както се казва, ако с гласуване или референдуми нещо се променяше щеши да ги забранят със закон.
Както се вижда от статиите ккорупцията е най-големия проблем на България не евро или устройство на България. ВСички бивши комунистически държави имат този заложен от старата комунистическа власт проблем.
Един прост пример защо няма референдум за Лустрацията например? Защо всички нормални държави след падането на комунизма въведоха такъв закон и дръпнаха напред?
Отговора на първия въпрос е много ясен защото никоя политическа партия няма никакъв политически интерес да има такъв закон. Няма нужда да обяснявам защо. И както каза и Новак всички референдуми са спуснати от партии и политически организации и се губи просто смисъла на референдумите. Референдумите защитават интересите на политическите сили ,а не решават проблемите обществото и на държавата. Така, че Нито Еврото нито Лева нито Президенската република ще решат проблемите пред България. Просто забравете. Референдумите са просто метод да покажат, че нещо зависи от народа. Но на практика не е така. Какво се губи от референдумите време за обработка на резултатите най-малко което е безмислено.
Той Слави Трифонов се захвана с политика, защото след като проведе един референдум смяташе, че така ще може да задейства неговите решения. Сигурно помниш, че този референдум събра доста гласове, но това не попречи на политиците да го хвърлят в кошчето образно казано. Логично е това да е много разочароващо за Трифонов и хората от шоуто му, защото бяха дали много енергия и вероятно и пари за цялостното организиране на този референдум. Представи си ти да искаш да промениш нещо в държавата и да видиш, че над два милиона българи са съгласни с теб и искат същото. Това няма как да не ти даде вяра и сила да се бориш с надеждата да успееш. Само че политиката е много мръсна игра и мога да я сравня с едно блато или тресавище, където опитните политици знаят как да стоят над повърхността, а новаци като Слави Трифонов затънаха здраво и това не е учудващо.Нямам нищо лично против Слави, но ако правилно е преценил, че не става за премиер, защо въобще се захвана с политика? Много по-добра работа вършеше и върши екипа му чрез политическата сатира. Възможно е и е напълно разбираемо ако междувременно се е появила друга причина да се откаже от кандидатурата за премиер - например здравословен проблем. И все пак Николай Василев ли беше най-доброто предложение? Не само, че нищо няма да излезе, а и много пари ще се похарчат за поредната разходка до урните. В такива случаи, когато е ясно, че след 6 месеца ще има нови избори, обикновено подкрепям с преференция някой малко известен кандидат-депутат, който преценя, че заслужава и обикновено се предполага, че ще съм единствения, който ще го подкрепи. Всеки може в сайта на ЦИК да провери протокола от секцията, в която е гласувал. Като си избера някой, за когото е малко вероятно друг да е гласувал, а той има само един глас в протокола (моят), следователно изборите не са чак толкова фалшиви. Ако гласа ми го няма обаче (не се случвало досега) - лошо. Все пак някаква малка част от населението, но не толкова малка, вероятно очаква предстоящите избори с чисто користна цел. Преди няколко години даваха по 50 лв. на наблюдател/застъпник. Тези пари ги плащат партиите, предполага се с парите, които са получили като субсидия от държавата. Дотук добре. Държавата дава едни пари на партиите, които е събрала от народа, а партиите ги разпределят на определени от тях хора. Те предполага се ще ги похарчат на следващия ден и косвено ще стимулират икономиката. Това са няколко милиона лева. По-голямото перо са премиите на участниците в комисиите, в СИК, РИК, ЦИК, които предполагам вземат поне по 100 лв., но и те ще ги похарчат почти веднага за стоки или услуги, което също не е толкова лошо за икономиката.
Апропо, колкото и да се коалират, предполагам, че докато не приключи пушилката в Украйна, никоя от партиите няма да пожелае да състави правителство.
Последна редакция от ontar : 16-02-2023 на 12:09
jivko78 (16-02-2023), Нерегистриран (1)
balcon, от изнесеното в публичното пространство от самия него се е захванал с политика заради две неща.
Първото заради манипулирания резултат от референдума, на който гласуваха близо три милиона българи - за референдума са отишли повече хора да гласуват от колкото на последните избори и за да свали Бойко от власт. По негови думи са антисистемна партия, чиято цел е да промени начина на правене на политика.
Спорно е доколко той свали Бойко от власт, но може да се каже, че и неговата позицията и хората, които увлече помогнаха за това. Сам само с неговите хора, саботиран отвсякъде направи каквото можа.
Политиката не е неговата игра и не че нямаше достатъчно хора, просто нямаше политически играчи в партията - акцентирам на играчи. Ива Митева и Каримански са работяги, разбират нещата, но са лишени от харизма и някак безлични.
През последните НС на практика благодарение на тях неговата партия успя да прокара повечето от нещата, за които се бяха разбрали в коалиционното споразумение.
Сега ми е смешно да чета как Корнелия и ПП си приписват заслугите за неща, които ИТН бяха поставили като условия, за да влязат в правителството и те се случват.
Единствените 2 законопроекта гласувани при правителството на Петков бяха тези за които държаха ИТН, подготвиха си ги, вкараха си ги и се гласуваха и заслугата за това е изцяло на Митева. За да се направи бюджета при онова НС заслугата беше на Каримански и тогава с половин уста го признаха от всички партии.
Сега много се злоупотребява въпросните законодателни промени, които трябва да се направят във връзка с плана за възстановяване и развитие, но към онзи момент въпреки сроковете нямаше нищо вкарано даже и в комисия за гледане, че да стигне до гласуване.
Дали го харесвам - не мога да кажа, но уважавам, че действията им отговарят на това, което говорят. Тук не коментирам стила на ръковоство на партията, публичните им изяви и т.н.
За новия политически проект на Митева и Каримански - според мен има нужда от такива политици, които работят, с нормален език и не влизат в лични свади, но май още не им е дошло времето.
При тях е малко по различно от Янев, който е добър служител, но дотам, пък и при него надделя желанието да е просто във властта на всяка цена, не че има и алтернативи де, инак ще си остане военен пенсионер.
[SIGPIC][/SIGPIC]Small, small but a shark
Нерегистриран (4), ontar (16-02-2023)
Ако това, което е написал в своята фейсбук страница Николай Радулов е вярно то Ива Митева ще се окаже не това, за което я мислим тези, които нямаме информация от кухнята така да се каже. Накратко Радулов пише, че тя още е началото на 47-я парламент го е навивала него и други депутати от Има Такъв народ да напуснат партията, защото не са добре оценени от партийното ръководство (разбирай Слави Трифонов и Тошко Йорданов) и само изпълняват заповедите спуснати отгоре. Публично Митева твърди, че никога не са й нареждали какво да прави в парламента. Не знам на нея ли да вярвам или на думите на Радулов, който все пак е бивше ченге от висок ранг и се съмнявам, че ще хвърля лъжи в пространството просто ето така. Той не спира до тук и твърди, че основен инициатор за свалянето на Никола Минчев от поста на председател на парламента е именно Ива Митева. От написаното от Николай Радулов става ясно, че Герб са обещавали на Митева да стане председател на Народното събрание след падането на Минчев. Между другото тогава се въртяха подобни слухове, но в крайна сметка нищо не стана. Заключението на Радулов е, че всеки политически проект с участието на Ива Митева е обречен на провал. Определено повечето коментарите в нета по повод на новата коалиция на Митева не са много положителни и е явно, че хората не я харесват. Не мога да преценя защо е така, но е ясно, че тя няма харизма и може би Татяна Дончева ще се окаже права като я изкара вярна "булонка" на Слави Трифонов. Факт е, че тогава в много критичен за парламента момент Митева първо се насмете яко, а после просто се скри с обяснението, че имала важна работа, което не изглеждаше много убедително. Не отричам качествата на Ива Митева като отличен юрист и съм сигурен, че за това две мнения няма. Обаче за да станеш партиен лидер или председател на Народното събрание са нужни и много други качества, които малцина хора притежават.
Николай Радулов не е от хората, в чието мнение бих се вслушала.
Митева му наредила да напусне, пък тя останала - хайде малко по-сериозно.
Той и Боко и бивщо ченге и главен секретар, ама се пласира много по-добре в политиката за разлика от Радулов, който няма да отлепи от аутсайдерската позиция.
Хайде стига ченгета и военни, ако може. Един бивш премиер и един сегашен президент е повече от достатъчен. Не от всяко ченге и не от всеки военен става политик.
[SIGPIC][/SIGPIC]Small, small but a shark
ontar (16-02-2023)