Сега поне можем да го вържем към нещо по сериозно като злато-сребро но приемем ли еврото автоматично влизаме в дългова криза...
Сега сме вързани към еврото и това ни докара инфлация коато е външна но това е само началот![]()
Търговията на финансовите пазари е силно рискована, но може да носи допълнителни приходи с правилния подход. Избирайки надежден брокер (например ИнстаФорекс), можете да получите достъп до международните финансови пазари и да отворите пътя към финансовата си независимост. Можете да отворите акаунт точно тук.
REDA (19-12-2022), Нерегистриран (3)
Търговията на финансовите пазари е силно рискована, но може да носи допълнителни приходи с правилния подход. Избирайки надежден брокер (например ИнстаФорекс), можете да получите достъп до международните финансови пазари и да отворите пътя към финансовата си независимост. Можете да отворите акаунт точно тук.
gambletrade (18-12-2022), REDA (19-12-2022), Нерегистриран (4)
Ще си направим! Българите сме известни алхимици... Огромно количество ла.на ни трябват само /имаме си ги в изобилие / и двама трима икономисти от свищовското килийно училище ни трябват. Един вече си имаме тука...
REDA (19-12-2022), Нерегистриран (2)
На теория можем на практика![]()
България като страна във валутен борд е длъжна да притежава само първокласни активи и тя не харчи пари за разни Гръцки ДЦК или Италиански ДЦК. Първокласните активи лесно се пласират поне случая с Хон Конк го доказа /там също има валутен борд/ . На теория бихме могли да си продадем ДЦК и да ги обърнем в злато и сребро и ако това беше направено преди 1 или 2 години сега нямаше да имаме инфлация от 20 % а щеше да е 1-2 % може и по малко. Днес имаме висока инфлация защото ЕЗ напечата няколко трилиона без покритие и напомпи инфлацията в ЕЗ . Инфлацията в България е външна това поне не е тайна за всеки и тя е следствие на това, че сме вързани към еврото НО това е само началото защото Гърция има дълг близо 240 % от БВП бързо нараства и скоро може да имаме нова Гръцка криза и всички страни членки на ЕЗ трябва да помагат на Гърция а аз не искам да помагам на Гърция имам си мой проблеми на мен гърците не ми помагат. Италианците също има дълг от близо 180 % спрямо БВП и също нараства с бързи темпове следователно и на тях ще трябва да се помага след 3-5 години ... На нас никой не ни помага не искат да ни пуснат в Шенген което си е груба подигравка но ни карат да издържаме украйнци утре вероятно и поляците ще трябва да издържаме /но това е друга тема/.
В цял свят големите сериози централни банки трупат златни резерви !!! Резервите в евро не нарастват по скоро обратното а това няма нужда да обяснявам какъв сигнал е...
REDA (19-12-2022), Нерегистриран (7)
Щом професор Стив Ханке, който е така наречения баща на нашия валутен борд горещо ни съветва да не влизаме в еврозоната значи има нещо гнило в цялата тази система. Аз например смятам, че е редно да има референдум по темата, защото ми се струва, че шепа политици с нисък рейтинг нямат право да взимат толкова ключови решения за държавата ни. А този валутен борд не съм сигурен от какво ни пази и защо не вземат да го премахнат? Нека само си припомним, че по време на този борд фалира една от най-големите банки, а друга беше спасена благодарение на едно наше правителство. А уж при борд не би трябвало да има подобни сътресения в банковия сектор.
Не е нужно да се осланяме на мнението на чуждестранни професори. Не минава и седмица без ново интервю на доц. Григор Сарийски. Той е и един от основните инициатори на инициативата за референдум за влизането на България Евро зоната.
Колкото до банковите фалити, именно заради финансовата дисциплина, която валутния борд ни налага, няма как държавата да се намесва и да спасява банки от фалити.
... написаното не е сигнал, нито препоръка, а само мнение.
Не е нужно да се осланяме на мнението на чуждестранни професори. Не минава и седмица без ново интервю на доц. Григор Сарийски. Той е и един от основните инициатори на инициативата за референдум за влизането на България Евро зоната. Колкото до банковите фалити, именно заради финансовата дисциплина, която валутния борд ни налага, няма как държавата да се намесва и да спасява банки от фалити.
Ами аз съм го слушал този доцент Сарийски не специално за еврото, а да говори по други финансово-политически теми и мога да кажа, че е доста начетен човек. На мене ми допада това, което казва този човек и ми се струва, че на него може да му се има доверие. Вчера например бившия премиер Кирил Петков се изказа по една телевизия, че няма по-подготвен експерт за министър на финансиите от Асен Василев. Всъщност точните му думи бяха „Аз лично не познавам по-добър финансист, който да има опит в управлението на финансите на държавата от Асен Василев." Ами това просто говори, че господин Петков познава доста малко добри финансисти в България или аз поне така си мисля. Няма да изброявам имена, но аз се сещам поне за четирима финансисти, които биха се справили по-добре от Василев като финансови министри. Тия дни е имало някакво социологическо проучване, което е показало, че всеки втори българин е противник на приемането на еврото в България. Това ми се вижда доста голям процент и тези, които натискат за въвеждането на тази валута би трябвало първо да се замислят и после да се съобразят с мнението на тези хора. Още повече, че се говори, че огромен процент от хората не са запознати с това какво следва от премахването на българския лев и замяната му с евро. Много добре познаваме психиката на хората и е логично, когато нещо не им е познато да им се вижда съмнително и дори измама. Обаче нашите политици не умеят да обясняват никак добре и освен това те загубиха голяма част от доверието на хората. Аз например не вярвам нито на Кирил Петков, нито на Асен Василев и както и да ме лъготят не бих приел техните аргументи. Дали ще е добре при толкова голям процент неодобрение от хората еврото да бъде въведено в България едва ли не насилствено. Каква ще е целта на подобно мероприятие освен да се угоди на "шефовете" в Брюксел и Страсбург? Повече от ясно е, че от тази кардинална финансова транзакция ще се обогатят и без това богатите в България, а бедните да го д.... както зветущо се бе изразил от трибуната на парламента Асен Василев съвсем наскоро. По отношение на предсрочните избори (ако ги има) вече става ясно, че може да бъдат чак през април, защото президента Радев ще даде втория мандат догодина. Уж не бави топката, но всъщност доста време мина от предишните избори и не мисля, че това е от полза за държавата. Партиите и техните лидери вместо да намерят общ език и да понамалят разделителните линии като че ли още повече се радикализираха и изпокараха. Може и това да е целта на президентът, но не мога да бъда сигурен все още.
А тези държави който не са с евро или вързани с него , нямат инфлацияНа теория можем на практика![]()
България като страна във валутен борд е длъжна да притежава само първокласни активи и тя не харчи пари за разни Гръцки ДЦК или Италиански ДЦК. Първокласните активи лесно се пласират поне случая с Хон Конк го доказа /там също има валутен борд/ . На теория бихме могли да си продадем ДЦК и да ги обърнем в злато и сребро и ако това беше направено преди 1 или 2 години сега нямаше да имаме инфлация от 20 % а щеше да е 1-2 % може и по малко. Днес имаме висока инфлация защото ЕЗ напечата няколко трилиона без покритие и напомпи инфлацията в ЕЗ . Инфлацията в България е външна това поне не е тайна за всеки и тя е следствие на това, че сме вързани към еврото НО това е само началото защото Гърция има дълг близо 240 % от БВП бързо нараства и скоро може да имаме нова Гръцка криза и всички страни членки на ЕЗ трябва да помагат на Гърция а аз не искам да помагам на Гърция имам си мой проблеми на мен гърците не ми помагат. Италианците също има дълг от близо 180 % спрямо БВП и също нараства с бързи темпове следователно и на тях ще трябва да се помага след 3-5 години ... На нас никой не ни помага не искат да ни пуснат в Шенген което си е груба подигравка но ни карат да издържаме украйнци утре вероятно и поляците ще трябва да издържаме /но това е друга тема/.
В цял свят големите сериози централни банки трупат златни резерви !!! Резервите в евро не нарастват по скоро обратното а това няма нужда да обяснявам какъв сигнал е...
Те цените по целия свят нека си растат , щом не си с евро няма инфлация - казано от висшист по икономика![]()
Свободно словоблутстване го наричам това горното.
Една част е външна, а друга част вътрешна. Според РЕДА
дори вътрешните фактори са по-големи от външните и не случайно
имаме най-голямата инфлация е Европейският съюз на реал.
Помня един вдигна на два пъти по 30% в рамките на шест месеца
заплатите в държавния сектор. То не генерира инглация нали???
РЕДА беше гледал процента на нарастването на паричната маса у нас
в сравнение с края на 2019 година. В средата мисля на текущата беше
нещо около 48 процента. Който е разбрал, разбрал.
Другите да продължават с празните приказки.
Ей сега гледах някакво проучване - 33% от населението е за евро и 66% от бизнеса е за евро
Това само по себе си говори какво трябва да се направи.