Аз по-скоро стигнах до извода, че търгуването на финансовите пазари не е професия в смисъла да работиш на работно време и да получаваш сигурна заплата. Имам предвид тези трейдъри, които работят самостоятелно за своя сметка т.е. не са на заплата към определен брокер, банка или друга финансова институция. За тези, които са на заплата и търгуват под шапката на друг съм чувал, че работата им е много чиста и престижна, но вероятно е и много отговорна. Имам предвид, че те нямат грижа да мислят за осигуряването на първоначалния капитал във форекс сметката си, но после трябва да са много внимателни да не губят парите на своите шефове. В тази тема си говорим повече за тези хора, които работят за своя сметка и влагат изцяло собствени пари. За тях предполагам, че ще се съгласиш, че търгуването на валутния пазар е бизнес. Те са длъжни да си осигуряват изцяло началния капитал и за тях се отнася заглавието на темата т.е. много им е важно да знаят колко пари да вложат, за да печелят прилични пари. Статистиката колко са губещите трейдъри винаги е била стряскаща, но аз си мисля, че почти във всички професии е така. В смисъл, че има една огромна маса от хора, които работят зле, а истинските професионалисти, които се справят добре с работата си и го правят с удоволствие се броят на пръсти. Аз за себе си съм решил да не мисля толкова за парите, а да се занимавам с форекс предимно заради забавлението. Без да ми е поставена цел аз по принцип не следя нито новините, нито чета книги или друга информация, а се стремя да намеря свой индивидуален подход към търгуването. Не знам дали ще ми донесе успех, но така ми е по-интересно и това е най-важното.
Аз понеже до края на месеца няма да имам бюджет от истински пари взех, че си отворих едно демо, но засега само го следя без да имам желание да търгувам на него. Просто си направих сметката, че дали ще спечеля или ще загубя на тази демо сметка няма нищо да се промени за мене. Не мисля, че мога по този начин да се уча как да се търгува успешно. Дори напротив - демото може да ми създаде вредни навици, защото в него има много повече пари (виртуални естествено) отколкото мога да си позволя на реална сметка.