Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров е обявил, че вече няма да се подписва информирано съгласие при ваксиниране за коронавирус. Това не знам как да си го тълкувам, но от опит знам, че подобни документи се попълват и подписват винаги когато има определен риск за пациента. По този начин отговорността се споделя. Друго за отбелязване е, че е дошъл еврокомисар от Еврокомисията и ни се е скарал, че не се ваксинираме. Това криело опасност да се създаде български вариант на вируса. Звучи леко странно, но не съм с медицински познания и не мога да коментирам. Както всяка сутрин попадам на много новини, свързани с ковидпандемията и най-фрапиращата от тях е, че в Австрия въвеждат национален локдаун. Там се говореше, че имат много висок процент на ваксинирани и е въведен отдавна зелен сертификат, но това явно не е достатъчно за да се спре разпространението на коронавируса. Последните данни, които намирам за Австрия са, че там има над 65 процента от населението ваксинирани хора. Така е било преди 3 дни и вероятно ваксинационната капмания продължава с пълна сила. Дори се говори, че е възможно да се въведе задължително ваксиниране за всички пълнолетни австрийци. Това също не мога да го коментирам компетентно. Факт е, че в Германия има много висок процент на ваксинирани хора и въпреки това в момента има рекордно нарастване на новозаразените. Без да правя внушения мога да кажа, че това показва слабата ефективност на ваксините относно спирането на разпространението на коронавируса. А се знае, че германците са много дисциплинирани и не само, че се ваксинират, но и спазват мерките изрядно. Имам роднини в Германия и те отдавна са ваксинирани с по две дози и сложиха ваксини дори на децата си. Отделно са се ограничили социално и никъде не пътуват. Радващото в цялата тази черна статистика е, че все повече се говори за новооткрити лекарства срещу тази болест и дано това поне помогне за спиране на пандемията.