Да, има много мартингейл системи които произвеждат гладка крива.
Но нито една от тях няма контрол върху кривата!
Всички мартингейл системи имат заложен статистически лимит който се намира прекалено ниско и по никакъв начин не може да бъде преминат!
Този лимит не позволява на системата да обърне вероятностите в наша полза.
Казано с други думи,
печалбата за единица време при мартингейл системите е прекалено малка. Следователно и периода за удвояване на капитала е прекалено дълъг.
Дългия период означава висока вероятност за непредвидени събития и смяна на пазарния цикъл!
И тука идва най важната част!
Всяка една система има честота на зануляване!
При лошите системи
честотата на зануляване е висока и преди всичко зависи от честотата на сделките и техния размер и разходи.
При най "добрите" системи честота на зануляване е много ниска! Толкова ниска че може никога да не се прояви за един човешки живот. Следователно трейдъра си мисли че системата му е бегрешна и неуязвима и никога няма да се провали. Това обаче е заблуда и се доказва много лесно чрез теория на вероятностите и големите числа.
Аз обаче имам и друга теория! Според мен съществува и трети вид система, при която чрез контрол на кривата може да се скъси периода на удвояване до толкова че да стане по кратък от периода на зануляване.
Ето един теоретичен пример:
Представи си система при която ние със сигурност знаем (изчислили сме вероятностите) че средния период на зануляването е 10 месеца (това е честотата). В същото време обаче, средния период на удвояване на капитала е 3 месеца.
А сега ти ми кажи това печеливша система ли е или не?

В наша полза си са вероятностите?