Търговията на финансовите пазари е силно рискована, но може да носи допълнителни приходи с правилния подход. Избирайки надежден брокер (например ИнстаФорекс), можете да получите достъп до международните финансови пазари и да отворите пътя към финансовата си независимост. Можете да отворите акаунт точно тук.
Novak,
Бих искал да направя коментар по темата започната от теб.
Аз съм нов в този форум, съвсем скоро разбрах за него. Търгувам от 11 години, в началото почнах с акции на американските борси, после фючърси, а сега вече само опции и форекс. Изгубих много пари по пътя, но научих как да търгувам дългосрочно и как да спра да губя.
Наскоро започнах да търгувам full time както се казва (съжалявам за чуждия израз), също като теб имах много напрегната работа, но я напуснах. Мисля да споделя как смятам, че трябва да се прави този бизнес - защото за мен това си е бизнес, а не хоби.
1. Търгуването с малък акаунт или на демо според мен е грешно. Не искам да звуча високомерно - говоря от горчив опит, защото съм загубил много малки акаунти поради грешен money management. За търговия с акции и опции изобщо не може да става дума, ако акаунта ви е по-малък от 30-50 к долара. Просто ще си изхабите парите. Виж за форекс, ако сте с малък капитал - бих препоръчал да си отворите сметка в oanda или друг подобен брокер, който позволява много малки лотове. По този начин ще можете да отваряте позиции от порядъка на 1000-2000 долара или 0.01 - 0.02 лота, и ще можете да поемате смислен риск за размера на капитала си. Недостатъкът на оанда е, че е с малък левъридж 50:1 и ако откриете повече позиции (използвайки повече валутни двойки) може да имате проблеми с margin call.
2. Когато отварям позиция никога (ама никога) не рискувам повече от 1% от целия ми капитал. Смисълът на това правило е да не се опаря много, ако позицията ми тръгне срещу мен. А тя може да тръгне срещу мен по много причини - новини, грешна преценка, голям търговец, който търгува срещу мен по някакви си причини и т.н. Ако решите да спазвате това правило, много бързо ще разберете, че то е несъвместимо с малкия капитал. Или трябва да ползвате брокер като оанда.
3. Ако търгувате с малка сметка и спазвате това консервативно правило от т.2 ще имате голямо психологическо натоварване. То идва от бавния абсолютен растеж на капитала ви докато други търговци се хвалят с 3-5% на ден. Много хора забравят обаче, че такива бързи търговци не съществуват дълго. Техният хоризонт е няколко месеца. Аз винаги си напомням, че аз искам да се изхранвам от този бизнес. И както няма реален бизнес, в който да почнете да печелите на втория ден и няма възвращаемост повече от 25-30% на година, то логично е и във форекса да е така. Поне за мен.
4. Последно ще ви занимая с позицията си за възвращаемостта. Считам (по-скоро съм дълбоко убеден), че възвращаемост по-голяма от 25-30-35% не е реална. Имам предвид - дългосрочно, на годишна база, и то за няколко години последователно. Лично аз успявам да поддържам около 22-23% от опции на годишна база и досега (2 години и половина) - около 28% от форекс на годишна база.
5. Смятам, че е правилно да се търгува с минимум 50 к долара, за да може да са изпълнени условията за минимален риск и за възможност за търговия с достатъчен брой валутни двойки.
И за да обобщя - считам, че е разумно да се гледа на форекса като бизнес и да се третира като такъв - т.е. да се мисли за риска преди да се мисли за печалбите.
Търговията на финансовите пазари е силно рискована, но може да носи допълнителни приходи с правилния подход. Избирайки надежден брокер (например ИнстаФорекс), можете да получите достъп до международните финансови пазари и да отворите пътя към финансовата си независимост. Можете да отворите акаунт точно тук.
hushman, това което си написал, го повтарям вече 3-4 месеца. И като пиша 3% месечна доходоностност, ми казват, ама защо не дневна! И аз искам такава, ама не става! Пишеш че си от 11 год. в бизнеса. И на Линда Рашке са и трябвали 11 години за да почне да печели! На мен ми остават още 3 години че да поумнея!! Лека вечер!
Здравей,hushman,
И добре дошъл;
Незнам дали, аз съм започнала тази тема, но в случая няма никакво значение;
Съгласна съм с всичко написано от теб, както е видно от ника ми съвсем отскоро се занимавам с това. Да имам намерение да си го превърна в основна работа, но този етап още не мога да се съсредоточа основно тук по ред причини.
За капитала си прав, но ще сложа едно малко "но" голяма част от начинаещите трейдъри в бг не могат да си позволят да започнат с такъв капитал, което доста усложнява нещата, а липсата на търпение още повече и ограничава търговията им единствено до форекса.
И за да обобщя - считам, че е разумно да се гледа на форекса като бизнес и да се третира като такъв - т.е. да се мисли за риска преди да се мисли за печалбите.
А това е много ценен съвет
До тази истина аз съм достигнала по други пътища.
Последна редакция от Novak : 23-11-2011 на 23:11
Novak с кое си съгласна, с изключение на последното му изречение всичко друго са глупости.
hushman че ти ако видиш нарастване 10-20% дневно или акаунта по десет за две седмици това за илюзия ли ще го счетеш ?3. Ако търгувате с малка сметка и спазвате това консервативно правило от т.2 ще имате голямо психологическо натоварване. То идва от бавния абсолютен растеж на капитала ви докато други търговци се хвалят с 3-5% на ден. Много хора забравят обаче, че такива бързи търговци не съществуват дълго. Техният хоризонт е няколко месеца. Аз винаги си напомням, че аз искам да се изхранвам от този бизнес. И както няма реален бизнес, в който да почнете да печелите на втория ден и няма възвращаемост повече от 25-30% на година, то логично е и във форекса да е така. Поне за мен.
Бързи търговци не съществували дълго ? Кои не съществуват дълго ? Те търговци ли са били или играчи за забавление ?
И от къде си убеден ? Ти явно не си запознат с търговци търгуващи наистина стабилно. Търговци, не играчи.4. Последно ще ви занимая с позицията си за възвращаемостта. Считам (по-скоро съм дълбоко убеден), че възвращаемост по-голяма от 25-30-35% не е реална. Имам предвид - дългосрочно, на годишна база, и то за няколко години последователно. Лично аз успявам да поддържам около 22-23% от опции на годишна база и досега (2 години и половина) - около 28% от форекс на годишна база.
Виж за пример Dan Zanger кой е и какво е направил за 2 години.
Минимум ? Според твоя мироглед сигурно е така.
Я обясни с тези 1000-2000 (0.01-0.02) и тези дългосрочни позиции кога ще направиш пари.
Казваш загуба до 1% от капитала, но се оплакваш че оанда давали 50:1 ливъридж ?
Тук има несъответствие. 50:1 е повече от достатъчно и то за форекс.
Щом ще отваряш позиции с риск до 1 процент от капитала при загуба, то не ти са нужни дори 30:1.
Имаш 1000$ рискуваш 1% това са 10$. при 50:1 маржина ти е 20$ за тези 0.01. За 0.02 респективно е 40$.
Дори 10 позиции по 0.02 да отвориш то ще ти се заеме макс 50% от капитала.
Този пример го давам с презумцията че стоповете ти са по 50-100пипса. Каза дългосрочна много ниска възвращаемост.
Ако влизаш с 0.1 на 1000 тогава ливъриджа пак може да е нисък, но не е болка за умиране. Но едва ли, защото тогава няма как да направиш 20-30% на година. Ще трябва да си умножил акаунта няколко пъти, което е различно от твоите твърдения.
Та така. Много неща изписа, но тук не всички са начинаещи.
И това за 50К начален капитал пък е повече глупост от колкото сериозно твърдение.
Ти трябва да си в състояние да ги вдигнеш тези 50К от 5К.
За 11 години само до 20% годишна успеваемост ли стигна ?
Георги ти си играеш, но да кажеш, че 30$ на 1000$ са голямо постижение и от играч звучи несериозно.
Вземете се поразровете из литературата, направете си сметките, вижте графиките, усмислете какво наистина може да се постига и стига с тези математически ограничения.
хъшман, само последното ти изречение е намясто. Не е просто разумно. Задължително е.
Пак мачове. А аз не съм особено запален.Днес печалбата ми е 20 пипса. Но в границите на достатъчното. Сега след ракииката, много ме сърбят ръцете, но ще се въздържа. Нямам настроение!
Тези 20 пипса от колко позиции са ? Колко са на плюс, колко са на минус ? Колко пипса от позиция спечели и загуби.
Дай да направим един разбор.
Дали е достатъчно според зависи.
Дали утре ще продължиш на плюс, дали вчера си бил и така нататък.
Грийди съгласна съм с начина по който управлява капитала,консервативно, което ако човек не е професионалист като мен е верния път.
Грийди, примери много могат да се дават, но нека да чуем твоя начин какъв е точно, а не примерно Дан Зингер, какво е направил.
hushman си е написал неговия начин и той го удовлетворява.
Грийди, нека чуем и твоя начин,как работят напредналите и тези които комуникират с професионалисти.
П.с. Грийди, уважавам те и изпитвам респект към успехите ти на това поприще, но понякога нравоучителния ти тон идва в повечко, все пак не сме в детската градина и ти не си ни учителката.![]()
Няма проблем с консервативното управление, но между консервативно и ограничено има голяма разлика. Нали ?Грийди съгласна съм с начина по който управлява капитала,консервативно, което ако човек не е професионалист като мен е верния път.
Грийди, примери много могат да се дават, но нека да чуем твоя начин какъв е точно, а не примерно Дан Зингер, какво е направил.
hushman си е написал неговия начин и той го удовлетворява.
Грийди, нека чуем и твоя начин,как работят напредналите и тези които комуникират с професионалисти.
П.с. Грийди, уважавам те и изпитвам респект към успехите ти на това поприще, но понякога нравоучителния ти тон идва в повечко, все пак не сме в детската градина и ти не си ни учителката.
Относно моят начин, вече съм го споделял, няма да го правя отново. Моят също е консервативен....или поне беше. Използване на ливъридж 1:10 в сделка при добавка съответно нараства.
Хубаво е да се погледне какво истинските търговци правят. Затова дадох него за пример.
Ако нравоучителният ми тон ви идва вповечко проблема не е при мен а при вас, защото ви кара да се замислите с разум и да вкарате рационалност, а не да се водите по счетоводни глупости, ограничени печалби и прочие измишльотини. И естествено всичко това ви изкревя досегашните втълпявания които сте поемали с годините.
На Георги му дадох отличен пример. Много ли е да се направят 30$ на 1000$ акаунт ?
Каква е разликата от това и 100$ на 3000$ акаунт ?
Не съм ви учителката в детската градина, аз не пиша червени точки в бележника. Това го правите вие посредством пазара и втълпените ви разбирания, които нямат връзка с търговски действия. И да, всъщност ми прилича леко на детска градина.
Един поздрав от дечицатаи хвани се засмей малко, че да не те стигне таз песен
http://vbox7.com/play:90e7f7f3