Първоначално написано от
Mateev
А сега и малко изводи на базата на информацията във файла:
1. Успях да получа стратегии, поне 2 пъти по-добри от тези, които ми подариха от Strategy Quant.
2. Всички добри стратегии, получени при мене, са по AUDCAD М30, и само малка част от тях На М15 или М60.
3. Има сравнително добри стратегии и по останалите таймфреймове на AUDCAD - H4 и Daily. Въобще по всички таймфреймове, без най-малките и най-големите, AUDCAD се представя много добре.
4. Това, че AUDCAD е най-добрата двойка за противотрендови стратегии съм ви го казвал още преди 1 година, на базата на тогавашните ми изследвания на загзаците. Сега StrategyQuant достигна до същия извод, откривайки най-добрите стратегии именно по тази валутна двойка.
5. Има сравнително добри стратегии и по другите валутни двойки, особено по EURUSD, но те бледнеят на фона на тоталното доминиране на AUDCAD в лидерските позиции.
6. Забелязва се, че логиката на добрите стратегии обикновено се базира на PriceRange или на някой от каналните BAND индикатори. Търгува се против тренда вътре в тези канали.
Средностатистически от 10 000 стратегии, подбрани посредством стандартните критерии на StrategyQuant, моят критерий избра само 2000 (20%), за които той твърди, че с вероятност 99.9% в бъдещето тези стратегии няма да губят. Истински добрите обаче са само 140 на брой (1.4%), от които супер стратегиите са само 40 (0.4%).
Всичките добри стратегии имат ПМО, надхвърлящо разходите за брокера само около 2 пъти. Това автоматично означава, че тяхната печалба ще е много чувствителна към качествата на брокера. Разни брокери-мошеници лесно ще убиват стратегиите посредством слипиджи и Requote, затова тези стратегии задължително трябва да работят на КАЧЕСТВЕН ECN БРОКЕР. Разбира се има и стратегии, нечувствителни към мошенгиите на брокерите, но те са на H4 и D1 графики, и като очаквана печалба са около 2 пъти по-лоши от лидерите в таблицата.
В заключение:
1. Добрата новина е, че Strategy Quant е в състояние да намира добри стратегии, но методиката му е бавна и използва ГРУБА СИЛА (върти милиарди случайни стратегии).
2. Лошата новина е, че Strategy Quant няма вградени достатъчно добри средства за подбор на най-добрите стратегии. Благодарение на това е много вероятно някои истински бисери да бъдат автоматично отхвърлени в процеса на търсене и развъртане на генетичните алгоритми.
3. Повечето валутни двойки силно се съпротивляват и в тях не могат да бъдат намерени никакви зависимости. Това говори, че техните цени са силно случайни, и търговията по тях е с ранг на самоубийство.
4. Абсолютен лидер към днешна дата се явява AUDCAD и аз за втори път ви го препоръчвам като най-подходяща двойка за противотрендова ръчна или автоматична търговия.
5. Има още една добра новина - нито една от тези 10 000 стратегии не съм я оптимизирал или филтрирал по дни от седмицата и часове от денонощието. Това автоматично означава, че като го направя това, ще се сдобия с още по-добри стратегии дори и от най-добрите.
6. Другата добра новина е, че все още не съм си играл да формирам противотрендови портфейли, които със сигурност допълнително ще подобрят ситуацията с MaxDD, а от там ще донесат и допълнителна печалба.