До преди около година аз си бях заклет спекулант и търгувах само форекс и то изключително краткосрочно, но от средата на миналата година започнах да се интересувам от фондовия пазар и лека полека започнах да премествам част от капитала и почти цялата печалба към закупуване на акции.
Заедно с това започнах да правя и проучвания на отделни компании листнати на борсите (само на американските борси NYSE и NASDAQ, от европейски акции не се интересувам) и на база на тях да формирам някаква стратегия за инвестициите и реализиране на печалби.
Резултатите ми до сега - за миналата година имах печалба около 9 %, което не е много чудно при растящ пазар. За тази година при основа баланса ми в началото на годината съм на загуба от около 10%, като в един момент беше достигнала до 22% загубата.
Поне за мен търговията с акции се оказа един цял нов свят, много по-различен и като темпове на движение и като философия на търговията, който няма нищо общо със спекулациите на форекс пазара.
През цялото време говоря за закупуване на реални акции, а не за CFD-тата, които се предлагат от форекс брокерите.
Кои са отликите от спекулативната форекс търговия:
1. там ливъридж няма
2. практически ако имаш и съвсем базово мисловно ниво няма никакъв начин да зануиш сметката
3. Ако имаш търпение, рано или късно излизаш на печалба - това е само предположение, но мисля, че е вярно
4. Никога няма да направиш печалби, каквито се правят от спекулации на форекс пазара
5. Никога няма да направиш и чак толкова големи загуби, които се случват на форекс пазара
6. На фондовия пазар реално имаш достъп до истински реални данни за извършване на фундаменталиен анализ, което съчетано с техническия увеличава значително шансовете за правилни прогнози.
Въобще, това е един много спокоен пазар в сравнение с форекс търговията и ми се струва много подходящ за човек на моите години
Във всеки случай преди да започна да се интересувам от акции, никога не съм имал сделка продължила повече от 2-3 дни, а обикновено няколко часа.
Защо започнах тази тема: имам усещането, че момента е подходящ за дългосрочни инвестиции в акции и бих желал да споделя конкретни акции в които вече съм инвестирал или възнамерявам да инвестирам.
Бих се радвал ако и други споделят своите предпочитани акции и какви очаквания имат към тях.