Имали ли сте чекова книжка и възнамерявате ли да имате някога такава ?
Колко вида чекове са Ви известни ?
Имали ли сте чекова книжка и възнамерявате ли да имате някога такава ?
Колко вида чекове са Ви известни ?
Търговията на финансовите пазари е силно рискована, но може да носи допълнителни приходи с правилния подход. Избирайки надежден брокер (например ИнстаФорекс), можете да получите достъп до международните финансови пазари и да отворите пътя към финансовата си независимост. Можете да отворите акаунт точно тук.
Аз имам само теоретични познания в областа на чековете. Мисля си, че това е доста остаряла технология за разплащане и поне в България никога не е била достатъчно популярна.
Преди години работех с Гугъл и ми плащаха с поименни чекове, това беше някъде от 2008 г. до към 2012 или 2013 г., после и те минаха на плащане по банкова сметка.
Та когато Гугъл ми плащаха с чек (това е единствената ми реална среща с чековете), първо продължи всеки месец в продължение на 4-5 години и беше адски досадно осребряването на чека в банката - в началото въобще им беше трудно да разберат какво е това, консултираха се с централата, мислиха, накрая пратиха една девойка на обучение в София за да се научи как се осребряват чекове, попълвах много документи, после чаках десетина-петнадесет дена и по някое време получавах парите.
Във всеки случай през цялото време служителите от банката бяха убедени, че се опитвам да открадна нещо или е някаква измама този чек и всеки път като се получеха парите от чуждата банка бяха невероятно учудени, че не съм измамник.
Въобще ми се струва, че плащането с чекове не е нещо, което трябва да търсим и трябва да го избягваме по всякакъв начин.
Търговията на финансовите пазари е силно рискована, но може да носи допълнителни приходи с правилния подход. Избирайки надежден брокер (например ИнстаФорекс), можете да получите достъп до международните финансови пазари и да отворите пътя към финансовата си независимост. Можете да отворите акаунт точно тук.
lyubo (20-08-2020), Emil Enchev (22-08-2020), Lucky13 (22-08-2020), Нерегистриран (2)
Не съм имал. Няма и да имам чекова книжка. Безнадеждно остаряла форма на разплащане е. А когато е била връх на сладоледа, аз съм бил непълнолетен и не съм имал право на такаваОсвен поименните има /имаше де/ още и traveller's чекове. Нещо като чекове на приносител. Издаваха ги картовите оператори и някои банки. Идеята беше да не ти гепят парите. Подписваш хартията веднъж като ги получаваш пред служител и после още веднъж, като решиш да осребряваш, пак пред служител. Естествено се намираха измамници, които намираха начин. Някъде 1993-4 а, след доста измами започнаха двуседмичните проверки и далаверата секна, горе доле тогава и започнаха кредитните карти да се ползват по-масово...
minkov (20-08-2020), lyubo (21-08-2020), Нерегистриран (2), Emil Enchev (22-08-2020), Lucky13 (22-08-2020)
До момента не съм имал чекова книжка, но като се замисля тази идея много ми допада и няма да крия, че се замечтавам за този ден в който да мога да попълвам на листче хартия огромни и крупни суми пари (говоря за истински суми) от 10-15 хил. в зелено до безкрай. Това е и смисъла на чека да се плащат по-големи парични трансфери, каквито с дебитни карти е невъзможно да изтеглим и извършим.
Чековете са напълно актуални към настоящия ден и по нищо не изглежда да са вече в историята.
Предлагани и приемани са от не една банка, у нас както и по белия Свят.
Видовете чекове предлагани и инкасирани от банките са за:и др. ....
- Поименни чекове или лични (за физически лица)
- Фирмени чекове (за юридически лица)
- Банков чек,
- Касиерски чек,
- Пощенски чек,
Най-скъпия чек попълнен някога е бил на стойност 9 милиарда щатски долара.
Превода е би между банков от японската банка Mitsubishi към американската банка Morgan Stanley.
![]()
Emil Enchev (22-08-2020), minkov (22-08-2020), Lucky13 (22-08-2020), balcon (25-08-2020)