Преглед: Факторинг
Факторингът е финансово търговска сделка, при която трето лице, обикновено, но не задължително, банка изкупува бъдещи периодични вземания по фактури от доставчик, като заплаща цена близка, но по-малка от фактурираната.
Преглед: Факторинг
Факторингът е финансово търговска сделка, при която трето лице, обикновено, но не задължително, банка изкупува бъдещи периодични вземания по фактури от доставчик, като заплаща цена близка, но по-малка от фактурираната.
Търговията на финансовите пазари е силно рискована, но може да носи допълнителни приходи с правилния подход. Избирайки надежден брокер (например ИнстаФорекс), можете да получите достъп до международните финансови пазари и да отворите пътя към финансовата си независимост. Можете да отворите акаунт точно тук.
Факторингът е способ за оперативно финансиране на търговската дейност на сравнително големи търговски фирми, които продават стоки с клаузи за отложено плащане.
При факторинга банката (наричана фактор) придобива права върху вземания по фактури за доставка на стоки и услуги, като заплаща веднага на доставчика сума по-малка от посочената във фактурата, като получава правото да изиска цялата сума от клиента.
Факторинга е сравнително лесен и достъпен начин за оборотно финансиране на големи търговски компании, като се избягват проблемите с допълнителните обезпечения при конвенционалните кредити, като за гаранция се ползва самото вземане.
Чрез факторинга се осигурява и адекватност на размера на финансирането, защото то е ограничено до размера на извършените продажби.
Частен случай на факторинга е форфетинга - на практика отговаря на всички белези на факторинга, но се използва за финансиране на еднократни сделки свързани с внос-износ
Търговията на финансовите пазари е силно рискована, но може да носи допълнителни приходи с правилния подход. Избирайки надежден брокер (например ИнстаФорекс), можете да получите достъп до международните финансови пазари и да отворите пътя към финансовата си независимост. Можете да отворите акаунт точно тук.
Ако съм разбрал правилно, аз съм производител на краставици, имам 100 дка оранжерии, сключил съм договор с кауфланд, да ми изкупят цялата продукция, но в договора пише, че ще ми плащат 60 дни след доставката. Пред мен има два варианта, или да си взема парите на момента, след такса от Фактора, или да почакам и да ми се плати в пълен размер.
Имам няколко въпроса.
- Факторинга по взаимно съгласие ли е, или големите вериги поставят доставчиците пред свършен факт?
- Освен отбивката от цената по фактура, Фактора печели ли по друг начин?
Ако съм допуснал грешки в размишленията си, ще се радвам да ги разясниш.![]()
По принцип си разбрал правилно, но фактора се търси от доставчика, купувача няма право на мнение дали да се ползва фактор. То и не го интересува, той си плаща на 60-тия ден и му е все тая на кой ще плати.
Т.е. ако ти примерно имаш кредит за тези краставици и за 60 дни ще платиш 100 единици лихва, а фактора ти иска само 80 единици такса, то си на далавера да го ползваш и да погасиш кредита.
Освен отбива от цената, обикновено фактора взема и някаква малка такса за обработка на фактурите - примерно 5-10 лв на брой фактура