Каква е вашата психология и вашия стил на търговия във форекс пазара?
Каква е вашата психология и вашия стил на търговия във форекс пазара?
От тез двете категории аз определено бих се причислил към втората - спекулант. Макар че като боцна някое по-яко късо на петролът ми се иска да вярвам, че съм направил нещо за общото благо.
Сделките ми нямат нищо общо с каквито и да било компании, общо взето дори не търгувам акции. Обикновено непосредствената разлика между инвеститор и спекулант се отъждествява с времето, за което два вида хора държат отворени позиции- инвеститорите ги държат за многократно по-дълги периоди дори от най-дългосрочните спекуланти. Позиции в пазарите на петрол, злато и валути обаче не знам дали могат да се нарекат инвестиция независимо колко време се държат. Е, злато може би може, но там изниква въпроса търговия на ДЗР издадено от брокер и веднъж закупено ликвидно само и единствено при него като неизменна част от акаунта може да се нарече инвестиция.
Най-тъмно е преди да изгрее слънцето.
Тук инвеститори едва ли има, освен може би борко, или само той си признава, че има собственост върху акции.
За да си инвеститор, трябва реално да държиш актива и да е в твое разпореждане. При търговия, във вида в който ние я практикуваме реално даже да купуваме акции, не ги притежаваме и не можем да се разпореждаме с тях по свободна воля. Тъй, че даже някой тук да се мисли за унвеститор, вероятно не е.
Погледнато от друга страна, може да се каже, че всички начинаещи трейдъри са инвеститори, защото инвестират собствени средства в брокера, като загубите които касират са директна инвестиция в конкретния брокер. Ама и такива инвеститори няма или поне не си признават, че са такива.
Аз съм як спекулант, интрадневен, суперкраткосрочен спекулант, като периодично се превръщам и в инвеститор подобно на начинаещите трейдъри, въпреки, че се мотая десетина години по пазарите и вече не бих казал, че съм начинаещ.
Търговията на финансовите пазари е силно рискована, но може да носи допълнителни приходи с правилния подход. Избирайки надежден брокер (например ИнстаФорекс), можете да получите достъп до международните финансови пазари и да отворите пътя към финансовата си независимост. Можете да отворите акаунт точно тук.
аз лично се смятам за спекулант, защото нито размера на позициите ми се равнява на инвестиционните обеми, нито депозирания ми капитал, нито времето на сделките. правя от време на време сделки с по-големи периоди и на графиките h4 и дневна, но се случва рядко. останалите ми сделки са базирани на едночасова графика и са около 70% от общия ми обем. инвеститорите също правят инвестиции във валути и валутния пазар като цяло, но си подбират инструментите, с които да хеджират риска си. а ние реално при повечето брокери имаме ограничен избор само откъм валутни двойки, тук-там индекси и метали. много са малко брокерите, които предлагат etf-и, с които реално можеш да си хеджираш риска и да се ориентираш дългосрочно в търговията.
Търговията на финансовите пазари е силно рискована, но може да носи допълнителни приходи с правилния подход. Избирайки надежден брокер (например ИнстаФорекс), можете да получите достъп до международните финансови пазари и да отворите пътя към финансовата си независимост. Можете да отворите акаунт точно тук.
ако става на въпрос за БФБ
навремето бях спекулант но тогава си знаех ден левче нагоре ден левче надоле
сега ...съм инвеститор в какво и аз не знам
Trust Me, I'm an "Engineer"
Определено бих се определил като спекулант.
Интересното е от къде всъщност произлизат двете думи, корените на инвестирането се свързват с думата облекло (clothing), думата придобива съвременното си звучене и смисъл около 16 ти век с популярната Източно Индийска Компания и придобива смисъл, да вложиш пари в даден бизнес, затова и инвестирането трябва да се свързва са с търговията на акции.
Спекулант и спекула имат малко негативен отенък, но това няма нищо общо с произхода на думата дори напротив. Произхода на думата също е от латински specula, което означавало наблюдателен пост. По съвременното звучене е свързано с "наблюдавам", наблюдавам в детайли. Т.е. Наблюдавате нещо, на базата на което взимате решения за действие, в нашия случай покупка и продажба на финансови инструменти.
Затова и нямам проблем да се нарека спекулант.
И инвеститор и спекулант има своите предимства и недостатъци!!!
При инвеститорите в повечето случаи се смята, че риска е по-малък, понеже се инвестира в инструменти за по-дълъг период от време, като се приема, че в дългосрочен план този инструмент ще донесе печалба, в допълнение се купуват активи без маржин или ако има такъв той е минимален. Недостатъка е, че често трябва да се чака по -дълъг период от време докато се реализира някаква печалба.
При спекулата е обратно, предимството е че в рамките на минути , часове или най-много дни, затваряш позицията и можеш да реализираш печалба. Но пък за да реализираш добра печалба често трябва да търгуваш с по-големи обеми, за което се изисква доста опит, знания и психика.
Дали е по-добре да си инвеститор или спекулант, зависи най-вече от темперамента на трейдъра - дали е склонен на по-голям риск и съответно да търси бързи печалби или иска сигурност, по-малък риск и печалба в дългосрочен план.
minkov (03-07-2019), Нерегистриран (3)
Специално си играх да проуча какво значат тези два термина, защото не ги ползвам в речника си. След като се запознах с тяхното значение мога да кажа, че не спадам към нито една от категориите, за които се пита в тази тема. Не съм богат и нямам излишни пари, които да инвестирам в каквото и да е. Не съм спекулант, защото не се занимавам със спекулации и по принцип като характер не съм такъв човек. Понеже този въпрос явно е зададен с цел да се определим какви сме на валутния пазар. Имам предвид като участници. Предполагам, че има място и за инвеститори и за спекуланти, но и за други хора, които са различни от първите две категории. Трейдъри например. Само че аз не знам дали мога да се нарека трейдър. Звучи ми много претенциозно. Все пак се занимавам с форекс съвсем от скоро и го правя аматьорски. Може да се каже, че това ми е нещо като допълнително занимание. Хоби.![]()
Нерегистриран (29)