+ Reply to Thread
Results 1 to 1 of 1

Thread: Ревю на Ботаническа градина на БАН в София

 1. #1 Collapse Post
  Kjati is online now
  Професия:Трейдър
  Не е зададено настроение
   
  Kjati е незавървено бижу Kjati е незавървено бижу Kjati е незавървено бижу Kjati's Avatar
  Join Date
  May 2020
  Location
  София
  Пол
  жена
  Posts
  399
  Accrued Payments
  0.00 USD
  Thanks
  264
  Thanked 507 Times in 121 Posts
  SubscribeSubscribe
  subscribed: 0
  This post was written as part of the payout program for content, in which anyone can participate and earn through their authoring talent.

  Ревю на Ботаническа градина на БАН в София

  Name: GG.jpg
Views: 14
Size: 148.5 KB
  Предимства:
  - Богата растителна колекция, разположена на повече от 200 дка площ
  - Над стогодишна история, която започва от Царската ботаническа градина и в колекцията все още има растения, които са от този период
  - Най-богата сбирка от тропични и субтропични растения на Балканския полуостров, разположена на оранжерийна площ над 2000 кв.м.
  - Огромен парк над София, в подножието на Витоша, приятен за разходка
  - Интересни тематични мероприятия няколко пъти годишно, свързани с групи растения и базар
  - Можете да купите растения на достъпни цени
  - Организиране по заявка на беседи, лекции, практически занятия


  Недостатъци:
  - Недостиг на персонал
  - Някои от външните сектори не са доразвити поради липса на средства
  - Финансова невъзможност да бъде осъществено разширение на оранжерийната част, от каквото е очевидно че има необходимост
  - Ограничено количество места за отдих в големия градински парк

  Name: Untitled.png
Views: 13
Size: 841.2 KB
  Ботаническата градина се намира на Околовръстен път № 22, около средата на маршрута Люлин - Младост. На това място тя е от 70-те години на миналия век, като е преместена от централната Софийска част. Мястото е доста просторно и всъщност поради липса на достатъчно средства не е засадено изцяло с експонати на ботаническата градина, обширни площи са с естествена растителност, което не нарушава приятната паркова атмосфера. Експонатите са групирани на различни места, а там, където са по-нарядко, могат да бъдат различени по информационните табелки.
  Name: gg1.jpg
Views: 14
Size: 142.8 KB
  Непосредствено срещу входа е оранжерията с тропически растения. Макар и да изглежда голяма, тя е съвсем недостатъчна за огромния брой забележителни растения, които помещава. Топло, влажно и лишено от просторност, експонатите са струпани нагъсто и е очевидна нуждата от разширение, за каквото липсват необходимите средства.
  Name: su.jpg
Views: 13
Size: 316.8 KB
  Name: gg4.jpg
Views: 15
Size: 134.0 KB
  Name: or.jpg
Views: 12
Size: 415.4 KB
  Пак поради недостатъчно финансиране, на обширната външна площ не са засадени много от растенията, за които това е възможно и желателно. Съществуващите растителни сектори има възможност да се разрастват и обогатяват, стига да се осигурят средства за тези дейности.
  Name: r2.jpg
Views: 12
Size: 321.9 KB
  Един от най-пълно оформените сектори е Розариума с многобройни видове рози. Има кътове с разни видове цветя, сортове люляци, екзотични интересни дървета в сектор, наречен Азия, разположен на голяма площ във високата горна част на градината.
  Name: kl.jpg
Views: 13
Size: 515.2 KB
  Като цяло - изключително приятно и спокойно място за разходка и запознаване с много интересни растителни видове. Би било хубаво да има повече пейки и места за отдих от съществуващите сега, но към момента това са възможностите.
  Name: lia.jpg
Views: 14
Size: 216.2 KB
  Посещавала съм някои от тематичните мероприятия - традиционно се организират „Есенни срещи“ с продължителност около седмица и други с различна основна тема. Ако искате да се информирате навреме за тях, може да поглеждате за инфо в сайта или да станете фен на ФБ групата, за да видите съобщение за предстояща инициатива.
  Name: es.jpg
Views: 14
Size: 229.7 KB
  Действително има интересни растения, които да се купят на незначителна цена, както външни, така и екзотични. Поради недостига на оранжерийна площ, има инициатива, наречена “Спаси растение, огради се със зеленина!“ за тропическите видове и за скромна сума можете да си вземете всякакви екзотични растения - орхидеи и др. красиви цветя, палми, кактуси и т.н. - разнообразието е огромно.
  Но, разбира се, можете да си купите и дворно растение при не по-малък избор между различни видове.

  Официален сайт: http://garden-bas.org/

  Though trading on financial markets entails high risk, still it can generate extra income on condition that you apply the right approach. By choosing a reliable broker such as InstaForex you get access to the international financial markets and open your way towards financial independence. You can sign up here.


 2. The Following 2 Users Say Thank You to Kjati For This Useful Post:

  K_W (10-17-2020), lyubo (10-17-2020)

+ Reply to Thread

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts