View Poll Results: Форекс търговията хазарт ли е или бизнес?

Voters
3. You may not vote on this poll
 • Хазарт.

  1 33.33%
 • Бизнес.

  2 66.67%
 • Хоби.

  1 33.33%
 • Наука.

  1 33.33%
 • Изкуство.

  2 66.67%
 • Капан.

  1 33.33%
 • Възможност за развитие.

  2 66.67%
 • Психическо разстройство.

  2 66.67%
Multiple Choice Poll.
+ Reply to Thread
Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 14

Thread: Форекс търговията хазарт ли е или бизнес?

 1. #1
  kypa is offline
  Централна банка
  Suka Mengoceh
   
  kypa е отвъд представите kypa е отвъд представите kypa е отвъд представите kypa е отвъд представите kypa е отвъд представите kypa е отвъд представите kypa е отвъд представите kypa е отвъд представите kypa е отвъд представите kypa е отвъд представите kypa е отвъд представите kypa's Avatar
  Join Date
  Jan 2013
  Posts
  93,026
  Натрупан бонус
  24,649.16 USD
  Thanks
  155,174
  Thanked 35,987 Times in 15,158 Posts

  Форекс търговията хазарт ли е или бизнес?

  Как бихте характеризирали форекс търговията - като хазартно занимание, бизнес начинание, може би изкуство, или смесица от Изброените? А може би нещо съвсем различно?
  Също така това характеризиране постоянно ли е или зависи от конкретния трейдър и/или периода от развитието му?
  sleepwalking and lost

 2. Благодарностите под първия пост няма да бъдат зачитани за целите на разпределението на наградния фонд!
 3. #2
  borkooo_pz is online now
  Централна банка
  Terkejut
   
  borkooo_pz е отвъд представите borkooo_pz е отвъд представите borkooo_pz е отвъд представите borkooo_pz е отвъд представите borkooo_pz е отвъд представите borkooo_pz е отвъд представите borkooo_pz е отвъд представите borkooo_pz е отвъд представите borkooo_pz е отвъд представите borkooo_pz е отвъд представите borkooo_pz е отвъд представите borkooo_pz's Avatar
  Join Date
  Dec 2011
  Location
  Пазарджик
  Пол
  жена
  Posts
  17,684
  Натрупан бонус
  5,232.98 USD
  Thanks
  34,454
  Thanked 18,658 Times in 5,788 Posts
  За мен лично форекса си е точно бизнес .И като всеки такъв ,при неспазване на дисциплина ,или малко невнимание ,те " шамаросват " .Ясно е ,че не може да се стане милионер ,както си го представят много хора ,и при правилен мениджмънт ,може да се заработва добър доход .
  Друг е въпросът,дали тези печлби ще се инвестират в друго ,или ще си ги пилееш .

 4. For the first step: All likes will be shown after 21.05.19
  For the next steps: All likes given after 21.05.19 will be shown after 21.07.19
 5. #3
  Novak is offline
  Централна банка
  Не е зададено настроение
   
  Novak е отвъд представите Novak е отвъд представите Novak е отвъд представите Novak е отвъд представите Novak е отвъд представите Novak е отвъд представите Novak е отвъд представите Novak е отвъд представите Novak е отвъд представите Novak е отвъд представите Novak е отвъд представите Novak's Avatar
  Join Date
  Aug 2011
  Пол
  жена
  Posts
  49,802
  Натрупан бонус
  15,134.92 USD
  Thanks
  5,695
  Thanked 17,436 Times in 10,053 Posts
  Форекса е всичко от изброеното.
  Хазарт - да. Например овъртрейдинга си е чист хазарт, постоянното влизане от следлка в сделка, желанието за все по-големи печалби и увеличаване на залозите, това съпътствано с доста финансови загуби. При лоши сделки желанието веднага да влезеш в нови с по-големи обеми в опит за избиване на загубите. Несъобразяването, че пазара не се води по твоите желания, а че ти трябва да действаш спрямо условията, които той ти показва.
  Ставаш трейдър,дали от късмета на начиенаещия, дали някаква случайност и виждаш някакви малко пари, оттам идва и желанието за все повече и по-големи печалби.От там невидимата нишка да изкривяване на реалността е много тънка.
  Какво е влизането в сделка правим някакъв анализ върху графика, която виждаме, на база някакви критерии, обаче оттам нататък дали графиката ще го нарисува така както ние сме анализирали, предвидили или ни се иска да се случи е неясно и крие риск. С помощта на някакви знания можем да неутрализираме риска в някакъва степен, така че крайното салдо да е положително.
  Та в този смисъл си е хазарт форекса
  Бизнес - да бизнес е за големите инвестиционни компании и хеджфондове, банките и други тлъсти участници на пазара, които ние тук наричаме акулите.
  Но бизнес не е равносилно на печалба, богатство и т.н. Може да се получи нещо не толкова приятно.
  За индивидуалните трейдъри прекалено помпозно и неотразяващо реалността е да се казва, че е бизнес, това понятие включва и някаква идея за мащабност, администриране и собственост, каквато ние нямаме. Всеки си е с капиталчето, компа и някой друг монитор и договорчето с брокито.
  За мен като индивидуален трейдър си е занаят. Усвоила съм някакви умения, благодарение на които се справям. Намерения да откривам топлата вода няма. Това, което ми беше най-трудно за усвояване е дисциплината, че когато пазара не дава входове да си седиш и да не правиш нищо.

  А изкуство - е да изкуство е, на някои им се получават красиви сделки, които само сродните трейдърски души могат да оценят. Изкуство е да разпознаеш графиката без да наслагаш върху нея всякаквито патерички и помощници, на които се опитваш да се опреш, за да ти кажат и да ти дадат някаква сигурност какво ще се случи.

  Та форекса е това, което си го направиш.
  Small, small but a shark

 6. For the first step: All likes will be shown after 21.05.19
  For the next steps: All likes given after 21.05.19 will be shown after 21.07.19
 7. #4
  Mateev is offline
  Главен дилър
  Terinspirasi
   
  Mateev е отвъд представите Mateev е отвъд представите Mateev е отвъд представите Mateev е отвъд представите Mateev е отвъд представите Mateev е отвъд представите Mateev е отвъд представите Mateev е отвъд представите Mateev е отвъд представите Mateev е отвъд представите Mateev е отвъд представите Mateev's Avatar
  Join Date
  Jan 2017
  Location
  гр. Габрово
  Пол
  мъж
  Posts
  2,799
  Натрупан бонус
  4,681.97 USD
  Thanks
  1,668
  Thanked 5,391 Times in 1,845 Posts
  Думичката БИЗНЕС в българския език е чуждица. Вече се е наложила сред населението, но в нея българите влагат малко по-различен смисъл от този, който се влага в оригиналната думичка от англо-говорящите.

  Според англо-говорящите под бизнес се разбира всяко едно занимание на човек, което той прави с цел да си изкарва хляба. Тоест в смисъла на това понятие се включват не само фирмите и другия официален бизнес, но и работата като наемен работник или например ходенето на лов с цел набавяне на храна, както и земеделието за лични цели пак с цел набавяне на храна. Бизнес е и всяко едно предоставяне на услуги на други хора, независимо дали това занимание е официално регистрирано или не. Бизнес е и това да си войник или дори това да си престъпник, включително и убийството на хора, ако се прави за пари или други лични облаги. И последно - дори и хазарта е бизнес, ако човек губи много време в него с цел спечелване на пари.

  На фона на това определение под бизнес е редно да разбираме всяко едно занимание, което ни отнема значителна част от времето, и което го правим с цел спечелване на пари или на други облаги по един или друг начин. Важна е каква е целта на заниманието, а не какви резултати се постигат на практика.

  Та от тази гледна точка нашето лично време го делим на 2 части:
  1. Приятни занимания, доставящи удоволствия, но в същото време създаващи финансови разходи, които намаляват благосъстоянието ни.
  2. Неприятни занимания, наречени бизнес, които ги правим по принуда, за да си увеличаваме благосъстоянието, с което да можем да финансираме приятните занимания от точка 1.

  Следователно можем смело да твърдим, че ФОРЕКС ТЪРГОВИЯТА Е БИЗНЕС, защото я правим с цел повишаване на благосъстоянието. Друг е въпросът дали този бизнес е успешен или не, но то това е и при всички други бизнеси (занимания по принуда). И при тях има много хора, които вместо да спечелят, губят част или дори цялото предишно натрупано благосъстояние.

  От тази гледна точка човек за да си повишава успешно и регулярно благосъстоянието, трябва да си намери такова занимание (бизнес), в което той е възможно най-добър. Да, може да заделя някакъв малък процент от времето и парите, за да пробва и други занимания (бизнеси), но ще е груба грешка ако започне да си губи цялото време в занимание (бизнес), в който видимо губи пари, рискувайки да загуби цялото си благосъстояние. Глупаво е и да си губи голяма част от времето в занимания, от които нищо не печели. Например киснене във някой форум. Такъв тип занимания се класифицират не като бизнес с цел повишаване на благосъстоянието, а като удоволствия, от които се губят пари и време.

  От тази гледна точка можем да класифицираме и ХАЗАРТА като такъв. Хазарт е това занимание (бизнес), при което човек също влага много време и пари, и вижда че не му се получава, но въпреки това ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ ЗАНИМАВА С ТОВА ГУБЕЩО ЗАНИМАНИЕ, разчитайки вече не на способностите си, а на КЪСМЕТА СИ и на нищожната вероятност за направата на някой ГОЛЯМ ЕДИНИЧЕН УДАР. Случайността от време на време му предоставя малки удари, които хазартната личност възприема като ДОКАЗАТЕЛСТВО ЧЕ Е НА ПРАВ ПЪТ, и започва още повече да вярва в това че рано или късно ще дойде големия удар. Забравя обаче или не може да сметне, че разходите за поддръжка на хазартната игра се натрупват и в един момент нулират личното му благосъстояние далече преди да дойде големия удар.

  Всички хазартни личности без изключение са скарани с математиката, иначе ако не бяха, щяха да са наясно с ПМО-то на собствените си действия, и нямаше да вземат такива самоубийствени решения. Важи и обратното твърдение - скараните с математиката хора са по-податливи на възможността да ги обземе хазартна страст от хората, които са наясно с вероятностните резултати на отрицателното математическо очакване.

  Можете да разберете към коя от двете групи хора спадате, ако си отговорите на въпросите:
  1. Пускали ли сте някога фишове от тотото?
  2. Купували ли сте някога билетчета за търкане от многобройните в днешно време лотарии?
  3. Играли ли сте някога в казино?
  4. Имате ли склонност да се хващате на бас за нещо с ваши приятели?

  За да не излезе като популизъм ще си призная, че в ученическите си години и като тинейджър аз също съм съгрешавал по всяка една от четирите точки. След като изучих теорията на вероятностите обаче тотално изгубих интерес към тях.
  Last edited by Mateev; 10-30-2018 at 12:59 PM.
  Всеки знае какво знае, но никой не знае какво не знае. Следователно всеки се къпе в море от самозаблуди, и рано или късно се дави.
  Най-смелите плувци са тези, които живеят в най-дълбока самозаблуда. Те се давят първи. Победител е този, който се удави последен.

 8. For the first step: All likes will be shown after 21.05.19
  For the next steps: All likes given after 21.05.19 will be shown after 21.07.19
 9. #5
  Novak is offline
  Централна банка
  Не е зададено настроение
   
  Novak е отвъд представите Novak е отвъд представите Novak е отвъд представите Novak е отвъд представите Novak е отвъд представите Novak е отвъд представите Novak е отвъд представите Novak е отвъд представите Novak е отвъд представите Novak е отвъд представите Novak е отвъд представите Novak's Avatar
  Join Date
  Aug 2011
  Пол
  жена
  Posts
  49,802
  Натрупан бонус
  15,134.92 USD
  Thanks
  5,695
  Thanked 17,436 Times in 10,053 Posts
  Матеев ако всяко едно занимание с което си изкарваш хляба за англоговорящите е бизнес, защо тогава имат университети по Business & Economics или такива факултети. В тези висши училища се преподава определена категория знания, а не миш маш от кой каквото си решил.
  А щом бизнес е работа и на наемен работник, за какво се използват думичките job, work от англоговорящите или пък boulo, а self employed къде го вместваме в картинката.
  И къде индивидуалния трейдър се вмества в тази картинка.
  Един инвестиционен фонд е бизнес със всичките му присъщи атрибути, но бизнеса на трейдъра от вкъщи по пижами същия ли е.
  И понеже виждам че си компетентен в граматичните въпроси бизнес какво е точно чуждица или лексикална заемка.
  Small, small but a shark

 10. For the first step: All likes will be shown after 21.05.19
  For the next steps: All likes given after 21.05.19 will be shown after 21.07.19
 11. #6
  Mateev is offline
  Главен дилър
  Terinspirasi
   
  Mateev е отвъд представите Mateev е отвъд представите Mateev е отвъд представите Mateev е отвъд представите Mateev е отвъд представите Mateev е отвъд представите Mateev е отвъд представите Mateev е отвъд представите Mateev е отвъд представите Mateev е отвъд представите Mateev е отвъд представите Mateev's Avatar
  Join Date
  Jan 2017
  Location
  гр. Габрово
  Пол
  мъж
  Posts
  2,799
  Натрупан бонус
  4,681.97 USD
  Thanks
  1,668
  Thanked 5,391 Times in 1,845 Posts
  Quote Originally Posted by Novak View Post
  Матеев ако всяко едно занимание с което си изкарваш хляба за англоговорящите е бизнес, защо тогава имат университети по Business & Economics или такива факултети. В тези висши училища се преподава определена категория знания, а не миш маш от кой каквото си решил.
  А щом бизнес е работа и на наемен работник, за какво се използват думичките job, work от англоговорящите или пък boulo, а self employed къде го вместваме в картинката.
  И къде индивидуалния трейдър се вмества в тази картинка.
  Един инвестиционен фонд е бизнес със всичките му присъщи атрибути, но бизнеса на трейдъра от вкъщи по пижами същия ли е.
  И понеже виждам че си компетентен в граматичните въпроси бизнес какво е точно чуждица или лексикална заемка.
  Съжалявам че нарушавам правилата, но ще ти припомня, че в тази тема е разрешено само да се дават отговори на въпроса на темата, а не да се води полемика кой отговор е правилен или грешен. Та във връзка с това аз изказах собственото си мнение и то е такова, каквото е. Дали е правилно или не няма никакво значение. Ако ти имаш някакво друго мнение, ами напиши го, но недей коментира чужди мнения.
  Всеки знае какво знае, но никой не знае какво не знае. Следователно всеки се къпе в море от самозаблуди, и рано или късно се дави.
  Най-смелите плувци са тези, които живеят в най-дълбока самозаблуда. Те се давят първи. Победител е този, който се удави последен.

 12. For the first step: All likes will be shown after 21.05.19
  For the next steps: All likes given after 21.05.19 will be shown after 21.07.19
 13. #7
  Novak is offline
  Централна банка
  Не е зададено настроение
   
  Novak е отвъд представите Novak е отвъд представите Novak е отвъд представите Novak е отвъд представите Novak е отвъд представите Novak е отвъд представите Novak е отвъд представите Novak е отвъд представите Novak е отвъд представите Novak е отвъд представите Novak е отвъд представите Novak's Avatar
  Join Date
  Aug 2011
  Пол
  жена
  Posts
  49,802
  Натрупан бонус
  15,134.92 USD
  Thanks
  5,695
  Thanked 17,436 Times in 10,053 Posts
  Поста ми завършва с въпрос и правилата не забраняват отговарянето на въпроси.
  Когато човек знае значението на думите и понятията греши по-малко в тезите си.
  Загрижил си се че няма да чукнеш нещо от наградата и админа ще те забърше.
  И като ни забърше с гумичката какво - нали нямаше да участваш в състезанието.
  Мен не ме притеснява, че ще ми изтрие ценните мисли.
  Small, small but a shark

 14. For the first step: All likes will be shown after 21.05.19
  For the next steps: All likes given after 21.05.19 will be shown after 21.07.19
 15. #8
  Mateev is offline
  Главен дилър
  Terinspirasi
   
  Mateev е отвъд представите Mateev е отвъд представите Mateev е отвъд представите Mateev е отвъд представите Mateev е отвъд представите Mateev е отвъд представите Mateev е отвъд представите Mateev е отвъд представите Mateev е отвъд представите Mateev е отвъд представите Mateev е отвъд представите Mateev's Avatar
  Join Date
  Jan 2017
  Location
  гр. Габрово
  Пол
  мъж
  Posts
  2,799
  Натрупан бонус
  4,681.97 USD
  Thanks
  1,668
  Thanked 5,391 Times in 1,845 Posts
  Quote Originally Posted by Novak View Post
  Поста ми завършва с въпрос и правилата не забраняват отговарянето на въпроси.
  Когато човек знае значението на думите и понятията греши по-малко в тезите си.
  Загрижил си се че няма да чукнеш нещо от наградата и админа ще те забърше.
  И като ни забърше с гумичката какво - нали нямаше да участваш в състезанието.
  Мен не ме притеснява, че ще ми изтрие ценните мисли.
  Аз наистина не участвам в състезанието и нарочно нарушавам едно негово правило, за да е сигурно, че ще бъда дисквалифициран. Не мога обаче да се стърпя да не напиша някой постинг по теми, които са интересни. Малко са тези теми, но има такива. Както виждаш, не си броя символите дали са 500, а излагам мнението си така, както си го мисля наистина. Не се напъвам както някои други участници, които се чудят как да съберат броя на символите, а внимателно излагам вижданията си така, както го правя и във всяка една друга тема на форума.
  Всеки знае какво знае, но никой не знае какво не знае. Следователно всеки се къпе в море от самозаблуди, и рано или късно се дави.
  Най-смелите плувци са тези, които живеят в най-дълбока самозаблуда. Те се давят първи. Победител е този, който се удави последен.

 16. For the first step: All likes will be shown after 21.05.19
  For the next steps: All likes given after 21.05.19 will be shown after 21.07.19
 17. #9
  GeorgiRR is online now
  Централна банка
  Bermuka tebal
   
  GeorgiRR е отвъд представите GeorgiRR е отвъд представите GeorgiRR е отвъд представите GeorgiRR е отвъд представите GeorgiRR е отвъд представите GeorgiRR е отвъд представите GeorgiRR е отвъд представите GeorgiRR е отвъд представите GeorgiRR е отвъд представите GeorgiRR е отвъд представите GeorgiRR е отвъд представите GeorgiRR's Avatar
  Join Date
  Sep 2011
  Location
  Пазарджик
  Posts
  51,147
  Натрупан бонус
  16,769.59 USD
  Thanks
  3,357
  Thanked 11,343 Times in 6,458 Posts
  Според мене, зависи как човек се отнася към дадена материя, така и тя се отнася към него..........ако се отнасяш към форексо като към хазарт, и той ще се отнесе към тебе чисто хазартно, ще ти вземе мънгизите.....!!!.............ако се отнасяш сериозно, като към бизнес, ще бъдеш възнаграден за труда си..........................
  http://georgipiskov.blogspot.com .................................................. ..........

 18. For the first step: All likes will be shown after 21.05.19
  For the next steps: All likes given after 21.05.19 will be shown after 21.07.19
 19. #10
  borkooo_pz is online now
  Централна банка
  Terkejut
   
  borkooo_pz е отвъд представите borkooo_pz е отвъд представите borkooo_pz е отвъд представите borkooo_pz е отвъд представите borkooo_pz е отвъд представите borkooo_pz е отвъд представите borkooo_pz е отвъд представите borkooo_pz е отвъд представите borkooo_pz е отвъд представите borkooo_pz е отвъд представите borkooo_pz е отвъд представите borkooo_pz's Avatar
  Join Date
  Dec 2011
  Location
  Пазарджик
  Пол
  жена
  Posts
  17,684
  Натрупан бонус
  5,232.98 USD
  Thanks
  34,454
  Thanked 18,658 Times in 5,788 Posts
  Матеев ,едните според мен са наемници -да ако се погледне от този ъгъл ,те продават труда си ,но си остават наемници ,а другите /бизнесмените / използват тези ресурси ,за да извлекат печалба .
  Разликата е огромна .. ,нали

 20. For the first step: All likes will be shown after 21.05.19
  For the next steps: All likes given after 21.05.19 will be shown after 21.07.19
+ Reply to Thread
Page 1 of 2 1 2 LastLast

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts